Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κρίσιμες μάχες το επόμενο διάστημα

Αθήνα
Κρίσιμες θα είναι οι μάχες που θα δοθούν το επόμενο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αναφερόμενος στις Συνόδους Κορυφής του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.
Οι μάχες αυτές αφορούν και στα εθνικά μας θέματα αλλά και στην οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, εξήγησε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις ´επηρεάζουν την Ελλάδα περισσότερο από άλλες χώρες, λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε τα τελευταία χρόνια η χώρα´.
Αναφερόμενος, ωστόσο, στη συζήτηση που διεξήχθη τη Δευτέρα στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι «δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφωνίες ως προς τη βασική κατεύθυνση και την εθνική μας στρατηγική, που είναι μια στρατηγική και πρωτοβουλιών και ενδυνάμωσης της χώρας και πολυμερούς διπλωματίας». Αντίθετα, πρόσθεσε, «δεν άκουσα κάποια άλλη σοβαρή άποψη και με ρεαλιστικό βάθος».
Τόνισε, επίσης, ότι η χώρα έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της διεθνώς, αλλιώς «δεν θα είχαμε σήμερα τον λόγο, τη φωνή, τον σεβασμό και την ισχύ που έχουμε, αν δεν είχαμε καταφέρει αυτά που, με κόπο και πόνο κάναμε τον προηγούμενο χρόνο και συνεχίζουμε να κάνουμε».
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος, εξάλλου, στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τα «τυχερά παίγνια» ανέφερε ότι στόχος είναι από αυτό να υπάρξει ένας κοινωνικός πόρος, ενώ σε ό,τι αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων, ανέφερε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στα κίνητρα και δευτερευόντως στις κυρώσεις.
Κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου αναφέρθηκε ότι μειώνεται ο φόρος των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, οι υπουργοί Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, αν και συμφώνησαν με τη θέσπιση θέσης Οικονομικού Εισαγγελέα, ζήτησαν αυτός να μην έχει «υπεραρμοδιότητες». Δεν χρειαζόμαστε «υπερεισαγγελέα» στο Υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Πρωτοβουλίες
για τη διαφάνεια
Στο μεταξύ, όλες τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για τη διαφάνεια και την αλλαγή των όρων λειτουργίας του πολιτικού συστήματος θα παρουσιάσει την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
«Θα έχω, επίσης, την ευκαιρία να εξηγήσω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το πού βρισκόμαστε σήμερα και ποιες είναι οι προτεραιότητες της τρέχουσας συγκυρίας και θα ακούσουμε, βεβαίως, προβληματισμούς και προτάσεις των βουλευτών μας», είπε κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης ο κ. Παπανδρέου. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, σχετικά με το περιεχόμενο αρκετών νομοσχεδίων αλλά και τον τρόπο εφαρμογής τους, όπως για παράδειγμα για το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για αλλαγές στους όρους δόμησης στις περιοχές προστασίας, όπου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις.
Καταβάλλεται προσπάθεια «για τη βελτίωση διαφόρων τομέων, όπως και για τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας αλλά και της σχέσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την κυβέρνηση, τα Υπουργεία και με το Κίνημα», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα