Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θύελλα αντιδράσεων λόγω πορίσματος

Αθήνα
Οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση και έντονες αντιδράσεις από τον πρώην πρωθυπουργό  Κώστα Σημίτη και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκαλούν τα πορίσματα των κομμάτων για την υπόθεση Siemens. Μετά από 12 μήνες διερεύνησης της υπόθεσης, η Εξεταστική Επιτροπή επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες σε πρώην υπουργούς ζητώντας τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Το ΠΑΣΟΚ βάζει στο «κάδρο» για τις συμβάσεις του ΟΤΕ τους πρώην υπουργούς Τάσο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Αλογοσκούφη. Για τις συμβάσεις του ΟΣΕ τους κ. Βερελή και Λιάπη. Για το C4I τους κ. Γιάννο Παπαντωνίου, Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Για τις συμβάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού τον Μιχάλη Λιάπη. Για τους πυραύλους Patriot τον Ακη Τσοχατζόπουλου και για απόπειρα συγκάλυψης τους Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου.
Η ΝΔ, επιρρίπτει ευθύνες για τις συμβάσεις του ΟΤΕ στους κ. Μαντέλη, Βερελή και Παπακωνσταντίνου. Για τις συμβάσεις του ΟΣΕ στους κ. Τσοχατζόπουλο, Χριστοδουλάκη και Βερελή. Για το C4I στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στους Ευάγγελο Μαλέσιο και Γιάννο Παπαντωνίου. Για τις συμβάσεις του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας στους κ. Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου και για ζημιά του δημοσίου στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Χωρίς να μπουν σε ονομοταλογία, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν διαχρονικές ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Προανακριτική για Σημίτη, Μαντέλη, Τσοχατζόπουλο, Αλογοσκούφη, Ντόρα Μπακογιάννη και Κυριάκο Μητσοτάκη προτείνει ο ΛΑ.Ο.Σ.
Χθες, Παρασκευή, σε  αιχμηρά σχόλια «περί κομματικών σκοπιμοτήτων» προχώρησαν  στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα οποία, με τις πορισματικές θέσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, καταλογίζονται πλέον επίσημα πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση Siemens .
Ο Κώστας Σημίτης αντέδρασε άμεσα, με ανακοίνωσή του λέγοντας ότι «η ΝΔ προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με στοιχεία ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή» όπως «δήθεν συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο, τον οποίο δεν συνάντησα ποτέ» ή το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων που «αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική».
«Η χώρα βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική κρίση αλλά και σε αδυναμία να υπερβεί τις δυσκολίες της, γιατί ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σημίτης.
Έντονη ήταν και η αντίδραση του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρίστου Βερελή: «Ο κεντρικός στόχος επιτεύχθηκε. Τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε έμειναν ανεξέλεγκτοι. Η εξεταστική ξεκίνησε για ´Μπεν Χουρ´ και κατέληξε σε ´Αμποτ και Κοστέλο´.»
«Είμαι στη λίστα για δύο λόγους: Ο πρώτος ως εκ της θέσεώς μου του υπουργού Μεταφορών. Ο δεύτερος λόγος είναι και ο ισχυρότερος και είναι αντιληπτός από το γεγονός ότι ο κατάλογος συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μια κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων.
Τιμώ όλους τους βουλευτές με ανεξάρτητη βούληση από όλα τα κόμματα που δημόσια διαχώρισαν τη θέση τους και ζήτησαν να εξαιρεθώ από τον κατάλογο. Οι σκληρές εντολές και ο ρόλος εξωθεσμικού κέντρου ενόχλησαν και ευχαριστώ και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που αντέδρασαν έντονα μέσα στις εσωτερικές συσκέψεις», αναφέρει ο κ. Βερελής.
Με οργή αντέδρασε και ο πρώην υπουργός Οικονομίας της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου. «Η απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens να με συμπεριλάβει στο πόρισμά της εξυπηρετεί 100% κομματικές σκοπιμότητες και όχι την αλήθεια. Πρώτον, διότι ουδεμία συμμετοχή είχα στην απομάκρυνση του εισαγγελέα κ. Ζορμπά όπως ψευδώς μου αποδίδει το πόρισμα της πλειοψηφίας. Δεύτερον, διότι ουδεμία θεσμική μεταβολή επέβαλα στην Αρχή για το ´ξέπλυμα´ χρήματος όπως ψευδώς μου αποδίδει το πόρισμα της πλειοψηφίας.
Τέλος, είναι δημόσια γνωστό ότι δεν χειρίστηκα ποτέ και καμία από τις επίμαχες συμβάσεις του Δημοσίου με την εν λόγω εταιρεία. Πρόκειται για μια απόφαση πέραν κάθε λογικής η οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της διαφάνειας αλλά γελοιοποιεί το σύνολο της διαδικασίας», καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου.
Ο πρώην υπουργός Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι ουδέποτε υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens. Ως εκ τούτου, συμπληρώνει, η απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens, να τον εντάξει στα «προς περαιτέρω διερεύνηση πρόσωπα» αποδεικνύει επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας. «Κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να ενταχθώ με το ζόρι στο ´κάδρο´ του πορίσματος, όπως ανακοινώθηκε, έστω και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο», σημειώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για «πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου» και πρόσθεσε: «Συσχετίζονται πρόσωπα με άσχετα θέματα χωρίς καμία τεκμηρίωση. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνει το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει. Όχι μόνο δεν πείθει τον ελληνικό λαό ότι προχωρεί η εξυγίανση του δημόσιου βίου για ότι και για όποιους αφορά αλλά αντίστροφα επιβαρύνει το ήδη θολό τοπίο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους». Ως εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι «ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών». Ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι το κοινωνικό αίτημα για κάθαρση μετατράπηκε στα χέρια της κυβέρνησης σε όπλο ηθικής και πολιτικής εξόντωσης, αδιακρίτως ευθυνών.
Ο κ. Λιάπης υπογραμμίζει ότι δεν έβαλε τόσο για τον ΟΣΕ όσο και τον ΟΤΕ ούτε μία υπογραφή, αφού κατά τον νόμο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Μεταφορών δεν έχει αρμοδιότητα. Οσον αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας του, σημειώνει, καταγγέλθηκε σύμβαση με τη Siemens που είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ο ίδιος, ενώ η γερμανική εταιρεία υποχρεώθηκε να επιστρέψει όλες τις ποινικές ρήτρες και να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο. «Το κακοστημένο σχέδιο στοχοποίησης και σπίλωσής μου, δεν θα αντέξει στο φως της αλήθειας», καταλήγει. Σε δήλωσή του για το ίδιο θέμα ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει: «Οταν ξεκινήσαμε όλοι μαζί την Εξεταστική για τη Siemens, στόχο είχαμε να βρούμε μίζες και κλέφτες. Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων».

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
´Βούληση για διαφάνεια´
´Το σημαντικό είναι ότι, για πρώτη φορά, αποδείχθηκε πως υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για διαφάνεια στην πολιτική ζωή. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην Επιτροπή, αποφάσισαν ελεύθερα, ανεπηρέαστοι, χωρίς καμία σκοπιμότητα, παρά μόνο με τη συνείδησή τους και βάσει του υλικού που προέκυψε. Κι αυτό εμείς το αποδείξαμε. Ελπίζουμε και τα άλλα κόμματα να σταθούν, με τον ίδιο τρόπο, στο ύψος των περιστάσεων», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Διαφορετικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές διαλεύκανσης της υπόθεσης Siemens διατυπώνουν μέλη της ομώνυμης Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της και λίγο πριν κατατεθεί επισήμως το πόρισμα στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Ο Παντελής Οικονόμου, ο οποίος κατέθεσε διαφοροποιημένο πόρισμα μιλώντας στον Βήμα 99,5 υπογράμμισε:  «Το βασικό είναι ότι συμφωνήσαμε ότι έχει διαπραχθεί ένα οργανωμένο έγκλημα, ότι συστάθηκε συμμορία υπό το trade mark, υπό το σήμα κατατεθέν Siemens Γερμανίας και συνέπραξαν και πολιτικά πρόσωπα στο πλαίσιο της εγκληματικής δράσης, που είναι διαρκές έγκλημα, μη παραγεγραμμένο, διασυνοριακό».
Ο συντονιστής της ΝΔ στην Επιτροπή Κώστας Τζαβάρας ζήτησε να παραιτηθούν από το δικαίωμα της παραγραφής όσοι το απολαμβάνουν σημειώνοντας: «Εχοντας υπόψη μας τη μεγάλη καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, θεωρώ ότι ήταν λάθος που η πολιτεία δεν ασχολήθηκε νωρίτερα με το θέμα (…). Καλώ όλους όσοι καλύπτονται πίσω από την παραγραφή αρχίζοντας από τον κ. Σημίτη, να παραιτηθούν από το δικαίωμα της παραγραφής».
Το ΚΚΕ σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σηκώνουν κουρνιαχτό με την ονοματολογία για να κρύψουν ότι οι μίζες της Siemens πρώτα απ? όλα κατευθύνονταν στα κεντρικά ταμεία των κομμάτων τους και ότι η διαμόρφωση της πολιτική τους έχει οργανική σύνδεση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους η διαφθορά, η εξαγορά και η διαπλοκή αποτελεί νόμο της λειτουργίας τους. Στόχος τους είναι η συγκάλυψη. Το πόρισμα της ΚΟ του ΚΚΕ πρέπει να διαβαστεί από όλο τον λαό για να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα».

Σ. ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ
´Απαξίωση ενός πορίσματος προτού δημοσιοποιηθεί´
Την απορία του για την απαξίωση από τα μέσα ενημέρωσης πριν καν δημοσιοποιηθεί του πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση Siemenς, εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης.
Στην δήλωσή του ο κ. Βαλυράκης επισημαίνει:
«Η Εξεταστική Επιτροπή έχοντας ομόφωνη εντολή από την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ελήφθη μετά από πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εργάστηκε με όλα τα μέσα που είχε και όλες τις δυνάμεις της για την αποκάλυψη της αλήθειας.
Η συνολική έρευνα της υπόθεσης του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολιτευτικής περιόδου είχε ως αποτέλεσμα, να αναδειχθεί  η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου ροής μαύρου χρήματος από τη Siemens, από το οποίο και ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο.
H Εξεταστική Επιτροπή, όχι μόνο ζήτησε το άνοιγμα λογαριασμών πολιτικών προσώπων που φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση αλλά και τον λεπτομερειακό έλεγχο των πραγματικών μεταβολών της περιουσιακής τους κατάστασης κατά την ελεγχόμενη περίοδο.
Οι βουλευτές – μέλη, ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης, στήριξαν ομόφωνα αυτές τις προσπάθειες.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι βουλευτές υπακούοντας στη συνείδησή τους εξέφρασαν ο καθένας την προσωπική του θέση για τα προς έλεγχο πρόσωπα και ζήτησαν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Επομένως η προσπάθεια διαλεύκανσης του σκανδάλου δεν τερματίζεται με την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής, τουναντίον συνεχίζεται και κλιμακώνεται.
Η Εξεταστική Επιτροπή κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, δεν έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με θέματα παραγραφής, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή σχετίζεται με οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και ροή άνομου χρήματος.
Είναι απορίας άξιον και προσκρούει στην κοινή λογική να σχολιάζεται από τα ΜΜΕ και να επιχειρείται η απαξίωση ενός πορίσματος προτού καν αυτό δημοσιοποιηθεί».

ΕΥΤ. ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ
´Προανακριτική
Επιτροπή
όπου πρέπει´

´Θα υπάρξει Προανακριτική Επιτροπή όπου πρέπει´, τόνισε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης στο Δημαρχείο Χανίων, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης.
Στην δήλωσή του ο κ. Δαμιανάκης επεσήμανε:
“Χωρίς να έχω διαβάσει το πόρισμα, το οποίο είναι και μεγάλο, δεν θέλω σήμερα να κάνω καμιά ιδιαίτερη και λεπτομερή αναφορά. Όμως, αυτό το οποίο πρέπει να απαντήσω πολιτικά είναι ότι όταν έκλεισε η Βουλή το 2007 και παρεγράφησαν οι ευθύνες, εάν δεν είχαν γίνει Εξεταστικές Επιτροπές από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σήμερα δεν θα μιλάγαμε για πόρισμα Siemens. Αυτό είναι σαφές. Διότι όλα τα θέματα, λόγω της παραγραφής, θα ήταν τελειωμένα, αμετακλήτως και θα ήταν σε γραφεία. Σήμερα, τουλάχιστον, έγινε μία πρώτη εξέταση στην Εξεταστική Επιτροπή. Δεν συμμερίζομαι σε καμία περίπτωση την άποψη ότι η Εξεταστική έγινε για να κουκουλώσει. Το κουκούλωμα είχε γίνει από το 2007, το ξέρει όλος ο ελληνικός λαός. Αυτό λέει το Σύνταγμα. Από ?κει και πέρα, όμως, δεν τελειώνει το θέμα εδώ. Για ό,τι αφορά θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κι επειδή το έγκλημα στο πόρισμα -αυτό μόνο μπορώ να σας πω- χαρακτηρίζεται ως διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου σε ό,τι αφορά το θέμα της παραγραφής. Θα υπάρξει τώρα μία τριμελής επιτροπή εκδικαστών, οι οποίοι θα αξιολογήσουν το πόρισμα και στη συνέχεια βεβαίως, με απόφαση της Ολομέλειας, θα υπάρξει και Προανακριτική Επιτροπή όπου πρέπει.

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ:
´Κεραυνός εν αιθρία´
Κεραυνό εν αιθρία, χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι ουδέποτε είχε σχέση με τις συμβάσεις του ΟΤΕ και ουδείς τον ρώτησε για το θέμα αυτό, όταν εξετάσθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή, ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει αναλυτικά, όταν δει το τελικό πόρισμα.

Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:
´Ντροπή´
Η Επιτροπή συγκάλυψης του σκανδάλου της SIEMENS περάτωσε αισίως  τις εργασίες της. Παρ? ότι ακόμα δεν έχει κατατεθεί επίσημα το πόρισμα, από τα πρώτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας η λέξη που αρμόζει είναι «ΝΤΡΟΠΗ», επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης και προσθέτει:  
“Σε ό,τι με αφορά θα κάνω ό,τι πρέπει και ό,τι μπορώ για να ξεσκεπάσω την άθλια προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου και προειδοποιώ τους πάντες ότι και ξέρω και μπορώ.
Ειδικά, στον αυτοδημιούργητο βιοπαλαιστή, μαϊντανό των καναλιών και ραδιοφώνων κ. Πάνο αφιερώνω την παροιμία «εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και το βόδι», με τη σύσταση να το βουλώσει επιτέλους. Ξέρει αυτός τι εννοώ”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα