Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του Γυμνασίου

Σοβαρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία των Βουκολιών προκαλεί η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στο κλείσιμο του Γυμνασίου της περιοχής. Χθες γονείς της περιοχής και εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν στο σχολείο των Βουκολιών, όπου και έγινε ενημέρωση αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Τονίσθηκε η ανάγκη σύστασης επιτροπής αγώνα, που μαζί με την τοπική κοινωνία, τον Δήμο και άλλους φορείς θα αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς τον περιφερειακό διευθυντή, που δόθηκε στους γονείς, υπάρχει η εισήγηση για τη σχολική χρονιά 2012 – 2013 να γίνουν, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω αλλαγές.
– Κατάργηση του Γυμνασίου Βουκολιών και λειτουργία Γυμνασίου στο Κολυμπάρι, όπου θα εξυπηρετεί και τους μαθητές των Βουκολιών. Επίσης κατάργηση του Λυκείου Κολυμπαρίου και συνέχιση της λειτουργιάς του Λυκείου Βουκολιών, στο οποίο θα πηγαίνουν και οι μαθητές του Κολυμπαρίου.
– Θα γίνει προσπάθεια για λειτουργία ενός Γυμνασίου στον Καλλικρατικό Δήμο Χανίων στην Παλαιόχωρα, με κατάργηση του Γυμνασίου Καντάνου. Για το ΕΠΑ.Λ Καντάνου, παρόλο που λειτουργεί με μικρό αριθμό μαθητών, υπάρχει εισήγηση για συνέχιση της λειτουργίας του, λόγω της ιδιαιτερότητάς του.
– Σε Σφακιά λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής δεν υπάρχει εισήγηση για  συνένωση των σχολείων.
Το σύνολο των γονέων, που παραβρέθηκε στη συνέλευση, εξέφρασε την αντίρρησή του στο κλείσιμο του Γυμνασίου Βουκολιών και δήλωσε την πρόθεσή του να κινητοποιηθεί προκειμένου το σχολείο να παραμείνει στην περιοχή. Μάλιστα μίλησαν και για πιέσεις που ασκήθηκαν από τη Διεύθυνση σε εκπαιδευτικούς και γονείς του Λυκείου Βουκολιών, ώστε να μην κάνουν αντίστοιχη συνέλευση.
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Το μέλος του ΠΥΣΔΕ, κ. Αντώνης Ναξάκης, αρχικά ανέφερε πως ήδη στο Κολυμπάρι έχει συσταθεί επιτροπή αγώνα διευρυμένη με γονείς όλων των σχολείων  προκειμένου να μην καταργηθεί το σχολείο. Στη συνέχεια επεσήμανε πως τον Φλεβάρη στην Αθήνα ´εγκαθίσταται επιτροπή της τρόικας με αποκλειστική αρμοδιότητα την εκπαίδευση και τις περικοπές που πρέπει να γίνουν´ και προέβλεψε πως αυτά θα αποφασιστούν θα είναι πολύ χειρότερα σε ό,τι αφορά την κατάργηση σχολείων από την εισήγηση του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας που θέλει να κρατήσει ισορροπίες, γνωρίζει ανθρώπους, είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει ήπια. Η κυβερνητική πρόταση μπορεί να είναι πολύ πιο σκληρή´. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, κ. Π. Κοτσιφάκης, τόνισε πως η κατάργηση των σχολείων και η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στρέφεται σε βάρος της ποιότητας, ενώ το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, κ. Φ. Μπιχάκης, ανέφερε πως ´βλέπουν την εκπαίδευση με λογιστικά κριτήρια, δεν τους ενδιαφέρει το παιδαγωγικό έργο που προσφέρεται, τα προβλήματα που θα προκληθούν στις τοπικές κοινωνίες. Προσπαθούν να σας καθησυχάσουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα την ίδια στιγμή που δρομολογούν αρνητικές εξελίξεις´.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Πλατανιά για θέματα Παιδείας, κ. Καλαϊτζάκης, δήλωσε στους κατοίκους πως ο Δήμος θα είναι δίπλα τους και πως το σχέδιο της κατάργησης ορισμένων σχολείων είναι ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης και υπάρχουν περιθώρια, ώστε η κατάσταση να ανατραπεί.
Τέλος, ο διευθυντής του Γυμνασίου, κ. Σ. Κορκακάκης, μιλώντας στους γονείς επεσήμανε πως ´το σχολείο μας έχει καλή υποδομή. Κάθε τάξη έχει 15 μαθητές, έχουμε γυμναστήριο, βιβλιοθήκη για να υποστηρίξει την εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να μην τα στοιβάζουμε τα παιδιά σε τμήματα των 30. Για λόγους οικονομίας το κράτος προτείνει αυτό που προτείνει αλλά εμείς πρέπει να επιμείνουμε στη συνέχιση της λειτουργιάς του Γυμνασίου´.
Σήμερα το απόγευμα ανάλογη συνάντηση των γονέων θα γίνει και στο Κολυμπάρι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα