Μουσείο Τυπογραφείας

Στόχος η Ελλάδα να έχει την πρωτιά στη ναυτιλία

Αθήνα
´Στόχος του νέου Υπουργείου από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, θα είναι να έχει η Ελλάδα την πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο και άρα την πραγματική οικονομική δύναμη και εκτόπισμα στη ναυτιλία´ , δήλωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, σε συνέντευξη εφ? όλης της ύλης.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο νέος γενικός γραμματέας του Υπουργείου, θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρώην πρύτανης, Νίκος Λύτινας.
Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εφοπλιστές, ο κ. Διαμαντίδης δήλωσε ότι «όποια φοροαπαλλαγή ισχύει για τα ξένα κεφάλαια, θα ισχύει και για τα εφοπλιστικά που εισάγονται στην Ελλάδα από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα». «Εμείς δεν κοιτάμε την εθνικότητα του επενδυτή αλλά από πού έρχονται τα χρήματα», πρόσθεσε.
Ο κ. Διαμαντίδης δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και αν καταλήξει σε συμφωνία, τότε θα υπογράψει τη σύμβαση. Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα ονομάτων εφοπλιστών και άλλων που είναι ή ήταν εικονικά ναυτολογημένοι, πρόσθεσε ότι εάν υπάρχει παρανομία αυτή η παρανομία θα πάει στον Εισαγγελέα. ´Δεν πρόκειται να χαριστώ σε κανέναν´, τόνισε ο υπουργός.
Για το θέμα του νομοσχεδίου για την κρουαζιέρα, ανέφερε ότι η μόνη ένσταση που είχαν βάλει οι εταιρείες ήταν το θέμα της ασφάλειας των λιμανιών, διότι υπήρχε το προηγούμενο με τα επεισόδια που είχαν γίνει πέρυσι με το κρουαζιερόπλοιο «ΖΕΝΙΘ».
Τόνισε, επίσης, ότι ένα πρόβλημα -ίσως και το μοναδικό- που υπήρξε στο θέμα των συζητήσεων με τις εταιρείες, ήταν τα ακριβά λιμενικά τέλη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Ο κ. Διαμαντίδης υπογράμμισε ότι σε συνεννόηση με τον ΟΛΠ και μετά από απόφαση του ΔΣ του, θα υπάρχει ειδικό τιμολογιακό καθεστώς για την κάθε εταιρεία κρουαζιέρας, ανάλογα τη συμφωνία που θα έχει κλείσει με τον Οργανισμό, (αριθμό επιβατών ή προσεγγίσεων) και δήλωσε ότι ήδη η εταιρεία «COSTA» ανακοίνωσε ότι θα έχει 50% άνοδο σε επιβάτες στην Ελλάδα για το 2011.
Αποκάλυψε ότι τέσσερις εταιρείες -MSC, Carnical, Costa και Caribbean- έχουν δείξει ενδιαφέρον να ξεκινούν τα πλοία τους από ελληνικά λιμάνια.
Ανέφερε ότι το μεγάλο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΟΛΠ που προβλέπει και υποθαλάσσια σύνδεση του λιμανιού, θα αποσυμφορήσει το κέντρο του Πειραιά και θα γίνεται πιο εύκολη και πιο γρήγορη η μετακίνηση των τουριστών της κρουαζιέρας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.