Μουσείο Τυπογραφείας

Συγχώνευση εκατοντάδων δημοσίων φορέων

Αθήνα
Νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση δεκάδων δημοσίων οργανισμών, τη συγχώνευση εκατοντάδων φορέων αλλά και το κλείσιμο πλήθους δημοσίων επιχειρήσεων θα καταθέσει στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος.
Μετά από νέες «παραινέσεις» της τρόικας, η οποία ζήτησε κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα Yπουργείο, ώστε να σταματήσουν οι επικαλύψεις, η κυβέρνηση συντάσσει κατάλογο με δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις που βαίνουν προς κατάργηση και συγχώνευση.
Αναλυτικά, από τα τέλη Νοεμβρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τα Yπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, το γραφείο του υπουργού Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, δρομολόγησαν τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Φορέων του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζονται με ιδιώτες, ενώ ζήτησαν και έλαβαν από τα υπόλοιπα Yπουργεία στοιχεία για τις διευθύνσεις και τους εποπτευόμενους φορείς (η καταγραφή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί).
Κατά το τρέχον διάστημα αποκρυσταλλώνεται η αναδιοργάνωση των Yπουργείων και των υπηρεσιών τους στην κατεύθυνση της μείωσης του συνολικού αριθμού των υφισταμένων υπηρεσιών, σχεδιάζονται οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και μελετάται η καλύτερη δυνατή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Ήδη, έχει συνταχθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος με τους προς συγχώνευση οργανισμούς, ο οποίος θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο στη Βουλή. Από την «εκκαθάριση» δεν έχει εξαιρεθεί κανένα Yπουργείο. Βάρος έχει δοθεί στην σύμπτυξη των λειτουργιών των Yπουργείων Πολιτικής Προστασίας και Άμυνας, με τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού να υφίστανται μεγάλες αλλαγές. Αντίστοιχες προσαρμογές θα γίνουν στα Yπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ πλήθος συγχωνεύσεων αναμένεται στο Yπουργείο Πολιτισμού. Η κατάργηση των δημόσιων οργανισμών, φορέων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ουσιαστικά θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του αριθμού των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο καθώς οι οργανικές θέσεις που καταργούνται παύουν να ισχύουν. Σημειώνεται πως από τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση έχει καταργήσει 79 υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.