Μουσείο Τυπογραφείας

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

´Το σύνθημα των τεσσάρων Σωματοφυλάκων (του Αλ. Δουμά) ήταν ´Ο ένας για όλους και όλοι για τον ένα?´ Των πολιτικών είναι ´ένας για όλους και όλοι για μένα?´
(Ζαν Αμαντού, Γάλλος συγγραφέας, δημοσιογράφος, χιουμορίστας, 1929-)
Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ αναμέτρηση στη ζωή ενός ανθρώπου είναι αυτή με το παρελθόν του. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους πολιτικούς μας που είναι υποχρεωμένοι, εκ των πραγμάτων μια και εκτίθενται καθημερινά, να κάνουν μια αντίστροφη πορεία για να μας εξηγήσουν πώς η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Η σπουδαιότερη προσφορά ενός φαύλου πολιτικού συστήματος που κατ? επανάληψη έχει ´ασελγήσει´ πάνω στο σώμα των ψηφοφόρων του, είναι να βρει τη δύναμη να αυτοκαθαρθεί. Να μη λογαριάσει, δηλαδή,  την ´πάρτη´ του και να σκεφθεί το συλλογικό συμφέρον. Διαφορετικά, η οργή των πολιτών που έχει φτάσει στα όριά της, για το ατιμώρητο κραυγαλέων περιπτώσεων διαφθοράς (Siemens, Mayo-Βατοπέδι) θα είναι μάλλον ανεξέλεγκτη. Είναι στο χέρι της Βουλής να βάλει τα πράγματα στη θέση τους στέλνοντας στα δικαστήρια όσους βαρύνονται για διαφθορά, με στοιχεία φυσικά, για να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της?
ΔΥΣΚΟΛΟ θα μου πείτε για ένα Ελληνικό Κοινοβούλιο που αλλιώς έχει συνηθίσει να χειρίζεται παρόμοιες περιπτώσεις των ´εθνοπατέρων´ του,  και στο οποίο όλοι, ή οι περισσότεροι, έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, εναλλασσόμενοι στην εξουσία. Οι λίγες εξαιρέσεις έντιμων πολιτικών απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα της ´κατά συρροή´ διεφθαρμένης εξουσίας. Η οποία, παρά τις ομολογουμένως υπεράνθρωπες προσπάθειες του κ. Γ. Παπανδρέου, δεν φαίνεται να δίνει απτά αποτελέσματα σ? αυτόν τον τομέα.
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, οι πρώην υπουργοί που θίγονται από τα πορίσματα, με μακροσκελείς ´νομικίστικες´ δηλώσεις τους, αντικρούουν όσα αναφέρονται εναντίον τους. Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φ. Πετσάλνικο, ´ανασκευάζει´ (!) σημείο προς σημείο όσα του αποδίδονται, ενώ για ´συρραφή αστειοτήτων´, κάνει λόγο ο κ. Γ. Παπαντωνίου. Για ´προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης´, λέει ο κ. Γ. Παπαθανασίου, ενώ οξύτατη ήταν κι η αντίδραση του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη που δήλωσε ότι η επιτροπή αυτή ´δεν ήταν επιτροπή εξεταστική για την αποκάλυψη της αλήθειας, ήταν εξεταστική επιτροπή για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων των δύο μεγάλων κομμάτων´. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται κι ο κ. Μ. Λιάπης, που μιλάει για ´πολιτικές σκοπιμότητες χάριν εντυπωσιασμού´?Η ξύλινη γλώσσα στο φόρτε της!
? Η ΑΛΛΑΓΗ των αλλαγών θα ήταν να δούμε να τιμωρούνται όσοι αποδεδειγμένα καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα -στη συνείδηση του κοινού δεν είναι λίγοι- και να θεσμοθετηθούν αυστηρότατες ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να προλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα.

Ρήσεις   Αντιρρήσεις
Με απόφαση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Γ. Παπανδρέου,  διεγράφη (!) από τις τάξεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο ανατραπείς και διαφυγών στη Σαουδική Αραβία, πρώην Πρόεδρος της Τυνησίας κ. Μπεν Αλί(24/1/11).
[-Μα, υπάρχουν? ´σοσιαλιστές´ σε ισλαμικά δικτατορικά καθεστώτα; Ολες οι χώρες του Μαγκρέμπ και γενικά της Β. Αφρικής, κάθε άλλο παρά σοσιαλιστική δημοκρατία έχουν. Απόδειξη; Η επερχόμενη και για την Αίγυπτο μοίρα της Τυνησίας. Και έπεται συνέχεια?]
Μια γυναίκα παντρεύεται κάποιον ελπίζοντας πως θα τον αλλάξει, αλλά αυτός δεν αλλάζει. Ενας άντρας παντρεύεται μια γυναίκα ελπίζοντας πως αυτή δε θ? αλλάξει, αλλά διάολε αλλάζει!
[-Παραφράζουμε τα παραπάνω: Μια κυβέρνηση ψηφίζεται δίνοντας την εντύπωση πως θα αλλάξει τα πάντα σύμφωνα με το πρόγραμμά της, αλλά δεν αλλάζει τίποτε. Ενας ψηφοφόρος ψηφίζει μια κυβέρνηση ελπίζοντας πως δεν θα αλλάξει τίποτε, αλλά διάολε τού αλλάζει τον αδόξαστο και με το παραπάνω!]
´Η μόνη σας συνέπεια είναι η ασυνέπειά σας´, είπε ο κ. Σαμαράς (24-1-11) και πρόσεθεσε: ´η δική μας παράταξη Τσουκάτους δεν βγάζει´!
[-Σωστά, με λογοπαίγνια δεν γίνεται πολιτική. Και βέβαια η παράταξη του κ. Σαμαρά δεν βγάζει? Τσουκάτους, αλλά σε 5 ½ χρόνια διακυβέρνησης που διπλασίασε το δημόσιο χρέος από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε 57 (!), πόσοι άραγε γαλάζιοι ´Τσουκάτοι´ έφαγαν; Τόσο νωρίς ξέχασε τον πρώην -μακαρίτη τώρα- γενικό διευθυντή της Ν.Δ. Γιάννη Βαρθολομαίο;]

Ενας Καραμανλικός στην… αυλή του Σαμαρά!

Ο ΑΡΗΣ Σπηλιωτόπουλος είναι έξυπνος και έμπειρος πολιτικός, ευγενής, με πολιτικά επιχειρήματα και νέος στην ηλικία. Η τάση του κ. Σαμαρά παραμένει να αποδυναμώσει τους Καραμανλικούς στο κόμμα, για τη δική του φυσικά εδραίωση (τώρα που έφυγε κι ο σκόπελος της κας Μπακογιάννη). Επόμενο ήταν η Ρηγίλλης να ενοχληθεί σφόδρα από τη θέση του κ. Σπηλιωτόπουλου περί της εμπλοκής -από πλευράς της Ν.Δ.- του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη στο σκάνδαλο Ζίμενς. Κατά την ίδια έννοια, γιατί άραγε το ΠΑΣΟΚ να μη ζητήσει την εμπλοκή και του κ. Καραμανλή στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου;
ΑΛΛΑ, η πολιτική είναι ένα πόκερ και όποιος έχει πιο δυνατό χαρτί κερδίζει. Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα είθισται να σπιλώνονται οι πρώην πρωθυπουργοί, έστω και με απλές ενδείξεις. Εστω κι αν θεωρούνται ´ηθικοί αυτουργοί´ των σκανδάλων που βαρύνουν την παράταξή τους. Να θυμηθούμε το ´βρόμικο ?89´ και την εκ των υστέρων μεταμέλεια του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα έπρεπε να ´είχε σύρει στα δικαστήρια´ τον Ανδρέα;
ΤΟ ΙΔΙΟ περίπου τόνισε κι ο κ. Σπηλιωτόπουλος (εκπομπή ´Ανατροπή´ του ´Μέγκα´), λέγοντας ότι δεν είναι περήφανος που η Ν.Δ. έσυρε τον Α. Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Δεν παρέλειψε δε, αναφερόμενος στον κ. Σημίτη, να πει περίπου αυτό που φέρεται να είπε ο Κ. Καραμανλής, ο πρεσβύτερος: ´Τους πρώην πρωθυπουργούς, με ενδείξεις δεν τους στέλνεις στο Ειδικό Δικαστήριο´ ?Ναι αλλά, ως πότε οι κυβερνώντες μιας χώρας θα αναλαμβάνουν απλώς πολιτικές ευθύνες των διεφθαρμένων υπουργών τους, χωρίς κανένας από αυτούς τους κυρίους να μπαίνει στη φυλακή; Το θέμα φυσικά είναι άλλο για τη Ν.Δ. Πότε θα φιμώσει τον κ. Σπηλιωτόπουλο!

Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr 

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.