Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ´ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ´
´Ανοιχτός´ ο Χ. Καστανίδης
Αθήνα
´Ανοιχτός´ στην πρόταση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για αναδρομικό έλεγχο των δηλώσεων ´πόθεν έσχες´ όλων των πολιτικών προσώπων που άσκησαν εξουσία από τη Μεταπολίτευση, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
´Εγώ είμαι ανοιχτός στο να ελεγχθούν. Ομως, επειδή η αρμοδιότητα ανήκει στον υπουργό Εσωτερικών, θα συνεννοηθώ μαζί του για να δούμε τι διάταξη μπορούμε να φέρουμε´, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα που χαρακτήρισε ´επιβεβλημένη υποχρέωση της κυβέρνησης να αποδεχθεί τη σχετική πρόταση του κ. Σαμαρά´.
Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του σχεδίου νόμου για τη ´σύσταση Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης μη πολιτικών προσώπων´, όλα τα κόμματα εξέφρασαν την ανάγκη αυτοκάθαρσης του πολιτικού συστήματος.
Η ΝΔ επιφυλάχθηκε επί της αρχής του νομοσχεδίου να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, ο ΛΑΟΣ εξέφρασε ενστάσεις, ενώ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν κατά.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΑΛΑΒΑΝΟ
´Πυρά´ κατά δικαστών
Αθήνα
Σκληρή κριτική στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης ασκεί ο επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, Αλέκος Αλαβάνος, με χθεσινή δήλωσή του, τονίζοντας ότι ´με μεγάλη ανησυχία παρατηρούμε τις καρκινικές μεταλλάξεις που γίνονται στον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας´.
Ο κ. Αλαβάνος αναφέρει ότι ο Αρειος Πάγος αρνείται δικαιώματα εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε αντίθεση με παλαιότερες αποφάσεις του. Πολλά δικαστήρια, προσθέτει, έχουν εξελιχθεί σε βιομηχανία κήρυξης των απεργιών ως παράνομων, παρά το γεγονός ότι αφαιρούνται καίρια δικαιώματα εργαζομένων, ενώ εισαγγελείς κατηγορούν για ´παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών´, δηλαδή ως δουλέμπορους, στελέχη αριστερών και κοινωνικών οργανώσεων που στήριξαν την κινητοποίηση των 300 μεταναστών από τα Χανιά.
Αποκορύφωμα, συνεχίζει ο κ. Αλαβάνος, ´είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιδιώκει να ακυρώσει τη νομιμοποίηση και την ψήφο κάθε μετανάστη, προσφεύγοντας στις αναχρονιστικές ρατσιστικές αντιλήψεις του ´δικαίου του αίματος´. Η απόφαση αυτή αποτελεί ανατριχιαστικό σύμπτωμα οπισθοδρόμησης σε φοβικά σύνδρομα´.
Οι εξελίξεις αυτές στη δικαστική εξουσία, υποστηρίζει ο κ. Αλαβάνος, ´αποτελούν μέρος μιας μεγάλης οπισθοδρόμησης σε όλο το οικοδόμημα του Δικαίου στη χώρα μας, που κεντρικό χαρακτηριστικό έχει την ανοικτή υπαγόρευση της νομοθεσίας από την τρόικα και ακραία έκφρασή της αποτελεί η θρασεία απαίτηση της κυβέρνησης της Γερμανίας για συνταγματική αλλαγή στη χώρα μας, ώστε οι αντικοινωνικές ρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας να αποκτήσουν συνταγματική ισχύ».
´Πιστεύουμε ότι ο νομικός κόσμος και όλη η διανόηση, οι φοιτητές των νομικών σχολών και όλο το εκπαιδευτικό κίνημα, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, θα αντιδράσουν αποφασιστικά σε αυτόν τον κατήφορο πριν να είναι πολύ αργά πια για τη χώρα μας´, καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Αλαβάνος.

ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
´Μνημόνιο´ και στον στρατό
Aθήνα
Αυστηρές εντολές για την εφαρμογή του νέου δημόσιου λογιστικού στις Ενοπλες Δυνάμεις έχει δώσει η υπηρεσία του υπουργείου Αμυνας.
Σύμφωνα με τις σχετικές εντολές, την εφαρμογή των οποίων εποπτεύει και συντονίζει η προϊστάμενη Οικονομική Υπηρεσία των ΓΕΝ, ΓΕΣ και ΓΕΑ, η έναρξη της εκτέλεσης του νέου Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011 σηματοδοτείται από την εφαρμογή δυο νέων σημαντικών δημοσιονομικών αλλαγών στις ένοπλες δυνάμεις οι οποίες αφορούν:
? Τον ακριβή προσδιορισμό των ανειλημμένων οικονομικών υποχρεώσεων του 2010 οι οποίες μεταφέρονται στο νέο έτος με απόλυτη προτεραιότητα εξόφλησης. (Ειδικά για τις νέες αναλήψεις υποχρεώσεων θα αναλαμβάνονται σε βάρος του εναπομείναντος υπολοίπου των διατιθέμενων πιστώσεων).
? Την αλλαγή της διαδικασίας ανάληψης υποχρεώσεων από τους διατάκτες ή τα κατά το νόμο εξουσιοδοτημένα όργανα. (Θα ορισθεί, πλέον, οικονομικός υπεύθυνος σε κάθε φορέα με αρμοδιότητα τη χρηστή οικονομική διαχείριση).
Οι εν λόγω αλλαγές στοχεύουν στη διαμόρφωση πλαισίου, που θα επιτρέπει τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό, περιορίζοντας τις αποκλίσεις από τους στόχους που τίθενται, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζει τον έλεγχο των ελλειμμάτων και την αποκλιμάκωση του χρέους της χώρας.
Ετσι, στο σύνολο του δημόσιου τομέα και στις ένοπλες δυνάμεις έχει ήδη εγκαταλειφθεί η ταμειακή λογιστική και έχει εισαχθεί η διπλογραφική λογιστική τροποποιημένης ταμειακής βάσης, με σαφείς κανόνες και αρχές για τη λογιστική απεικόνιση των οικονομικών μεγεθών εφαρμόζοντας απλοποιημένο και τυποποιημένο λογιστικό σχέδιο.
Οπως αναφέρουν οι σχετικές εντολές, οι δυνατότητες τροποποίησης των πιστώσεων, πέραν των αρχικών κατανομών, θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο, καθώς με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο η δυνατότητα του Υπουργείου Άμυνας και όλων των φορέων να υπερβαίνουν τις αρχικές πιστώσεις του προϋπολογισμού τους, χωρίς επιπτώσεις, έχει περιορισθεί.

ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
Δεσμεύσεις για τις αγροτικές αποζημιώσεις
Αθήνα
Την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Σκανδαλίδης είπε: ´Σύντομα θα υπάρξει απόφαση για τις αποζημιώσεις των αγροτών από τις ζημιές του 2010. Θα εφαρμοστεί μεικτό σύστημα αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ. Οι αποζημιώσεις για το βαμβάκι (πράσινο σκουλήκι κ.λπ.) θα δοθούν μόλις γίνει η εξατομίκευσή τους. Για τις αποζημιώσεις (ζημιές) του 2011 θα εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ.
Για το πετρέλαιο των αγροτών, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορες λύσεις. Σε περίπτωση που υπάρξει εξίσωση των τιμών πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης, στους αγρότες είτε θα δοθούν φορολογικά κίνητρα είτε θα καθιερωθεί αγροτικό πετρέλαιο´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα