Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απειλή τα κονδυλώματα

Το 80% των σεξουαλικώς ενεργών γυναικών θα νοσήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από κονδυλώματα, τα οποία ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι η μόνη λύση για τη μείωση των ποσοστών. Το πρώτο βήμα για τη διάγνωση είναι το τεστ Παπανικολάου.
Εν τω μεταξύ, από προχθές συνεχίζονται στο Νοσοκομείο Χανίων οι δωρεάν εξετάσεις Τεστ Παπανικολάου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου της Μήτρας. Ωστόσο, λόγω της απουσίας κυτταρολόγου από το… 2008(!) -από τότε έχει να προκηρυχθεί θέση για το Νοσοκομείο Χανίων- τα δείγματα των εξετάσεων αποστέλλονται σε συνεργαζόμενο πανεπιστημιακό εργαστήριο στο ´Αττικόν´ Νοσοκομείο και τα αποτελέσματα αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Διοίκηση του Ιδρύματος σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες έτσι ώστε να επαναπροκηρυχτεί θέση κυτταρολόγου στο Νοσοκομείο Χανίων.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανοιχτής Πρόσβασης σε Τεστ Παπανικολάου, από τις 24 – 31 Ιανουαρίου 2011 κάθε ενδιαφερόμενη πολίτης μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν και χωρίς ραντεβού κυτταρολογική εξέταση τραχηλικού επιχρίσματος (τεστ Παπανικολάου) στα Γυναικολογικά Εξωτερικά Ιατρεία των Μαιευτικών – Γυναικολογικών Κλινικών των Νοσοκομείων της Κρήτης.
Το πρόγραμμα με τα δωρεάν τεστ θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το μέλος της Ελληνικής Κυτταρολογικής Εταιρείας, κυτταρολόγο  κα Αννη Καρδαμάκη, ´ο Ιανουάριος είναι αφιερωμένος για την ενημέρωση του καρκίνου του τραχήλου. Είναι μια ευκαιρία να ενημερωθούν όλες οι γυναίκες για κάτι που τις αφορά άμεσα και να το μεταφέρουν στις άλλες γυναίκες της οικογένειάς  τους´.
Σύμφωνα με την ίδια, παγκοσμίως κάθε χρόνο, περίπου 500.000 γυναίκες, θα νοσήσουν και οι μισές σχεδόν θα πεθάνουν.
Τι είναι τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις. Οφείλονται σε διάφορους ιούς της οικογενείας των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη. Από αυτά -περίπου τα 30- μεταδίδονται με το σεξ.
Μερικά στελέχη προκαλούν τα κλασικά, τυπικά κονδυλώματα πάνω στο δέρμα. Αλλα στελέχη δεν προκαλούν εμφανή κονδυλώματα αλλά έχουν καρκινογόνο δράση στους βλεννογόνους (εσωτερική επίστρωση) του κόλπου και του ορθού. Αυτά τα στελέχη ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, ενώ είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν και καρκίνο του ορθού.
Τι είδους βλάβες μπορεί να προκαλέσει ο ιός HPV;
Προκαλεί βλάβες, οι οποίες θεωρούνται προκαρκινικές και, αν μείνουν χωρίς διάγνωση και ενδεχομένως χωρίς αντιμετώπιση, ίσως, εξελιχθούν σε καρκίνο.
Πώς μεταδίδεται;
Μεταδίδονται τόσο με την απευθείας επαφή με την προσβεβλημένη περιοχή όσο και με άμεση επαφή. Είναι άγνωστη η ελάχιστη ποσότητα ιού που απαιτείται για να προκληθεί η μόλυνση. Δεδομένου ότι τα κονδυλώματα μπορούν να εντοπίζονται σε τόσο μεγάλη περιοχή πάνω και γύρω από τα γεννητικά όργανα, είναι πιθανόν το προφυλακτικό, το οποίο καλύπτει μόνον το σώμα του πέους, να μην προσφέρει απόλυτη ασφάλεια. Ο χρόνος επωάσεως είναι ακαθόριστος. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται λίγες εβδομάδες έως τρεις μήνες μετά την επαφή, καμία φορά και μετά από χρόνια. Είναι, επίσης, πιθανόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό αλλά να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα. Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε περιόδους που το ανοσοποιητικό εξασθενεί και δεν μπορεί να καταστείλει τον ιό. Παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνισή τους (από μια παλιότερη μόλυνση) είναι: Ψυχολογική πίεση, στρες, ορμονικές διαταραχές λόγω εγκυμοσύνης ή αντισυλληπτικών, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, μόλυνση από τον ιό HIV.
Οι περισσότεροι απ? όσους μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί φορείς. Υπολογίζεται ότι τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους. Δεν είναι γνωστό, αν και για πόσο χρόνο μετά τη θεραπεία κονδυλωμάτων, ο ιός μπορεί να μεταδίδεται από τη θεραπευμένη περιοχή. Τα κονδυλώματα δεν προκαλούνται από τους ίδιους τύπους του HPV, που προκαλούν δυσπλασία και καρκίνο. Ομως, αν κάποιος έχει παρουσιάσει κονδυλώματα, είναι πιθανόν να έχει εκτεθεί και στα καρκινογόνα στελέχη του ιού. Τα καρκινογόνα στελέχη του ιού HPV δεν προκαλούν ορατά κονδυλώματα. Ετσι είναι πολύ πιθανόν κάποιος να είναι μολυσμένος από καρκινογόνα στελέχη, να μην έχει κανένα ορατό σύμπτωμα και να τα μεταδίδει εν αγνοία του, αν κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό.
Τα ´ύποπτα´ συμπτώματα
Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα που μπορεί να υποκρύπτουν το πρόβλημα; Οπως ανέφερε η κα Καρδαμάκη, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που δεν υποκρύπτουν πάντα καρκίνο αλλά είναι συμπτώματα ´συναγερμού´, που θα πρέπει να οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό. Πρόκειται για τα εξής χαρακτηριστικά:
1.Κολπική αιμόρροια μετά από σεξουαλική επαφή.
2.Κολπική αιμόρροια στην εμμηνόπαυση.
3.Αιμορραγία ανάμεσα στην περίοδο.
4.Αυξημένα και δύσοσμα κολπικά υγρά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις είναι ασυμπτωματικές.
Τεστ ΠΑΠ – Δώρο ζωής
Το πρώτο βήμα για τη διάγνωση είναι το τεστ Παπανικολάου. Οπως ανέφερε η κα Καρδαμάκη τα κύτταρα παίρνονται από τον τράχηλο της μήτρας ανώδυνα, εύκολα και γρήγορα και εξετάζονται από τον ειδικευμένο γιατρό κυτταρολόγο.
´Είναι έγκλημα γυναίκες από αμέλεια, ντροπή ή φόβο να αποφεύγουν το Τεστ Παπ. Είναι σαν να τρέχουν στην εθνική οδό με 300 χιλιόμετρα και να μη φοράνε ζώνη ασφαλείας´, υπογράμμισε.
Πότε μια γυναίκα ξεκινάει το Τεστ Παπ;
Οπως επεσήμανε η κα Καρδαμάκη, μια γυναίκα πρέπει να ξεκινάει το Τεστ Παπ από την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων, μία φορά τον χρόνο. Μετά τα 65 έτη και με την προϋπόθεση ότι όλα τα προηγούμενα ήταν αρνητικά, κάθε 2 έτη.
Οι καλύτερες μέρες για τη λήψη του Τεστ Παπ είναι από τη δέκατη έως την εικοστή μέρα του κύκλου, μετρώντας ως πρώτη μέρα αυτήν που ξεκινάει το αίμα. Απαραίτητο είναι δύο μέρες πριν να μην έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή ούτε ενδοκολπικές πλύσεις.
Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από καρκίνο στον τράχηλο;
Οι γυναίκες που κινδυνεύουν να νοσήσουν από καρκίνο στον τράχηλο, σύμφωνα με την Καρδαμάκη, είναι αυτές που έχουν έναρξη σεξουαλικών σχέσεων κάτω από 18 ετών. Επίσης, αυτές που έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ή ο σύντροφός τους είχε πριν πολλούς ερωτικούς  συντρόφους. Οι καπνίστριες εμφανίζουν πιο συχνά προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ο καρκίνος του τραχήλου είναι η λοίμωξη από τον ιό HPY.
Οπως τόνισε η ίδια, η πιθανότητα να μολυνθεί από αυτό τον ιό ένα σεξουαλικώς ενεργό άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι πολύ μεγάλη και το ποσοστό ανέρχεται σε 70 – 80%. Σωτήριο θεωρείται το εμβόλιο κατά του καρκίνου, το οποίο κυκλοφόρησε το 2006 και αφορά γυναίκες από 12 έως 26 ετών. Μετά τον εμβολιασμό συνεχίζεται ο ετήσιος έλεγχος με το Τεστ Παπ.    
´Μην το αναβάλλεις άλλο, κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου, την ίδια σου τη ζωή´, επεσήμανε η κα Καρδαμάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα