Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λίμνη σε κήπο!

´Νιώθεις ότι βρίσκεσαι στον Κήπο της Εδέμ… χωρίς τη μηλιά βέβαια´, λέει χαμογελώντας ο κ. Μπομπ Βουρλούμης, ένας από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που κατασκεύασε μια κολυμβητική λίμνη, η οποία βρίσκεται στον κήπο του στο Κόκκινο Χωριό Αποκορώνου Χανίων.
Πρόκειται για μια δημιουργία πολύ διαδεδομένη στην υπόλοιπη Ευρώπη, με πάνω από 20.000 ιδιωτικές και δημόσιες κατασκευές, η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της φυσικής λίμνης και της πισίνας. Μέσα σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχεί το πράσινο με τα υδρόβια φυτά και το νερό, ο κ. Μπομπ και η σύζυγός του, κα Λιζ, μπορούν να κολυμπούν στην 80 τμ. περίπου λίμνη τους ή να ξεκουράζονται πολλές ώρες δίπλα σε αυτή.
´Θέλαμε αυτήν την κολυμβητική λίμνη, γιατί καταρχήν δεν θέλαμε να χρησιμοποιούμε χημικά -χλώριο- που είναι απαραίτητο σε μια συμβατική πισίνα. Αισθητικά πάλι είναι ένα πανέμορφο θέαμα να βλέπεις μια λίμνη μέσα στο πράσινο, δίπλα στο σπίτι σου όπου μπορείς να κολυμπάς και να περνάς ευχάριστα πολλές ώρες´, αναφέρει ο κ. Βουρλούμης ο οποίος και παράγει ενέργεια για τον σπίτι του αποκλειστικά από τον ήλιο και τον άνεμο. ´Μένουμε στην Κρήτη διότι μας αρέσει ο ήλιος, οι άνθρωποι, το περιβάλλον. Γι? αυτό και θέλαμε αυτήν την κολυμβητική λίμνη, που να ταιριάζει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον´, σημειώνει η κα Λιζ Βουρλούμη.
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Η ιδέα της κολυμβητικής λίμνης γεννήθηκε στην Αυστρία, από τον Peter Petrich, ιδρυτή της εταιρείας Biotop Landschaftsgestaltung GmbH, στις αρχές της δεκαετίας του ?80. Μακροχρόνιες μελέτες κατέληξαν στην υλοποίηση και την εξέλιξή της σε μια οικολογικής συνείδησης εναλλακτική πρόταση για την κατασκευή πισίνας, στην οποία το νερό διατηρείται ζωντανό και καθαρό μέσω φυσικών διεργασιών. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται αυτή η τεχνοτροπία από την εταιρεία Biotopos, αντιπρόσωπο της Biotop Landschaftsgestaltung GmbH Αυστρίας.
´Η διαφορά με τη φυσική λίμνη είναι ότι η δική μας κολυμβητική λίμνη είναι τεχνητά κατασκευασμένη. Οι φυσικές διεργασίες που γίνονται μέσα στο νερό είναι ουσιαστικά οι ίδιες. Μέσα στο νερό της κολυμβητικής λίμνης υπάρχουν οι μικροοργανισμοί, η πανίδα και η χλωρίδα που βρίσκουμε σε μια φυσική λίμνη ώστε να καθαρίζουν το νερό´, αναφέρει ο Νικόστρατος Βαρδάκης της Biotopos και μέλος του Διεθνή Οργανισμού Κολύμβησης σε φυσικά ύδατα (Ι.Ο.Β).Τα νερά της κολυμβητικής λίμνης δεν είναι στάσιμα. Ενα πλαστικό φρεάτιο υποδέχεται το φιλτραρισμένο νερό από το Skimmer (εσχάρα) και το ´φίλτρο φυτών´ και κατόπιν με τη βοήθεια μίας αντλίας το καθαρό, πλέον, νερό επιστρέφει στη λίμνη διαμέσω πηγών ή ρυακιών. Η στεγανότητα της λίμνης επιτυγχάνεται με μεμβράνη πολυπροπυλενίου.
Η κολυμβητική λίμνη χωρίζεται σε δύο ζώνες: Την κολυμβητική ζώνη και τη ζώνη αναζωογόνησης, στην οποία αναπτύσσονται τα υδρόβια φυτά.
´Οι δύο ζώνες διαχωρίζονται με τοιχίο που είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού, ώστε να επιτρέπει την κίνησή του σε όλη τη λίμνη. Με την ύπαρξη των τοιχίων χώμα και φυτά δεν πηγαίνουν στη ζώνη της κολύμβησης´, επισημαίνει ο κατασκευαστής συμπληρώνοντας πως ´είναι βασικό ότι στις κολυμβητικές λίμνες δεν κάνουμε χρήση κανενός είδους χημικού -ούτε χλώριο ούτε τίποτα. Τα φυτά αναλαμβάνουν τον καθαρισμό, τα νερά δεν είναι στάσιμα και δεν αναπτύσονται επιβλαβείς οργανισμοί. Η όποια άλγη αναπτυχθεί στα τοιχώματα καθαρίζεται εύκολα για λόγους αισθητικούς μια φορά κάθε 3 – 4 μήνες. Τον χειμώνα που δεν κάνουμε κολύμπι, η λίμνη είναι ένας χώρος που μπορούμε να τον επισκεφτούμε, είναι ένα ζωντανό περιβάλλον. Tα υδρόβια φυτά παραμένουν ζωντανά δημιουργώντας ένα εξαιρετικό περιβάλλον, ηρεμίας, γαλήνης και ησυχίας.
ΒΙΟΤΟΠΟΣ
Η κολυμβητική λίμνη αποτελεί έναν μικρό βιότοπο, ένα αυτόνομο οικοσύστημα ικανό να αυτοκαθαρίζεται. ´Τα ψάρια είναι κάτι που δεν το θέλουμε γιατί αποβάλλουν νιτρικά διαταράσσοντας την ισορροπία της λίμνης και επειδή αναζητώντας τροφή σκάβουν στο υπόστρωμα του βυθού με αποτέλεσμα να το αναταράσσουν και να χάνουμε την επιθυμητή διαύγεια του νερού. Οσο για τα κουνούπια είναι κάτι δεν μας ανησυχεί καθόλου. Ο λόγος είναι ότι δύο μήνες μετά τη δημιουργία του βιότοπου έχουν δημιουργηθεί οργανισμοί που τρέφονται με τον γόνο των κουνουπιών. Επισκέπτες όπως τα βατράχια, οι λιβελούλες και τα πουλιά, που ανάλογα με την εποχή μοιράζονται τον βιότοπό μας δημιουργούν ένα πραγματικά φυσικό τοπίο´, λέει ο κ. Βαρδάκης.
Αναφορικά με την καθαριότητα του νερού ο κατασκευαστής τονίζει πως ´αν ελέγξουμε το νερό της κολυμβητικής λίμνης και το νερό μιας φυσικής λίμνης, έχουμε την ίδια ακριβώς ποιότητα και η μοναδική διαφορά, ίσως, είναι το μέγεθος. Για τις κολυμβητικές λίμνες, ο Διεθνής Οργανισμός Κολύμβησης σε φυσικά ύδατα έχει θεσπίσει ως ανώτατο όριο τα 100 e-coli ανά 100ml, όταν σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης, το όριο είναι 500 e-coli ανά 100ml. Επομένως, όπως καταλαβαίνετε τα κριτήρια είναι πολύ πιο αυστηρά για τις κολυμβητικές λίμνες και ελέγχονται με συνεχείς μετρήσεις´.
Οι κολυμβητικές λίμνες έχουν ευρεία εφαρμογή σε χώρους μαζικής εστίασης σε πολλά μέρη της Ευρώπης.
Στόχος του Διεθνή Οργανισμού Κολύμβησης (ΙΟΒ) είναι τα επόμενα χρόνια να επιτραπεί, μέσω της κοινοτικής νομοθεσίας, η χρήση των κολυμβητικών λιμνών σε ξενοδοχεία, χώρους μαζικής εστίασης και πάρκα, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των μικρών αυτών βιοτόπων.

Πληροφορίες
http://www.biotopos.eu
http://www.biotop-natural-pool.com/
ΙΟΒ (http://www.iob-ev.eu)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

3 Comments

  1. Υδατινοι Χωροι (ενυδρεια τροπικης θαλασσας,γλυκου νερου,λιμνες , καταρακτες , συντριβανια,ενυδρεια επαγγελματικων χωρων , αστακων με τις προβλεπομενες αδειες, ειδικες κατασκευες οποιοδηποτε λιτρων,Χωρις φαρμακα,Χωρις αλλαγες νερου , Χωρις συντηρησεις !!! με διαυγη και κρυσταλινα νερα!Δεκτες συνεργασιες σε ολη την Ελλαδα ( Τεχνικος Υπευθυνος Θεμιστοκλης Ραλλητσος) τηλ 6940304880.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα