Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προχωρεί η σύσταση Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

Aθήνα
Οριστικό τέλος στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων, στην αδικαιολόγητη πολυπλοκότητα της νομοθεσίας αλλά και στην άσκοπη και πολλές φορές αδιαφανή κατασπατάληση πόρων σε ό,τι αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με το σχέδιο νόμου «Σύσταση Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων», που παρουσίασε ο Μ. Χρυσοχοΐδης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Με το σχέδιο νόμου για τη «Σύσταση Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων» δημιουργείται ανεξάρτητη νομοθετικά κατοχυρωμένη Διοικητική Αρχή, η οποία θα συγκεντρώσει τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτες σε διάφορα Υπουργεία και φορείς, θα αναλάβει το δύσκολο έργο της παρακολούθησης της κωδικοποίησης και απλούστευσης του υφιστάμενου πολύπλοκου νομικού πλαισίου και θα έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη χάραξη και παρακολούθηση της εθνικής στρατηγικής στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.
Το πεδίο εφαρμογής των αρμοδιοτήτων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων αφορά στις δημόσιες συμβάσεις, ανεξαρτήτως οικονομικής αξίας, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών, την προμήθεια αγαθών ή την εκτέλεση έργων.

ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25.000 ΕΥΡΩ
Φορολογικοί έλεγχοι σε επιτηδευματίες

Αθήνα
Υποψήφιος για έλεγχο καθίσταται πλέον κάθε ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει εισόδημα μικρότερο των 25.000 ευρώ.
Στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου εμπεριέχεται πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα (ανάλυση κινδύνου) για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών.
Ετσι, θα υπόκεινται σε κατά προτεραιότητα έλεγχο από τις αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές οι επιτηδευματίες, που ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, οικονομολόγου, σύμβουλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από τη δραστηριότητά τους αυτή δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, τα 20.000 ευρώ για πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων και τα 15.000 ευρώ για πόλεις κάτω των 50.000 κατοίκων.
Οπως προέκυψε από την επεξεργασία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υπεβλήθησαν το 2009 και η οποία διενεργήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών η συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και εισοδηματιών στα συνολικά φορολογικά βάρη μειώθηκε από 17,05% το 2008 σε 16,62% το 2009. Εισόδημα χαμηλότερο του αφορολογήτου δήλωσε το 87% των εισοδηματιών, το 56,3% των εμποροβιοτεχνών, το 97,2% των αγροτών και το 70% των ελευθέρων επαγγελματιών.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΝΤ
Η Ελλάδα δύσκολα θα
δανειστεί από τις αγορές
Aθήνα
Την άποψη ότι η Ελλάδα δύσκολα θα δανεισθεί το 2011 από τις διεθνείς αγορές διατύπωσε ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣκΑΪ, το εν λόγω στέλεχος -που δεν κατονομάζεται- δήλωσε πως εκτός απρόοπτου η Ελλάδα δεν προβλέπεται να μπορέσει να βγει στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί μέσα στο 2011.
Η ίδια πηγή τόνισε πως ούτε για το 2012 μπορεί να προδικάσει κανείς με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να δανεισθεί από τις αγορές, προσθέτοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξετάσει παράταση του Μνημονίου και συνέχιση της δανειακής στήριξης της Ελλάδας. Οπως διευκρίνισε, η δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ωστόσο, διαπνέεται από ευρεία περιθώρια ευελιξίας.
Το στέλεχος του ΔΝΤ συνέδεσε την υπόθεση της Ελλάδας με την κινητικότητα που παρατηρείται στην Ευρωζώνη για μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα κρίσης χρέους των υπερχρεωμένων κρατών. Ξεκαθάρισε δε πως ανάλογα με τη λύση που θα βρεθεί η Ελλάδα θα μπορέσει να δώσει απάντηση στο πρόβλημα του υψηλού δημόσιου χρέους της.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Ελλάδα να προχωρήσει
σε αναδιάρθρωση του χρέους
Aθήνα
Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της επανέλαβε  ο διευθυντής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν. Ο Γερμανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ´Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ´ αντικρούει το σενάριο δανειοδότησης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας για επαναγορά του χρέους της και προτρέπει την Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της αναδιάρθρωση του χρέους.
«Η Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο να συμφωνήσει αναδιάρθρωση του χρέους της με τις Τράπεζες, αυτές μπορούν να της χορηγήσουν νέες πιστώσεις αντικαθιστώντας τα παλιά χρέη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αντιτάσσεται στα σχέδια των Βρυξελλών υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα «πρόκειται ξανά για την έκδοση ευρωομολόγων με νέο όνομα και νέα αιτιολόγηση, πρόκειται για κοινοτικοποίηση των παλιών χρεών».  Προσθέτει δε ότι ο μηχανισμός του Λουξεμβούργου δανείζεται τα χρήματα «στο δικό μας όνομα, εμείς πρέπει να εγγυηθούμε και εν τέλει να πληρώσουμε».
Προτείνει δε στην Ελλάδα να φορολογήσει τους πλούσιους πολίτες της που σήμερα κάνουν τις δουλειές τους στη μαύρη αγορά ή να μειώσει τις χωρίς μέτρο υψηλές αποδοχές στις κρατικές επιχειρήσεις.
Ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος ασκεί κριτική και στη διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ. Οπως τονίζει, τον Μάιο του 2010 για να αποκρούσει η Ευρώπη την επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ελλάδας, αντί να παραβιάσει τη συνθήκη του Μάαστριχτ, έπρεπε να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και να απαγορευτούν ακάλυπτες πωλήσεις ελληνικών ομολόγων.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι
υπάγονται στο ΙΚΑ
Aθήνα
Οδηγίες για το ασφαλιστικό καθεστώς των προσλαμβανομένων στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2011 έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α´ και β´ βαθμού, καθώς και οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς ΙΚΑ).
Ως ημερομηνία πρόσληψής τους λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία που φέρει το ΦΕΚ διορισμού, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας θα λάβει χώρα μέσα σ? έναν μήνα από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης διορισμού, διαφορετικά ως ημερομηνία πρόσληψης λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.
Επομένως εάν υπάλληλος έχει ΦΕΚ διορισμού πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και η ανάληψη υπηρεσίας λάβει χώρα μέσα σ? έναν μήναν από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης του διορισμού, δεν θα υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά σε αυτή του Δημοσίου.
Από τη διατύπωση της διάταξης, η οποία αναφέρεται σε ´πρόσληψη´ για πρώτη φορά, συνάγεται κατ? αρχήν, ότι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα υπαχθούν μόνο όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα διορισθούν χωρίς να έχουν καμία προϋπηρεσία με οποιαδήποτε σχέση εργασίας πριν την 1η Ιανουαρίου 2011.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ
Διευκρινίσεις για τον χρόνο συνταξιοδότησης
στο Δημόσιο
Αθήνα
Διευκρινίσεις για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, υπαλλήλων του Δημοσίου και την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, έδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, με τον Ν. 3865/2010 αυξάνονται εντός τριετίας τα κατά περίπτωση ισχύοντα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εξομοιούμενους με αυτούς όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ενώ εξισώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι άνδρες και οι γυναίκες, που τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες προσωπικής-οικογενειακής κατάστασης, ως προς τις προϋποθέσεις και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.
Ακόμη, καθιερώνεται ως ημερομηνία ενηλικίωσης των παιδιών, η 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ορίζεται ότι οι ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού (Ν.3865/2010) δεν έχουν εφαρμογή για τους υπαλλήλους που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31-12-2010 τόσο ως προς τις προϋποθέσεις και τα ηλικιακά όρια για τη συνταξιοδότησή τους όσο και ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους.
Θεσπίζεται για πρώτη φορά στη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου η δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου με εξαγορά χρόνου για κάθε παιδί, που χρησιμεύει για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος του υπαλλήλου καθώς και για την προσαύξηση της σύνταξης.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απαριθμεί τις εξαιρέσεις στις ανωτέρω διατάξεις και προσδιορίζει ποιοι υπάλληλοι θα συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα χρόνια εργασίας.
Ετσι, προβλέπεται ρητά ότι για τους υπαλλήλους που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31-12-2010 (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι) δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του Ν.3865/2010.

Ακριβότερο κατά 5%
το οικογενειακό καλάθι

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου Ελληνικού νοικοκυριού ανατιμήθηκε στα 2129,48 ευρώ τον Δεκέμβριο 2010 σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2009 όταν κόστιζε 2023,85 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως έχουμε μία αύξηση της αξίας του καλαθιού κατά 105,63 ευρώ ή σε ποσοστό 5%, η οποία προκύπτει από τη μεγαλύτερη του μέσου όρου αύξηση που παρουσίασαν οι εξής κατηγορίες αγαθών:
α) 19% της ομάδας ´Αλκοολούχα ποτά και καπνός ´
β) 15% της ομάδας ´Μεταφορές´
γ) 8% της ομάδας ´Στέγαση ´,
Αξίζει να τονισθεί πως μηδενική αύξηση σημείωσαν, σύμφωνα με την έρευνα, οι κατηγορίες της υγείας και της εκπαίδευσης. Διαπίστωση που όμως πρέπει να ελεγχθεί καθώς η εμπειρία από τις αυξήσεις στα ιδιωτικά δίδακτρα δεν συνηγορεί υπέρ της μηδενικής αύξησης.

Υπερκαλύφθηκε η έκδοση ομολόγου του EFSF

Σημαντική ζήτηση είχε η έκδοση του πρώτου ομολόγου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε για να καλυφθούν ανάγκες της Ιρλανδίας. Η ζήτηση στην πρώτη δημοπρασία τίτλων, 5ετούς διάρκειας, από το EFSF, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ έφτασε τα 44,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας υπερκάλυψη κατά 9 φορές.
Σύμφωνα με το Ταμείο, ενδιαφέρον προσελκύστηκε από περισσότερους από 500 επενδυτές, ενώ η μεγαλύτερη ζήτηση ήρθε από την Ασία, με την ιαπωνική κυβέρνηση να αγοράζει το 20% και πλέον.
“Το τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στη στρατηγική που υιοθετήθηκε για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ´, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη έχει ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά της ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της ζητώντας αυστηρά στρες τεστ στις Tράπεζες και ενίσχυση του EFSF.

Καθίζηση της ναυπηγο-
επισκευαστικής βιομηχανίας

Τη μεγαλύτερη πτώση παραγωγής μεταξύ όλων των κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας παρουσίασε το 2010 η βιομηχανία εξοπλισμού μεταφορών πέραν των μηχανοκίνητων οχημάτων. H πτώση αποδίδεται στην παύση των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων και της κατασκευής τροχαίου εξοπλισμού.
Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι το γεγονός ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 ως το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτόν μειώθηκε από 12.600 σε 10.410, δηλαδή κατά 17,4%.
Η παραγωγή είχε μειωθεί το 2009 κατά 16,5% και το 2008 κατά 2,4%, ενώ είχε αυξηθεί κατά 14,8% το 2007.
Οι αρνητικές τάσεις που επικράτησαν στην παραγωγή τoυ κλάδου αντανακλούν, κυρίως, τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα.

ΑΠΟ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Ενταξη στο πρόγραμμα
Εξοικονόμηση κατ? Οίκον

Αθήνα
Από την ερχόμενη Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στις Tράπεζες Άλφα, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank – Ergasias αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ? Οίκον, που παρέχει επιδοτήσεις, άτοκα και χαμηλότοκα δάνεια για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών.
Εν όψει της έναρξης εφαρμογής του προγράμματος και με βάση το ενημερωτικό υλικό που έχει ετοιμάσει το Yπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το ΑΠΕ παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, τις προϋποθέσεις υπαγωγής και τα ωφελήματα που προκύπτουν για όσους υπαχθούν σε αυτό. Αναλυτικότερα, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες που:
-Χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.
-Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1750 ευρώ ανά τετραγωνικό.
-Χτίστηκαν με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν τις 31 Δεκεμβρίου 1979, δηλαδή χωρίς μελέτη θερμομόνωσης.
-Έχουν ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή και έχουν καταταχθεί, με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Πρόσθετη προϋπόθεση για τα διαμερίσματα είναι να έχουν αυτονομία θέρμανσης, ενώ για να ενταχθεί μια πολυκατοικία θα πρέπει:
-Τουλάχιστον το 50 % των ιδιοκτησιών να χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως εξοχική ή άλλη δευτερεύουσα κατοικία.
-Να υποβληθούν αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αλλά και τον διαχειριστή ή άλλο εκπρόσωπό τους.
-Να εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για το σύνολο του κτηρίου.
Οι επενδύσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και μπορούν να επιδοτηθούν είναι:
-Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος, της στέγης και της πιλοτής.
-Αντικατάσταση κουφωμάτων.
-Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
-Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Θετικό κλίμα
Με πρωταγωνιστές τις μετοχές που προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, στην οποία επικράτησε θετικό κλίμα στον απόηχο των ευνοϊκών αλλαγών στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και των μερισμάτων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.567,83 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 33,45 μονάδων ή σε ποσοστό 2,18%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.575,24 μονάδες, όταν σημείωνε κέρδη έως και 2,66%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 728,87 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,76%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.598,02 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 1,18%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 274,73 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,43%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.641,27 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,70%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.921,30 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,70%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση όπως ΟΠΑΠ (+8,35%), Coca Cola (+4,06%), Motor Oil (+3,01%), Μυτιληναίος (+4,05%), ΕΛΠΕ (+4,04%).
Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-2,38%), της Alpha Bank (-1,69%), Εθνική (-1,46%) και Marfin Popular Bank (-0,91%).
122 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 52 πτωτικά και 53 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Altec +14,29%, Unibios +14,29%, Βιοτέρ +14,29% και Ιντεάλ(κο) +12,99%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Vell Group -11,76%, Οlympic Catering -9,09%, Γιουρομπρόκερς -8,96% και Πετζετάκις (κο) -7,69%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 131,777 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Πειραιώς με 3.831.745 τεμάχια, Εθνική με 3.430.147, Marfin Popular Bank με 2.701.380 και Κύπρου με 2.471.623 τεμάχια.
Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 23,652 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 21,179, ΟΤΕ με 10,140 και ΔΕΗ με 8,210 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 61,820 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα