Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών
Αθήνα
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης Πολιτών (ΓΕΠΟ), που θα διεκπεραιώνει το σύνολο των διαδικασιών ενός αιτήματος προς το Υπουργείο.
To ΓΕΠΟ είναι αρμόδιο για την παροχή πληροφοριών στους πολίτες για κάθε θέμα αρμοδιότητας της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του. Είναι επίσης αρμόδιο για την καθοδήγηση των πολιτών σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση των διοικητικών τους υποθέσεων.
Όπως επισημαίνει το Υπουργείο, το ΓΕΠΟ δημιουργήθηκε με μηδενικό κόστος για τον προϋπολογισμό του.
Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το ΓΕΠΟ:
-μέσω επίσκεψης στον χώρο του Υπουργείου (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι),
-τηλεφωνικά (τηλ.1550),
-ταχυδρομικά με αποστολή γραπτού αιτήματος στη διεύθυνση του Υπουργείου,
-μέσω fax (τηλ. 210 3442649),
-και διαδικτυακά με τη συμπλήρωση της φόρμας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στην επιλογή Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών
Το ΓΕΠΟ είναι υποχρεωμένο να απαντήσει στα προφορικά ερωτήματα των πολιτών εντός 24 ωρών και στα γραπτά ερωτήματα των πολιτών εντός 48 ωρών.
Λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από 8 π.μ. έως 3.30 μ.μ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑ
Δεν έχει οριστικοποιηθεί η επίσκεψη Κλίντον
Αθήνα
Αγνωστο παραμένει πότε θα επισκεφθεί την Αθήνα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
«Δεν υπάρχει κάτι νεώτερο για την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χ. Κλίντον, η επίσκεψη θα ανακοινωθεί, όταν οριστικοποιηθεί», δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Πρόσθεσε ότι, εφόσον πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και περιφερειακά ζητήματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσήλωση σε θέματα
κοινωνικής δικαιοσύνης
Αθήνα
Με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το «άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων και την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών που αυστηροποιούν τις διατάξεις, εντός των δυνατοτήτων που επιτρέπει το ισχύον Σύνταγμα, «αποδείχτηκε η προσήλωση της κυβέρνησης σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας στον πολιτικό βίο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.
Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε το «άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων ως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, επαγγελματικής ελευθερίας και ίσης αντιμετώπισης όλων των πολιτών καθώς, όπως υποστήριξε, δίνεται σε χιλιάδες νέους ανθρώπους το δικαίωμα της επιλογής και της πρόσβασης σε επαγγέλματα, που έως σήμερα δεν μπορούσαν.
Πρόσθεσε ότι έτσι ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, κάτι που επιφέρει μειώσεις τιμών και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και σημείωσε ότι «η ελευθερία των επαγγελμάτων θα συμβάλλει και στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».
Εξάλλου ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «εξαιρετικής σημασίας» την κυβερνητική πρωτοβουλία για τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τόνισε πως αποτελεί «σαφές δείγμα» ότι αυτή η κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται αλλά αναθεωρεί τους όρους λειτουργίας του παρόντος πολιτικού συστήματος και τις στρεβλώσεις, που αυτό παράγει.
Επιπλέον, επεσήμανε την αναφορά του πρωθυπουργού ότι κανένας νόμος από μόνος του δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα, αν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για διερεύνηση των ζητημάτων που άπτονται του νόμου και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει τη βούληση και ότι ακόμα και στα στενά πλαίσια του υφιστάμενου Συντάγματος, εξαντλεί κάθε περιθώριο, ώστε να είναι συνεπής με τις διακηρύξεις της για εμπέδωση της διαφάνειας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΝΔ, αντίθετα, εκμεταλλεύτηκε αυτές τις ρυθμίσεις του Συντάγματος και έκλεισε τη Βουλή για να οδηγήσει συγκεκριμένες υποθέσεις στην παραγραφή, κάτι που όπως τόνισε δείχνει τη διαφορά πολιτικής βούλησης, ήθους, στάσης και φιλοσοφίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Επανέρχεται το ζήτημα
Εξεταστικής για την Υγεία
Αθήνα
Η Δημοκρατική Συμμαχία επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των υπερτιμολογήσεων στον τομέα της Υγείας. Λίγες ημέρες μετά την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιάννης Οικονόμου, παρενέβη με αφορμή δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου.
Δήλωσε ότι η σημερινή παραδοχή του υπουργού Υγείας ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν προχωράει, αποδεικνύει ότι το ´πάρτυ´ γύρω από τη φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να συνεχίζει ανεμπόδιστα.
´Για πόσο ακόμα κυβέρνηση και κόμματα αντί να στείλουν στην κοινωνία ένα καθαρά και ισχυρό μήνυμα ότι έχουν τη βούληση να τιμωρήσουν όσους παράνομα έχουν πλουτίσει, θα μένουν σιωπηλοί ανερχόμενοι στο εξελισσόμενο σκάνδαλο;´, αναρωτήθηκε ο κ. Οικονόμου.

ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
Εκτιμήσεις για ενδεχόμενο
πρόωρων εκλογών

Αθήνα
Ως ένα εξαιρετικά πιθανό και σοβαρό σενάριο, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο «Βήμα FM» ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι τα περί εκλογών «είναι ένα σενάριο, το οποίο ο πρωθυπουργός εξετάζει πολύ σοβαρά».
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις και είπε ότι οι πιθανές εκλογές, θα διεξαχθούν με ´λίστα´, για να ξεκαθαρίσουν οι δύο αρχηγοί, τα εσωτερικά προβλήματα που έχουν στα κόμματά τους. Ακόμη υποστήριξε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα αποδεχτεί τη θέση του γγ του ΟΗΕ: «Η αποδοχή της θέσης του γγ του ΟΗΕ από κ. Παπανδρέου, δεν θα είναι απόδραση τύπου Καραμανλή», είπε ο κ. Καρατζαφέρης
Αναφερόμενος στο πόρισμα για την υπόθεση Siemens, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι εξελίσσεται σε ένα ´αλισβερίσι´ και σημείωσε ότι οι θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων είναι μια εσωτερική διαδικασία για την άμυνα και την αμοιβαία προφύλαξή τους. «Θα τσαλακωθούν ανεπανόρθωτα στα μάτια της κοινής γνώμης και του ελληνικού λαού, εάν αφεθεί και λάμψει η αλήθεια και αναδυθούν τα πραγματικά γεγονότα», είπε.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
´Εμπαιγμός´ οι εξαγγελίες
για τα περί ευθύνης υπουργών

Αθήνα
Για επουσιώδης αλλαγές δημαγωγικού χαρακτήρα κάνει λόγο το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, κάνει λόγο για εμπαιγμό από τους εμπνευστές του σημερινού νόμου. «Οι αλλαγές που παρουσίασε η κυβέρνηση στον νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι επουσιώδεις, έχουν δημαγωγικό χαρακτήρα και δεν αντιμετωπίζουν τα κρίσιμα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ώστε να αρθούν τα εμπόδια για τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΚΟ του ΚΚΕ. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι «ο νόμος περί ευθύνης υπουργών στην πραγματικότητα είναι νόμος προστασίας των υπουργών και δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι κατασκεύασμα, δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όπως και εκείνα τα άρθρα του Συντάγματος, που αν δεν αναθεωρηθούν δεν επιτρέπουν καμία επί της ουσίας τροποποίηση αυτού του νόμου».

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ
Λάθος η απόφαση για
παραίτηση από βουλευτής

Αθήνα
Απολογητικός εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιάννης Δημαράς χαρακτηρίζοντας «λάθος» τη δήλωση που έκανε τη βραδιά των εκλογών περί παραίτησης από τη βουλευτική του έδρα την 1η Ιανουαρίου. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, παραδέχτηκε ότι η πράξη του αυτή ήταν λανθασμένη και τόνισε πως «μόνο μέσα από τη Βουλή ακούγεται η φωνή σου». Αναφερόμενος στην ίδρυση του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών που ανακοίνωσαν  μαζί με τον Β. Οικονόμου, είπε ότι δεν πρόκειται για ίδρυση ενός κόμματος. Τόνισε ότι στόχος της Κίνησης είναι να υπάρξουν συναντήσεις με πολιτικούς, κοινωνικούς φορείς και με τους πολίτες προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα της χώρας. Ωστόσο, πρόσθεσε πως εάν μετά τον διάλογο η εντολή που θα λάβει θα είναι να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος, θα το πράξει.
ΖΗΤΑ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ανάρτηση στο Διαδίκτυο ´πόθεν έσχες´ των βουλευτών
Αθήνα
Να αναρτώνται στο Διαδίκτυο τα ´πόθεν έσχες´ όλων των βουλευτών, από την ημέρα που μπήκαν στη Βουλή ώς σήμερα, ζητεί ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τις αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα και πως νόμος φέρνει οριακές βελτιώσεις, αφού υπάρχουν οι ασφυκτικοί περιορισμοί του άρθρου 86 του Συντάγματος.
Είπε, μάλιστα, πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χύνουν τώρα «κροκοδείλια δάκρυα», ενώ στο παρελθόν οι περισσότεροι βουλευτές τους δεν προσυπέγραψαν την πρότασή του για αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου. Οπως υπενθύμισε, όταν επιχείρησε να συλλέξει τις 50 υπογραφές που απαιτούνται για να κριθεί αναθεωρητέο ένα άρθρο του Συντάγματος μόνο 12 από τους 300 βουλευτές υπέγραψαν.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, από τα μέλη της τωρινής κυβέρνησης υπέγραψε μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Ούτε ο κ. Καστανίδης ούτε ο κ. Παπανδρέου υπέγραψαν», είπε.
Οι υπουργοί πρέπει να τυγχάνουν αυστηρότερης αντιμετώπισης και όχι ηπιότερης, συγκριτικά με τους πολίτες, τόνισε.
Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι πρέπει να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο όλα τα ´πόθεν έσχες´ των βουλευτών, από τη στιγμή που εκλέχθηκαν ως σήμερα υπογραμμίζοντας ότι «όσο δεν γίνονται αυτά τα πράγματα οι πολίτες είναι καχύποπτοι απέναντι στο πολιτικό σύστημα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα