Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αποζημίωση θα αξιώσει το ελληνικό δημόσιο

Αθήνα
Το ελληνικό δημόσιο, αλλά και οι εταιρείες που ζημιώθηκαν, θα επιδιώξουν αποζημίωση από τη Siemens, επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens AE, Παναγιώτη Ξυνή, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο απόδοσης ευθυνών.
´Η Ελληνική Δημοκρατία θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της δικής της άμεσης ζημίας από τις φαύλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από την εταιρεία σας. Το ίδιο προφανώς αναμένεται να πράξουν και οι διοικήσεις των ζημιωθέντων εταιρειών όπως επιβάλλει ο νόμος.
Και ασφαλώς η εκκαθάριση της υπόθεσης προϋποθέτει τη διερεύνηση, εάν συντρέχουν περιστάσεις επιβολής προστίμων ιδίως για παράβαση του καθήκοντος διαφάνειας και τηρήσεως του υγιούς ανταγωνισμού, όπως εξάλλου συνέβη και σε άλλες χώρες «εμπλοκής» κατά τη δίκαιη και αμερόληπτη κρίση αποκλειστικά των αρμόδιων πολιτειακών οργάνων´, τονίζει στην επιστολή του ο κ. Παμπούκης.
Ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει ότι ´η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την προσπάθεια εξυγίανσης που έκανε η νέα διοίκηση της εταιρείας Siemens. Αυτό διαφαίνεται από την αναγνώριση της ζημίας και την καταβολή του τιμήματος στις διάφορες χώρες εμπλοκής´ και συμπληρώνει: ´Το γύρισμα της σελίδας περιλαμβάνει την πλήρη εκκαθάριση και έρευνα των υποθέσεων αυτών. Ετσι θα επέλθει η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων της εταιρείας σας με την Ελληνική Πολιτεία, η οποία θα πράξει ό,τι επιβάλλεται από τον νόμο ως προς τις μελλοντικές σχέσεις και φυσικά ως προς τα θέματα που δεν άπτονται της περιόδου της προηγούμενης διοίκησης´.
´Για τις ήδη επίδικες ερευνώμενες υποθέσεις δωροδοκίας που έχουν ομολογηθεί και προκύπτουν από έγγραφα και μαρτυρίες, θα συνεχισθεί η προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας από τα διατεταγμένα πολιτειακά όργανα εντός της Βουλής ή και από τη Δικαιοσύνη. Θα θέλαμε να μπει ένα τέλος στη δυσάρεστη και εξοργιστική αυτή υπόθεση. Και αυτό το τέλος δεν θα μπορέσει να υπάρξει χωρίς την εξάντληση κάθε περιθωρίου απόδοσης συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων ευθυνών σε πρόσωπα που αναμείχθηκαν αποδεδειγμένα στην συγκεκριμένη υπόθεση. Στο πεδίο αυτό αναμένουμε μία ενεργητική στήριξη της προσπάθειας αυτής. Η Ελληνική Δημοκρατία θα εξαντλήσει κάθε τέτοια προσπάθεια.
Η αποτελεσματική συμβολή σας επ? αυτού θα επισπεύσει ασφαλώς την έρευνα και την ολοκλήρωση της και θα εκτιμηθεί δεόντως τόσο από την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα όσο και από τον ελληνικό λαό´, συνεχίζει η επιστολή του κ. Παμπούκη, ο οποίος καταλήγει ζητώντας εκ νέου την ενεργητική συμβολή της Siemens στην αποκάλυψη της αλήθειας και την επιβολή δίκαιης τιμωρίας.
Ο Γ. Καρατζαφέρης
Τη συνδρομή της Κομισιόν, προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να αποζημιωθεί για την οικονομική ζημία που υπέστη από την υπόθεση της Siemens, ζητά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Στην επιστολή του, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρει ότι στην υπόθεση της Siemens, στην οποία ´εμπλέκονται τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι πρακτικές «λαδώματος» που εφάρμοζε η εταιρεία αυτή, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική βλάβη του ελληνικού δημοσίου και σε αυτονόητη νόθευση του ανταγωνισμού´.
Ο Γ. Καρατζαφέρης ζητά από τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ασχοληθούν με τις πρακτικές της Siemens στην Ελλάδα, ώστε να αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο για την τεράστια οικονομική ζημία την οποία έχει υποστεί.

Κατατέθηκε το πόρισμα

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε το τελικό κείμενο του πορίσματος για το σκάνδαλο της Siemens, στο οποίο αναγράφονται 14 ονόματα μεταξύ των οποίων και αυτό του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Τα πρόσωπα που το ΠΑΣΟΚ απέδωσε ευθύνες είναι οι πρώην υπουργοί: Τ. Μαντέλης, Χρ. Βερελής, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης και Α. Τσοχατζόπουλος και στους πρώην υπουργούς της Ν.Δ.: Μ. Λιάπη, Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Π. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη. Η Ν.Δ. δεν έβαλε στις προτάσεις της κανένα πρώην ή νυν στέλεχός της, αλλά μόνο υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, με κορυφαίο παράδειγμα τον Κ. Σημίτη και τους Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, Μαλέσιο, Μαντέλη, Βερελή και Παπακωνσταντίνου. ´Σαφείς πολιτικές ευθύνες´ στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, σε έξι πρώην υπουργούς ή υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στον νυν υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ως μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ το 2000-2002, αποδίδει η ΝΔ στο πόρισμά της για την υπόθεση Siemens. Τα πρώην κυβερνητικά στελέχη που αναφέρονται στην ´γαλάζια´ πορισματική έκθεση είναι εκείνα των Γ. Παπαντωνίου, Ακ. Τσοχατζόπουλου, Τ. Μαντέλη, Ν. Χριστοδουλάκη, Χρ. Βερελή και Ευ. Μαλέσιου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα