Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η περιφρονημένη αφροδισιακή τσουκνίδα

Γράφει ο Γιαννης Αποστολακης*

Οι φημισμένοι γιατροί της αρχαιότητας, ο Πλίνιος, ο Διοσκουρίδης και πολλοί άλλοι, είχαν επισημάνει τις φαρμακευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας.
Ο Ησίοδος προέτρεπε τους συμπολίτες του να χρησιμοποιούν τσουκνίδα για να προστατευτούν από διάφορες ασθένειες. Ο Αριστοφάνης την αναφέρει στα έργα του. Στα ρωμαϊκά χρόνια τη χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσουν τη σεξουαλικότητά τους αλλά και για να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στον βορρά. Η σοφία των παλαιότερων επιβεβαιώθηκε καθώς η τσουκνίδα αποδεδειγμένα είναι ένας θησαυρός βιταμινών, σιδήρου και πολύτιμων μετάλλων απαραίτητων για τον οργανισμό μας.
Στην Κρήτη παλαιότερα είχαμε τη συνήθεια να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από διάφορες ποικιλίες από χόρτα με χρήση αρκετού ελαιολάδου καθώς επίσης και βότανα για την παρασκευή διαφόρων αφεψημάτων. Τα τελευταία χρόνια αυτή την  πλούσια ποικιλία την έχουμε περιορίσει αισθητά. Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας ο Χορτάτσης αναφέρεται σε έναν γέρο που?
«Με χόρτα λέσι μια λοιφή πως κάνει και με γάλα και μετά κεινη γίνουνται θαμάσματα μεγάλα. Οι μαύρες τη αλείφουνται και το ζημιό ξασπρίζουν και οι γράδες εις τα νιάτα τους πάλι ξαναγυρίζουν…» (Πανώρια, Α 273 – 277).
Το βότανο αυτό, που μας δίνει τόσο απλόχερα τις θαυματουργικές του ιδιότητες, έχει μια ιδιαιτερότητα κατά άλλους ενοχλητική κατά άλλους ευεργετική, όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα καθώς, όταν την ακουμπάμε κατά λάθος έχουμε την αίσθηση ότι μας τσιμπάνε χιλιάδες μέλισσες.
Η τσουκνίδα έχει μια ευχάριστη γήινη γεύση, έντονο πράσινο χρώμα και ελάχιστο άρωμα.
Παλαιότερα οι νοικοκυρές τη μάζευαν και συμπλήρωναν την ποικιλία των χόρτων για τα καλιτσούνια ή για να μαγειρέψουν τα τσιγαριστά ή την έβαζαν σε ομελέτα.  
Με μερικά ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα τσουκνίδας μπορούμε να συμπληρώσουμε μια πράσινη σαλάτα, να φτιάξουμε μια πομάδα (πέστο) με καρύδια, παλαιωμένη γραβιέρα και λίγα φρέσκα φύλλα μαντζουράνας, ιδανικό για μακαρόνια ζεστά ή κρύα σαλάτα ή για πατάτες βραστές.
Καιρός είναι να μπει και στις επαγγελματικές κουζίνες καθώς στο εξωτερικό αναγνωρίζοντας την άξια της τη χρησιμοποιούν για την παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων όπως σούπες, πατάτες πουρέ  ή σε  διάφορες σαλάτες και σουφλέ αλλά και για την παρασκευή αφεψήματος.
Την τελευταία στιγμή έμαθα ότι γνωστό εστιατόριο στα περίχωρα της πόλης μας με χαρακτηριστική ονομασία φτιάχνει τσουκνιδοκεφτέδες.

*Chef  Μ.Α.Ι.Χ.,
μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας
Yiaapostolakis@yahoo.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύσατε 23/01/2011 για την διατροφική αξία της \”Τσουκνίδας\” έχω να πω ότι την χρησιμοποιούν πάρα πολύ στην Θεσσαλία και ιδιαίτερα στα Τρίκαλα – Καρδίτσα, για την παρασκευή χορτόπιτας!
    Εκεί την δοκίμασα πρώτη φορά και μάλιστα δήλιασα στην αρχή, γιατί την είχα σαν εμπειρία \”φαγούρας\”!
    Μένω στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στο Μάλεμε! Όταν λοιπόν επισκέφτηκα το χωριό, έφτιαξα στην οικογένεια μου την πίτα που μου είχαν μάθει με πρωταγωνιστή την Τσουκνίδα! Μέχρι και σήμερα που έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε που την πρωτοδοκίμασα, αρκετές νοικοκυρές στα Χανιά άρχισαν να την χρησιμοποιούν…(ε! αφού ήταν νόστιμη λες να μην την προτειμούσαμε εμείς οι Κρητικοί καλοφαγάδες?)
    Μπράβο για τα ενδιαφέρον άρθρα σας!
    Νίκη Δ. Καρτσωνάκη

  2. Εκτός από την τσουκνίδα, εξαιρετικό αφροδισιακό είναι και το Κορντισεπς.

    Ιδιαίτερα εδραιωμένο & δημοφιλές στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και ένας από τους λόγους είναι ότι ενισχύει την ανδρική & γυναικεία λίμπιντο ενώ αντιμετωπίζει επιτυχώς και σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

    Τα τελευταίχα 20 χρόνια, μάλιστα, αρκετές επιστημονικές μελέτες το επιβεβαιώνουν είτε με placebo groups είτε με τεστ γονιμότητας

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα