Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρότυπο ανάπτυξης η Κρήτη;

Εως το τέλος του 2011 θα είναι έτοιμο το ´καλάθι της Κρήτης´, δηλαδή το πρόγραμμα στήριξης των παραγωγών του νησιού, με την προβολή αγροτικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή.
Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, για το πρόγραμμα αυτό, που είχε εξαγγείλει προσφάτως από το Ρέθυμνο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος μίλησε προχθές στη διημερίδα για την περιφερειακή ανάπτυξη, τα νέα δεδομένα και το ´καλάθι της Κρήτης´, που διοργάνωσαν χθες και προχθές στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), το Ιδρυμα Μεσογειακών Μελετών, το Ι.ΣΤ.Α.ΜΕ. και η Περιφέρεια Κρήτης, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα αποτελεί έναν οδηγό δράσης, που με τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης και την υποστήριξη των παραγωγών θα γίνει πραγματικότητα.
Παράλληλα, ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση των Γεωργικών Σχολών του νησιού, που θα λειτουργούν πλέον περιφερειακά, η στήριξη των προσπαθειών έρευνας και η συρρίκνωση των 6.200 Συνεταιρισμών, που υπάρχουν στη χώρα, σε 500.
Τόνισε ακόμα την ανάγκη ´να αλλάξουμε γραμμή, να αλλάξουμε πλεύση´ καθώς, όπως είπε, ´διαφορετικά η Ελλάδα δεν ζει´.
***
Ανοίγοντας τις εργασίες της διημερίδας ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Ερευνών, Σήφης Βαλυράκης, είπε ότι στη δύσκολη οικονομική, πολιτική και κοινωνική συγκυρία που βιώνει σήμερα η χώρα μας, η ανάγκη για τη δημιουργία σύγχρονων αναπτυξιακών μοντέλων τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, είναι πιο επιτακτική από ποτέ, ειδικότερα στην Κρήτη, η οποία παρουσιάζει πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα.
– Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Αειφόρο Ανάπτυξη της Υπαίθρου μίλησε στη συνέχεια ο Ναπολέων Μαραβέλιας, καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών.
– Για τους Τοπικούς Πόρους, τα Τοπικά Προϊόντα, τον  Τουρισμό και το τρίπτυχο της Κρητικής Ανάπτυξης μίλησε ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Μεταφορών και Τουρισμού Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου, κ. Σπύρος Δανέλης.
– Ο καθηγητής του London School of Economics, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης και πρόεδρος του Ι.ΣΤ.Α.ΜΕ., κ. Ηλίας Μόσιαλος, στην ομιλία του για την περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Κρήτη βρίσκεται στο στρατηγικότερο σημείο της χώρας.
– Στον σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε πως η διημερίδα ανοίγει για την Κρήτη μια νέα προοπτική. Για να πετύχει η μεταρρύθμιση χρειάζεται συνεργασία είπε και η κυβέρνηση είναι κοντά για να ακούσει και να δώσει λύσεις.
Τη διημερίδα χαιρέτησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευτύχης Δαμιανάκης και Λίτσα Κουρουπάκη και ο διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ., κ. Αλκίνοος Νικολαΐδης.

Η Λ. ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ

Η  βουλευτής Λίτσα  Κουρουπάκη τόνισε ότι στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται η Κρήτη, με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της, επιβάλλεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
«Με όχημα τον ´Καλλικράτη´ και εφόδιο το πλούσιο αναπτυξιακό της φορτίο είμαι σίγουρη ότι θα φτάσουμε στα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας που αξίζουν σε εμάς και το νησί μας».

