Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης τα εθνικά

Αθήνα
´Κόκκινες γραμμές´ στα εθνικά επιχειρεί να τραβήξει ο Αν. Σαμαράς με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την οποία ζήτησε ο ίδιος.
Στη σκιά της πρόσφατης κόντρας που ξέσπασε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με αφορμή την ενόχληση της Αγκυρας για τις δηλώσεις Παπούλια οι πολιτικοί αρχηγοί συγκρούονται σήμερα Δευτέρα, στη Βουλή για όλα τα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός, όπως έδειξε και στην απάντηση που έδωσε την προηγούμενη Παρασκευή στην Αλ. Παπαρήγα θα κινηθεί «επιθετικά» και θα αρνηθεί ότι υπάρχει μυστική διπλωματία με την Τουρκία όπως τον κατηγορούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Γ. Παπανδρέου θα επαναλάβει ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτησή του για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έπειτα και από την ευθεία αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στα οφέλη που αποκομίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία προχώρησε στην ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ.
Ο Α. Σαμαράς έχει εκφράσει την ανησυχία του για τυχόν εξελίξεις στα εθνικά μεσούσης της οικονομικής κρίσης και αναμένεται ότι θα καλέσει τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί δημόσια για το περιεχόμενο της μαραθώνιας συνάντησης που είχε στο Ερζερούμ με τον Τ. Ερντογάν συνάντηση στην οποία, όπως επισημαίνουν στη ΝΔ, δεν κρατήθηκαν πρακτικά.
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται ότι θα εκφράσει, για μία ακόμη φορά, την κάθετη αντίθεσή του με οποιοδήποτε σχέδιο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και θα υπενθυμίσει τις δηλώσεις που έχουν κάνει ανώτατα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.
Για μία ακόμη φορά ο κ. Σαμαράς θα καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ και θα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό να μην προβεί σε καμία διαπραγμάτευση με την Αγκυρα και επικαλούμενος την οικονομική κρίση να προχωρήσει πιθανότατα σε συμφωνίες για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.
Ο πρωθυπουργός πάντως αναμένεται ότι αύριο θα βρεθεί μέσα σε διασταυρούμενα πυρά καθώς τα εθνικά θεωρούνται προνομιακός χώρος τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον Γ. Καρατζαφέρη ενώ πρόσφατα η Αλ. Παπαρήγα τον κατηγόρησε ότι έχει βάλει όλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα και αποφεύγει να τοποθετηθεί για το μείζον θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Στη συζήτηση πάντως ενδέχεται να τεθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θέματα που αφορούν στην οικονομία εν όψει του νέου ελέγχου από την τροϊκα αλλά και των σεναρίων που επιμένουν σε μερίδα του διεθνούς τύπου πέρι αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα