Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σύσταση Προανακριτικής για πρώην υπουργούς;

Αθήνα
Στην περαιτέρω κοινοβουλευτική έρευνα μέσω Προκαταρκτικής Επιτροπής του σκανδάλου της Siemens, παραπέμπουν τα πολιτικά κόμματα με τους βουλευτές τους που μετέχουν στην ομώνυμη Εξεταστική Επιτροπή, η οποία πραγματοποίησε την καταληκτική της συνεδρίαση.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, το ΠΑΣΟΚ αποδίδει πολιτικές ευθύνες κατά τομέα έρευνας και ζητεί περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν άλλες ευθύνες:
·Για τον ΟΤΕ στους Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου και Νίκο Χριστοδουλάκη, που μετείχαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Αλογοσκούφη από την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.
·Για τον ΟΣΕ στους Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, ενώ για τη προμήθεια του C4I στους Γιάννο Παπαντωνίου από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ καθώς και τους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.
·Για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, για τις προμήθειες στο Υπουργείο Πολιτισμού στον Μιχάλη Λιάπη και για το σκέλος της «συγκάλυψης» στους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Αρχής για το “ξέπλυμα” χρήματος σε απλή Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών.
Από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίσθηκε ότι οι ίδιοι “προσέγγισαν την έρευνα της υπόθεσης με τη δέουσα ευθύνη και ελευθερία συνείδησης”. Ανέφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε προς επιπλέον διερεύνηση έναν ευρύ αριθμό προσώπων, ώστε “να μη μείνει σκιά στον δημόσιο βίο”, ενώ οι βουλευτές του “έπραξαν κατά συνείδηση, χωρίς άνωθεν γραμμή και κατεύθυνση ούτε υπήρξε καμία συναλλαγή και “αλισβερίσι”. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο βουλευτής Α΄ Αθήνας Παντελής Οικονόμου χαρακτήρισε μεγάλη τη λίστα των προτεινομένων, ενώ εξέφρασε διαφωνίες για την υπόδειξη του κ. Βερελή (για τον ΟΤΕ), του κ. Παπαθανασίου (για την αποπομπή Ζορμπά), του κ. Πολύδωρα (για την τροποποίηση των συμβάσεων) και του κ. Παπαντωνίου (για το C4i).
Η ΝΔ από την πλευρά της δεν κάνει διαχωρισμούς κατά τομείς έρευνας και κατ? αρχήν αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, χαρακτηρίζοντας την πολιτική του ευθύνη αδιαμφισβήτητη μιλώντας για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο». Οι ίδιοι θεωρούν ότι υπάρχουν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, λόγω της μη αποδοχής της πρότασης του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρη Καστανίδη το 1996 για συγκρότηση ανεξάρτητης Αρχής προμηθειών, γεγονός που τον οδήγησε σε παραίτηση και στη συνέχεια στην υπουργοποίηση του Αναστάσιου Μαντέλη, ο οποίος “απεδείχθη ότι χρηματίσθηκε από τη Siemens”.
Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει εμμέσως, δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, η εξέταση να αφορά και στον Κώστα Σημίτη αλλά και στους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, και Γιώργο Παπακωνσταντίνου (για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΤΕ επί κυβερνήσεων Σημίτη).
Στην περίπτωση αποδοχής της πρότασής της από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, όπως δηλώνουν στελέχη της, “δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να εξεταστούν και τα πεπραγμένα και των δικών της υπουργών”, αν και «κρίνει ότι δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο εναντίον τους, αφού απλώς κλήθηκαν να υλοποιήσουν ήδη υπογεγραμμένες από το ΠΑΣΟΚ συμβάσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ώρα υπήρχε στις ενδεχόμενες προτάσεις της ΝΔ και το όνομα του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για τη διαφυγή Γιουγκ αλλά απεσύρθη τελικώς.
Ο ΛΑ.Ο.Σ.
Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει περαιτέρω για τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Siemens, τάχθηκε με δήλωση του, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, διαφώνησε με τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας και πρότεινε περαιτέρω έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, την ανεξάρτητη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
Προανακριτική ζητεί
ο Δ. Παπαδημούλης
Εν τω μεταξύ, τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ζητεί στο πόρισμά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του κόμματος στην Εξεταστική Επιτροπή, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο κ. Παπαδημούλης δηλώνει απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη της αλήθειας, ενώ επιτίθεται στα δύο μεγάλα κόμματα κατηγορώντας τα για προσπάθεια συγκάλυψης, «παρασκηνιακές συνεννοήσεις» και έλλειψη βούλησης «να βγάλουν τους σκελετούς από τα ντουλάπια τους».
ΚΚΕ: Τεράστιες
ευθύνες ΠΑΣΟΚ – ΝΔ
Υπέρ της σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για περαιτέρω διερεύνηση όλων των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων που κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, την εκτέλεσή τους και την παραλαβή των έργων κατά τους τομείς της αρμοδιότητάς τους για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών (πέραν των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου που όπως έχει αποδειχθεί πήραν χρήματα από το ταμείο της Siemens) τάσσεται και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
Τη Δευτέρα
το ογκώδες πόρισμα
Χαρακτηριστικό του ογκώδους πορίσματος, που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια ολοκληρωμένο την ερχόμενη Δευτέρα είναι η πολύ προσεκτική διατύπωση, αφού αποφεύγεται να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα που θα μπορούσαν να αποδοθούν στους υπό έρευνα πρώην υπουργούς, ενώ κι από την αρχική διατύπωση περί «συνέχισης της διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ποινικές ευθύνες» με παρέμβαση του προέδρου της Εξεταστικής, Σήφη Βαλυράκη, αφαιρέθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες».
Με την κατάθεση του πορίσματος, κλείνει ένας κύκλος ερευνών και ανακρίσεων ένδεκα μηνών, με την υιοθέτηση από τα δύο μεγάλα κόμματα των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης. Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής μετά από πρόταση 60 βουλευτών ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.
Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, στην οποία απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα