Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε ξέρα έπεσε ο ελληνικός τουρισμός

Αθήνα
Σε ´ξέρα´ έπεσε ο ελληνικός τουρισμός, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΠΟΕΤ (Γενική Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού), υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος, που θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της παγκόσμιας προτίμησης των ξένων επισκεπτών, όπως ήταν κάποτε, πλέον έχει οδηγηθεί σε αυτή
την ´κατρακύλα´.
Αναλύοντας τα στοιχεία του παγκόσμιου τουρισμού για το 2010 σημειώνεται ότι, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα παρατηρήθηκε αύξηση 7% στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση περίπου 1% στις αφίξεις και 10% στα έσοδα.
Εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στις αιτίες που ο ελληνικός τουρισμός έχει φτάσει στη σημερινή του κατάσταση, η ΓΕΠΟΕΤ εκφράζει την αντίθεσή της για την πολιτική του αρμόδιου Υπουργείου σε ό,τι αφορά στον Φ.Π.Α.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η μείωση του Φ.Π.Α. μόνο στα τουριστικά καταλύματα και η ταυτόχρονη αύξησή του στα τουριστικά γραφεία και στα τουριστικά λεωφορεία κατά 45% -τα οποία επιβαρύνονται περαιτέρω εξαιτίας της αύξησης κατά 30% στην τιμή των καυσίμων- οδηγεί στη συνολική αύξηση του κόστους των υπηρεσιών του ελληνικού τουρισμού και στη μετακύλισή της στον επισκέπτη και αντισταθμίζει πλήρως όποιο όφελος υπήρξε από τη μείωση του Φ.Π.Α. στα τουριστικά καταλύματα.
Παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά κάνει η ΓΕΠΟΕΤ για την απελευθέρωση του έργου των τουριστικών γραφείων, διερωτώμενη πώς είναι δυνατόν ένα ελληνικό τουριστικό γραφείο να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο Γερμανικό δεδομένης αφενός της τεράστιας οικονομικής του επιφάνειας και αφετέρου του ρόλου που διαδραματίζει ως ´παραγωγός τουρισμού´ και διοργανωτής ταξιδίων στην Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η κριτική που ασκεί και για την απελευθέρωση του έργου των τουριστικών λεωφορείων υπογραμμίζοντας ότι αυτά θα υποκύψουν στο βάρος του ξενόφερτου ανταγωνισμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα