Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σχέδιο ?δράσης? από την κυβέρνηση

Αθήνα
Στην κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου, με το οποίο θα ικανοποιηθούν οι αξιώσεις που γεννήθηκαν από τις παραβατικές συμπεριφορές της Siemens, προχωρά η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε χθες, υπό τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χάρη Καστανίδη.
Αποζημιώσεις για το C4I, για ηθική βλάβη του Δημοσίου και κυρώσεις για πιθανές παραβάσεις του νόμου για τον ανταγωνισμό είναι τα τρία ´μέτωπα´, που διερευνά η κυβέρνηση, από νομικής άποψης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά, που υπέστη το Δημόσιο από τις πρακτικές της Siemens τα προηγούμενα χρόνια.
Σημειώνεται ότι διαφορετικό κεφάλαιο αποτελούν οι σχέσεις της γερμανικής εταιρείας με τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι διοικήσεις των οποίων θα πρέπει να κινηθούν ξεχωριστά για τη διεκδίκηση των όποιων αποζημιώσεων, εφόσον τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Σε ό, τι αφορά το C4I, οι διαφορές του Δημοσίου με την εταιρεία έχουν ήδη παραπεμφθεί στη διεθνή διαιτησία. Για την ηθική βλάβη του Δημοσίου, η υπόθεση, όπως δήλωσε και στη Βουλή, ο κ. Παμπούκης, βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Και για τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις. Ειδικότερα, μετά από αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες της, να διερευνηθεί πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ή ενδεχόμενη σύμπραξη της Siemens με ανταγωνιστές της, στο πλαίσιο διαγωνισμών του Δημοσίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε έρευνα στα γραφεία της εταιρείας, ενώ ζήτησε και πήρε από την Εξεταστική όλα τα σχετικά στοιχεία. Το υλικό αυτό βρίσκεται τώρα υπό αξιολόγηση.
Στο ´συρτάρι´ ο συμβιβασμός
´Αυτήν τη στιγμή δεν μιλάμε για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτήν τη στιγμή μιλάμε για μια σειρά από ενέργειες που ήδη γίνονται και κάποιες άλλες ήδη έχουν αποφασιστεί, ώστε να αποκατασταθεί η ζημία του ελληνικού δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens´, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά.
Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι πέρα από αυτές τις ενέργειες, υπάρχουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, υπάρχουν οι αγωγές, που ήδη έχουν ξεκινήσει από οργανισμούς που έχουν μέτοχο το ελληνικό δημόσιο και έχουν βλαφτεί από αυτές τις συμβάσεις και υπάρχει ένα θέμα της αποκατάστασης της ηθικής βλάβης του δημοσίου, το οποίο χαρακτήρισε ´πολύ σύνθετο νομικό ζήτημα´.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ´αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη τώρα για εξωδικαστικό συμβιβασμό´, σημείωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες και ότι από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια βάση υπολογισμού της ζημίας και πως είναι στο χέρι και της Siemens και του ελληνικού δημοσίου να κάνουν όλες τις ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί πλήρως και κατά μέγιστο τρόπο η ζημία του δημοσίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα