Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Κόντρα για την αναδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας
Αθήνα
Αντιπαράθεση για άρθρα του νομοσχεδίου περί της αναδιάρθρωσης του Συστήματος Υγείας, ιδίως για εκείνο που αφορά τις προμήθειες των Νοσοκομείων, σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον πρώην υφυπουργό της ΝΔ, Μάριο Σαλμά, χθες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο.
Οταν ο βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι η ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα να δίνονται οι προμήθειες των νοσοκομείων του Δημοσίου σε ιδιώτες θα λειτουργήσει πιθανώς στο άμεσο μέλλον ως εστία παραγωγής διαπλοκής και διαφθοράς, ο υπουργός Υγείας αντέδρασε έντονα, προσθέτοντας όμως ότι θα την αποσύρει, αν πιεστεί, εξηγώντας όμως ότι δεν πρέπει να αφαιρεθεί η ρύθμιση γιατί ενδεχομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 2012 «ως φόβητρο» για τους προμηθευτές. Ο κ. Σαλμάς ρώτησε τον κ. Λοβέρδο, αν γνωρίζει ότι με αυτή τη διάταξη που θεσμοθετεί, γίνεται «παιχνίδι» χρηματιστηριακών μετοχών και πως εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο προσπαθούσαν «να πάρουν υπεραξίες στις μετοχές τους, λέγοντας ότι ´έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο να πάρουμε τις προμήθειες των νοσοκομείων´». Με δριμύτητα αντέδρασε ο υπουργός Υγείας, απαντώντας πως δεν θα παρακολουθήσει τον βουλευτή «γιατί πλάθει ιστορίες», χωρίς να υπάρχει κανένα έρεισμα.
Διευκρίνισε ότι στο άρθρο 12, θεσπίζεται ένα ενδεχόμενο, «να πάμε σε ιδιώτες, ενδιάμεσους που χρησιμοποιείται κυρίως, ως απειλή για τους προμηθευτές του Δημοσίου». «Υπάρχει άρνηση ανατροπής των δεδομένων, που υποτίθεται ότι τους συντρίβουν. Διότι το κράτος πληρώνει κάθε πέντε χρόνια και αυτοί επί πέντε χρόνια αναγκάζονται να υπερτιμολογούν. Οταν τους λες, όμως, ότι αυτό θα αλλάξει, δεν το θέλουν. Λοιπόν, αυτό είναι μια ένδειξη, δεν είναι απόδειξη για κάτι, αλλά είναι μια ένδειξη του τι συμβαίνει ακριβώς στον χώρο», εξήγησε ο κ. Λοβέρδος.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Νομοσχέδιο για την Ελληνική Ακτοφυλακή
Aθήνα
Το νομοσχέδιο για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κατέθεσε προχθές στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσής.
Παρά το διαρκές αίτημα της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για επανασύνδεση του Λιμενικού Σώματος με το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, στα πρότυπα του παλαιού Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η κυβέρνηση αποσύνδεσε το Λιμενικό με την ποντοπόρο ναυτιλία, δίνοντας του πρόσθετες αρμοδιότητες στο σκέλος της ακτοφυλακής.
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία:
Μετονομάζεται το Λιμενικό Σώμα σε Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και καθορίζεται η επίσημη διεθνής ονομασία του ως ´Hellenic Coast Guard´ στο εξωτερικό.
Καθορίζεται η αποστολή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνονται, ιδίως, η δίωξη του εγκλήματος και η προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών, η διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας, ο έλεγχος εφαρμογής των όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης της χώρας και η εξασφάλιση της ομαλούς λειτουργίας των εμπορικών πλοίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα