Μουσείο Τυπογραφείας

Προσδοκίες Γ. Παπανδρέου στο Νταβός

Αθήνα
Με τους επαίνους της A. Μέρκελ και πολλών άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, για τον τρόπο με τον οποίο οι Ελληνες σηκώνουν τα βάρη της κρίσης και τη συνέπεια με την οποία η κυβέρνηση εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του μνημονίου, στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ετοιμάζεται να επισκεφθεί για δεύτερη φορά το Νταβός.
Τίποτε, πάντως, δεν θυμίζει, φέτος, το κλίμα που επικρατούσε πριν από έναν χρόνο, όταν ο κ. Παπανδρέου επισκεπτόταν για πρώτη φορά το ελβετικό θέρετρο για να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο τέλος Ιανουαρίου.
Πριν από έναν χρόνο το κλίμα ήταν άκρως αρνητικό για την Ελλάδα τόσο στον διεθνή οικονομικό και όχι μόνο, Τύπο και τα ΜΜΕ όσο και μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν με μεγάλη επιφύλαξη, αν όχι και με εχθρότητα, όσα έλεγε ο κ. Παπανδρέου. Ο οποίος, μάλιστα, δέχθηκε ουκ ολίγες φραστικές επιθέσεις, από εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Ποιος δεν θυμάται τον δημοσιογράφο, συγκεκριμένου μέσου, να κυνηγάει τον πρωθυπουργό στους διαδρόμους του Φόρουμ, για να του απευθύνει μια επιθετική ερώτηση καθώς θεώρησε ότι ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στο μέσο στο οποίο εργάζεται -και τον Έλληνα πρωθυπουργό να διατηρεί την ψυχραιμία του και να του απαντά με χαμόγελο;
Τέτοιες σκηνές δεν αναμένεται να επαναληφθούν φέτος. Όχι διότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις εξελίξεις στην οικονομία της αφήνουν αδιάφορα τα ΜΜΕ και τις αγορές, που συνήθως συντονίζουν τα ενδιαφέροντά τους. Το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο αλλά αυτή τη φορά έχουν ανακύψει και ορισμένα άλλα ζητήματα, τα οποία αφορούν άλλες χώρες, αλλά και την ίδια την Ευρωζώνη.
Τον Ιανουάριο του 2010, η Ιρλανδία δεν ήταν στο κάδρο, όπως είναι φέτος. Από το κάδρο απουσίαζαν και άλλες χώρες οι οποίες, φέτος, φιγουράρουν είτε καθαρά είτε κάπως θολά, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία (κάποιοι προσθέτουν και το Βέλγιο).
Αλλά το μεγάλο πρόβλημα, φέτος, είναι η Ευρωζώνη, όπως επιβεβαιώνεται από τις συζητήσεις που έχουν αρχίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση του διογκούμενου ευρωπαϊκού χρέους και για το ενδεχόμενο μιας λύσης “πακέτο”, η οποία θα επιλεγεί με πολιτική απόφαση, όπως πολιτικές ήταν και οι αποφάσεις των μεγάλων της Ενωσης, που επέτρεψαν στις αγορές να κινούνται με περισσή ασυδοσία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο μόνος ο οποίος, πριν από ένα χρόνο, τόνιζε ότι το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό ή δεν ήταν μόνο ελληνικό αλλά, τότε, δεν εισακούσθηκε. Το χειρότερο ήταν ότι ακόμα και χώρες που φαινόταν καθαρά ότι θα είχαν πρόβλημα σε κάποιο διάστημα, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, προτίμησαν να βάλουν το κεφάλι στην άμμο παρά να συνταχθούν με την Ελλάδα για να διεκδικήσουν, όλοι μαζί, μια καλύτερη λύση για όλους. Φέτος αναμένεται ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα. Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο ότι πριν από έναν χρόνο ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόταν στο τι ´θα´ κάνει και τα οποία αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία, ενώ τώρα θα έχει στα χέρια του απτές αποδείξεις για το πόσο εννοούσε όσα έλεγε τον περασμένο Ιανουάριο.
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου, που είχε προβλέψει πριν από έναν χρόνο τις διαστάσεις της κρίσης, θα αναπτύξει και τις προτάσεις του για την επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης, την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού χρέους και, τέλος, την ανάπτυξη.
Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου παραμένει και φέτος πολύ μεγάλο αλλά ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να μιλήσει σε όλους, όπως στο προηγούμενο Φόρουμ αλλά σε επιλεγμένα μέσα.
Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να δώσει πέντε συνεντεύξεις σε μεγάλα ΜΜΕ αλλά δίνει μεγάλη σημασία στη συνάντηση που θα έχει με 25 διευθυντές και αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων οικονομικών, κυρίως, διεθνών μέσων ενημέρωσης.    

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.