Ο Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ

Για τους «άξονες ανάπτυξης του Δήμου Χανίων» μίλησε ο δήμαρχος του νέου μεγάλου Καλλικρατικού Δήμου, Μανώλης Σκουλάκης.
Ο νέος Δήμος Χανίων είπε, προήλθε από τη συνένωση 7 Δήμων: Ακρωτηρίου, Θερίσου, Ελ. Βενιζέλου, Κεραμειών, Νέας Κυδωνίας, Σούδας και Χανίων.
Το μεγάλο στοίχημα για όλους εμάς, για τη νέα Δημοτική Αρχή, είναι η χάραξη ενός ρεαλιστικού πλαισίου προγραμματισμού και δράσεων για όλα τα διαμερίσματα του Δήμου, ως ενδεδειγμένη και απαρέγκλιτη συνθήκη για την ισόρροπη ανάπτυξη.
Ο νέος Δήμος οφείλει να βασίσει το αναπτυξιακό σχέδιό του στις ποιοτικές υπηρεσίες και υποδομές καθώς και στην ολοκλήρωση των βασικών τοπικών και υπερτοπικών υποδομών.
Ολες αυτές οι δράσεις υπηρετούν έναν και μόνο στόχο: Ο Δήμος των Χανίων να καταστεί ένας πρότυπος Δήμος, βιώσιμος και με προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε προκειμένου να επιτύχουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση νέων μορφών και τουριστικών αγορών, όπως ο συνεδριακός, ο καταδυτικός, ο θρησκευτικός, ο τουρισμός κρουαζιέρας και ο φυσιολατρικός.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ειρωνικός σχολιασμός
Με ειρωνική διάθεση σχολίασε την αναπτυξιακή διημερίδα ο βουλευτής Χανίων της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Σε γραπτή του δήλωση επισημαίνει τα εξής: «Η πάντα φιλόξενη Κρήτη καλωσορίζει τους υψηλούς επισκέπτες της, στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.
Τύχη αγαθή, η επίσκεψή τους συμπίπτει με την πλέον δημιουργική και αναπτυξιακή περίοδο του νησιού και ιδιαίτερα του Νομού μας. Ενα απέραντο εργοτάξιο είναι τα Χανιά και η χαρά είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των Χανιωτών για το ευτυχισμένο σήμερα και τις προοπτικές ενός λαμπρότερου αύριο.
Το φράγμα του Βαλσαμιώτη, τα έργα οδοποιίας, οι λιμνοδεξαμενές του Ελους και Ομαλού, η επέκταση του αεροσταθμού του αεροδρομίου Χανίων και τόσα άλλα έργα που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου μας και την οικονομική άνθηση των αγροτοκτηνοτρόφων μας, μάς υποχρεώνουν να αναφωνήσουμε, όλοι μαζί, έμπλεοι ενθουσιασμού ´ως ευ παρέστητε´.
Επιπλέον, ευτυχείς οι Χανιώτες καλωσορίζουν τον επί μακρόν απουσιάσαντα, συντοπίτη μας, Σ. Βαλυράκη, ο οποίος έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία την υψηλή ´θεσμική´ αποστολή του, παραδίδοντας πρόσφατα στον πρόεδρο της Βουλής ένα πόρισμα, που όντως είναι ένα υψηλού επιπέδου πόνημα, απαράμιλλης αντικειμενικότητας και επιστημοσύνης, το οποίο θα κοσμεί τα γραφεία και θα είναι οδηγός των ανά τους αιώνας παρόμοιου είδους διώκτες της διαφθοράς. Ηδη επανέκαμψε για να συμβάλλει και αυτός στον προγραμματισμό για την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας. Αξιος ο μισθός του».
Ο Σ. ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ
Από την πλευρά του ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης, κληθείς χθες από δημοσιογράφους να σχολιάσει όσα είπε την περασμένη Παρασκευή ο κ. Μαρκογιαννάκης για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens (το χαρακτήρισε «κείμενο πολιτικής αλητείας»), απάντησε: «Εγώ αυτή τη στιγμή ασχολούμαι με τη διημερίδα. Αντιλαμβάνεστε ότι βεβαίως κάποια στιγμή θα μιλήσω, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι η ώρα αυτή τη στιγμή».
Ο κ. Βαλυράκης δεν θέλησε να σχολιάσει ούτε το περιεχόμενο της γραπτής δήλωσης του κ. Μαρκογιαννάκη. «Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τίποτα γι? αυτά τα θέματα αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα