Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ενας στους δέκα Κρητικούς δεν έχει δουλειά

Τουλάχιστον ένας στους δέκα Κρητικούς δεν έχει δουλειά και κατά συνέπεια αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ η κατάσταση, ανεπισήμως, είναι ακόμη πιο δραματική.
Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους! Η ανεργία στην Κρήτη αυξήθηκε κατά 126% την περίοδο 2007 – 2010, καθώς από 5,3% το 2007 εκτοξεύτηκε στο 12% την περασμένη χρονιά, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην καταβαράθρωση του πρωτογενούς τομέα (γεωργία – κτηνοτροφία) και στην ύφεση που παρατηρείται στον τριτογενή, ειδικά τις τουριστικές περιόδους 2008 – 2009, 2009 – 2010.
Τα άκρως ανησυχητικά και αποκαλυπτικά αυτά επίσημα στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος της ανεργίας στην Κρήτη, που αποτελεί πλέον πρωταθλήτρια περιφέρεια της Ελλάδας στον χάρτη μεταβολής της ανεργίας, παρουσίασε χθες ο οικονομολόγος, συντονιστής Σπουδών και Έρευνας του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, Γιώργος Μπαουράκης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών της διημερίδας με θέμα «Καλλικράτης: Βιώσιμα αναπτυξιακά μοντέλα. Δυναμική και προκλήσεις. Η περίπτωση της Κρήτης», που συνδιοργάνωσαν στα Χανιά (Μ.Α.Ι.Χ.) το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (Ι.ΣΤ.Α.ΜΕ.) «Ανδρέας Παπανδρέου» και η Περιφέρεια Κρήτης.
Το ίδιο διάστημα (2007 – 2010) η Δυτική Ελλάδα παρουσίασε αύξηση της ανεργίας κατά 7,3%, η Πελοπόννησος 25,3%, η Κεντρική Μακεδονία 41,6% και η Αττική 47,4%.
Την έκτη θέση καταλαμβάνει η Κρήτη στην ετήσια μεταβολή ανέργων αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς το 2010 σημειώθηκε αύξηση κατά 24,4% (8.928 άτομα έναντι 7.179 το 2009).
Ενθαρρυντικό στοιχείο -αν κανείς μπορεί να το δει έτσι- είναι ότι η Κρήτη παρουσιάζει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό όσον αφορά τους μακροχρόνια άνεργους (22,8%, 5.431 άτομα, το έτος 2010). Το χαμηλότερο ποσοστό έχουν τα Ιόνιο νησιά (14,3%, 1.350 άτομα, έτος 2010), ενώ το υψηλότερο κατέχει η Δυτική Ελλάδα (39,8%, 15.870 άτομα, έτος 2010).
«Στην Κρήτη υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας» παραδέχθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Χ.Ν.» και πρόσθεσε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς και του τριτογενούς τομέα, καθώς και διασύνδεσή τους. «Χρειάζεται όμως σκληρή δουλειά απ´ όλους τους φορείς», πρόσθεσε ο κ. Αρναουτάκης.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Τη σύσταση εταιρείας, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, για την προώθηση των ποιοτικών κρητικών προϊόντων στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού ανακοίνωσε χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Αρναουτάκης.
«Έχουμε επεξεργαστεί μία πρόταση, μαζί με τους ξενοδόχους και τους αγρότες, να συστήσουμε μία εταιρεία για την προώθηση των ποιοτικών και βιολογικών προϊόντων της Κρήτης. Πρέπει να προχωρήσουμε και να δούμε πώς θα προωθηθούν τα ποιοτικά προϊόντα και τα οποία έχουν μία ταυτότητα απ´ όλη την Κρήτη. Θεωρώ ότι αυτή η εταιρεία θα συμβάλλει τα μέγιστα για την προώθηση» (σ.σ. των προϊόντων) «τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Και επίσης πρέπει να πάμε σε σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ. Δεν πρέπει να υπάρχει το λογότυπο; Δεν πρέπει να υπάρχει η Κρήτη; Δεν πρέπει να υπάρχει από πού προέρχεται; Πώς προέρχεται; Δεν πρέπει να υπάρχει η πιστοποίηση των προϊόντων. Όλα αυτά είναι θέματα που εκτιμώ ότι το πρώτο εξάμηνο θα έχουν επιλυθεί από πλευράς Περιφέρειας και όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη της ανάπτυξης για την Κρήτη», σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης τόνισε την ανάγκη οργάνωσης και υλοποίησης του εγχειρήματος που αφορά το «καλάθι της Κρήτης» από τις τοπικές δυνάμεις της Κρήτης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι κυρίαρχος στόχος είναι «ο συνδυασμός του πρωτογενούς τομέα και των υπηρεσιών (τουρισμός). Και αυτό είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας. Άρα, πάμε μπροστά ή μένουμε πίσω, επιτυγχάνουμε ή αποτυγχάνουμε; Και αυτό έχει να κάνει με την απόφαση, την υλοποίηση και το πρακτικό αποτέλεσμα που εμείς θα παράξουμε σε επίπεδο Κρήτης, σε επίπεδο Χανίων, σε επίπεδο μικρότερων περιοχών ή ευρύτερης περιφέρειας», σημείωσε ο κ. Βαλυράκης.
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
? Για τα θέματα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, υποδομών και περιβάλλοντος μίλησε χθες ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αντώνης Πιταριδάκης, επανακαταθέτοντας την πρόταση του ΤΕΕ για σύσταση και λειτουργία Παρατηρητηρίου Μελετών και Έργων σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης.
? Στην ελληνική ναυτιλία, ως εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Παντελής Πετσετάκης.
? Στην περίπτωση των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης αναφέρθηκε ο γεωπόνος, τέως τακτικός ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, δρ Κώστας Οικονομάκης.
? Για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αποκορώνου – Σφακίων Σπύρος Βουτσαδάκης.
? Για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Κρήτη και την αειφόρο ανάπτυξη μίλησε η υπεύθυνη της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του Μ.Α.Ι.Χ., βιολόγος Χριστίνα Φουρναράκη.
? Στις μεθόδους και στις τεχνικές προώθησης και διάδοσης του καλαθιού της Κρήτης αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Metron Ariston Γιάννης Ξυγκάκης.
? Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και θέμα τα συμπεράσματα της διήμερης εκδήλωσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα