Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νομικές πρωτοβουλίες για τη Siemens

Αθήνα
Μέσα στον Φεβρουάριο προγραμματίζει η κυβέρνηση την εκκίνηση των νομικών πρωτοβουλιών κατά της Siemens, για τη ζημία που υπέστησαν την τελευταία εικοσαετία από την παράνομη δραστηριότητά της το ελληνικό Δημόσιο και εποπτευόμενοι από αυτό φορείς.
Τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών, όμως, δεν αναμένονται πριν παρέλθει, στην καλύτερη περίπτωση, εξάμηνο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ´Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας´, στις προγραμματιζόμενες κινήσεις περιλαμβάνονται:
α) Αγωγή αποζημίωσης προς τη μητρική Siemens και τη Siemens Hellas για ηθική βλάβη του ελληνικού Δημοσίου, που θα συνταχθεί με συνεργασία γερμανικού νομικού γραφείου.
β) Αγωγή από τις εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο είναι μέτοχος και εποπτεύουσα Αρχή (ΟΤΕ, ΟΣΕ, Υγείας κ.λπ.), για αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν με τη μετακύλιση της μίζας στην υπερκοστολόγηση κάθε έργου.
γ) Επιβολή προστίμων για παραβίαση των αρχών διαφάνειας.
δ) Ερευνα της επιτροπής Ανταγωνισμού και επιβολή προστίμων για θέματα παραβίασης του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και έλεγχος μέσω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η Εξεταστική Επιτροπή υπολόγισε, κατ? εκτίμησιν, το ύψος της ζημίας στα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Aναζητούνται, ωστόσο, διεθνείς πραγματογνώμονες που θα αναλάβουν την ακριβή αποτίμηση του ποσού.
´Να γίνουν έλεγχοι
στα κομματικά ταμεία´
Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει για την υπόθεση: «Το βασικό είναι να κινηθούν οι διαδικασίες επιβολής προστίμων και να ασκηθούν οι αγωγές αποζημίωσης κατά της Siemens, ώστε να βρεθεί τελικά ένας τρόπος ικανοποίησης του ελληνικού Δημοσίου και να επιβληθούν σοβαρές και εφαρμόσιμες ρήτρες διαφάνειας».
«Είναι επίσης αναγκαίο», προσθέτει ο κ. Βενιζέλος, «να εφαρμοστούν πειστικά μέτρα διαφάνειας και να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι στα ταμεία και τα οικονομικά των κομμάτων. Για όλα αυτά νομίζω ότι πρέπει να ψηφιστεί ειδικός νόμος που θα θέτει τις προϋποθέσεις και τις εγγυήσεις της παρουσίας της Siemens, αλλά και κάθε άλλης εταιρείας, στους διαγωνισμούς του Δημοσίου».
Αποστάσεις Αντώναρου
Στο μεταξύ, σαφείς αποστάσεις από τη γραμμή της ΝΔ να εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό, Κ.Σημίτη, στο σκάνδαλο της Siemens παίρνει ο «γαλάζιος» βουλευτής, Ευάγγελος Αντώναρος, τονίζοντας ότι «οφείλουμε σεβασμό στους πρωθυπουργούς».
Σε συνέντευξή του στο ´Βήμα της Κυριακής´, ο κ. Αντώναρος αναφέρει ότι η υπόθεση της Siemens είναι ένα «καθαρά πράσινο σκάνδαλο, που αφορά μόνο την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ».
´Σε τι φταίει η ΝΔ; Στο ότι επαναδιαπραγματεύτηκε και πέτυχε καλύτερους όρους σε αμαρτωλές συμβάσεις; Αυτά είναι αστεία πράγματα´, τονίζει.
Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι παγίως αντίθετος με τη «γενικόλογη και αίολη απόδοση ευθυνών».
«Οι πρωθυπουργοί -όλοι οι πρωθυπουργοί- και ο Κώστας Σημίτης έχουν τη γενική εποπτεία του κυβερνητικού σχήματος, τη γενική ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής.
Φυσικά, κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο, κανείς δεν έχει ασυλία. Οφείλουμε, όμως, να κρίνουμε με υπευθυνότητα την κάθε περίπτωση, με τον προσήκοντα σεβασμό σε προσωπικότητες από οποιαδήποτε μικροκομματική σκοπιμότητα, έξω από λογικές ρεβανσισμού», υπογραμμίζει.
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος τάσσεται υπέρ της έρευνας στα ταμεία των κομμάτων, τονίζοντας ότι «η ΝΔ δεν έχει τίποτε να φοβηθεί».
Ο Χ. Παμπούκης
Tη βούληση της κυβέρνησης να διεκδικήσει αποζημιώσεις και να επιβληθούν κυρώσεις στη Siemens, επιβεβαιώνει ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο αγωγής για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης της φήμης της ελληνικής πολιτείας.
Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο κ. Παμπούκης δηλώνει ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει συζήτηση για «συμβιβασμό» αν και στα περισσότερα κράτη υπήρξε και συμπληρώνει: «Είναι απολύτως πρόωρη και αβάσιμη κάθε τέτοια συζήτηση. Για εμάς, πάντως, ο συμβιβασμός δεν είναι μονόδρομος, ούτε και είμαστε δογματικά αντίθετοι. Ο,τι είναι προς το συμφέρον της χώρας». Τονίζει ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην υπάρχει διαφορετικός χρόνος παραγραφής για τους πολιτικούς από τους πολίτες και ταυτόχρονα να τιμωρούνται αυστηρότερα ορισμένα αδικήματα, όπως η δωροληψία, όταν διαπράττεται από πολιτικό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα