Μουσείο Τυπογραφείας

Αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Αθήνα
Το ´πράσινο φως´ για αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι οποίες θα κινούνται εντός των ορίων που επιτρέπει το Σύνταγμα, έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο. Παρουσιάζοντας τις αλλαγές ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ότι δεν μπορεί να αλλάξει εκ βάθρων αν δεν τροποποιηθεί το αντίστοιχο άρθρο του Συντάγματος.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων παραγραφής για τα αδικήματα υπουργών. Με την ψήφισή του, θα ισχύει η ίδια περίοδος που ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες.
Καταργείται η διάταξη που απαγορεύει την επιβολή περιοριστικών όρων εις βάρος υπουργών. Παραμένει, ωστόσο, σε ισχύ η απαγόρευση βίαιης προσαγωγής τους, σύλληψης και προσωρινής κράτησης.
Η Επιτροπή της Βουλής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση θα διατάσσει υποχρεωτικά την κατάσχεση του οικονομικού οφέλους που προέκυψε από τη διερευνώμενη αξιόποινη πράξη.
Σε περίπτωση άσκησης ποινική δίωξης θα δεσμεύονται με απόφαση ανακριτή οι λογαριασμοί και οι τίτλοι των υπουργών ή υφυπουργών, εφόσον η δίωξη εις βάρος τους αφορά σε κακούργημα.
Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, πριν από τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Θα αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών και θα αναλαμβάνει τον νομικό έλεγχο των στοιχείων και την αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Στη συνέχεια, θα γνωμοδοτεί αν συντρέχει περίπτωση διερεύνησης πιθανής ποινικής ευθύνης υπουργού. Θα κρίνει, ουσιαστικά, αν πρέπει να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή.
Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών χαιρέτισε ο πρόεδρος Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Alter.
Κλειστά  επαγγέλματα
Το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων παρουσίασε εξάλλου στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.  Προβλέπει κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για ορισμένα επαγγέλματα, ενώ καταργεί και γεωγραφικούς περιορισμούς στη λειτουργία τους. Οι προτεινόμενες από το σχέδιο νόμου ρυθμίσεις, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.
Ειδικότερα για τους συμβολαιογράφους επιβάλλεται αναλογική αμοιβή αντί, η οποία θα μεταβάλλεται από τις υπηρεσίες που παρέχονται και όχι πάγια αμοιβή. Για ορισμένα ποσά συναλλαγών η αναλογική αμοιβή θα καθιστά και την ανώτατη επιτρεπτή, ενώ θα μπορεί να καθορίζεται και μικρότερη αυτής.
Στο επάγγελμα του δικηγόρου θα μπορούν να αναλαμβάνουν υποθέσεις και σε άλλες Περιφέρειες με την προϋπόθεση να ασκούν το επάγγελμά τους και στην Περιφέρεια του Συλλόγου που είναι μέλη αλλά και να διατηρούν γραφείο εκεί. Σχετικά με τις αμοιβές των δικηγόρων, καταργούνται τα ελάχιστα όρια που υπήρχαν και πλέον θα συμφωνούνται μεταξύ των δυο πλευρών (πελάτη – δικηγόρου) εγγράφως.
Θεσπίζεται προκαταβολή 10% ως ´ποσό αναφοράς´ που καταβάλλουν οι δικηγόροι στον Σύλλογό τους έναντι της ελάχιστης αμοιβής για την παράσταση. Για τους Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά το ποσοστό θα είναι 12%. Σε όσους δεν προκαταβάλλουν τα χρήματα αυτά προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 έως 20.000 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας του επαγγέλματος από 15 ημέρες έως 6 μήνες. Για Συλλόγους που έχουν και διανεμητικούς λογαριασμούς για τα μέλη τους ορίζονται και ποσοστά αναφοράς από 1% για ποσά έως 44.000 και που φτάνουν το 0,01% για μεγαλύτερα.
Για τους ορκωτούς ελεγκτές καθορίζονται ελάχιστες αναγκαίες ώρες για τη διενέργεια των ελέγχων, ανώτατο όριο απασχόλησης ετησίως αλλά καταργούνται τα ελάχιστα ωρομίσθια. Η αμοιβή ελέγχου καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνία αλλά τα ελεγκτικά γραφεία και οι ελεγκτές μπορούν να αναρτούν ενδεικτικές τιμές στις ιστοσελίδες τους.
Τέλος, όσον αφορά στους μηχανικούς, η αμοιβή για μελέτη έργων καθορίζεται επίσης ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία και παύουν να ισχύουν οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές. Παρόλα αυτά, θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα η σύναψη ασυνήθιστα χαμηλής αμοιβής για κάποια εργασία και θα του ζητούνται έγγραφες εξηγήσεις.
Τα προτεινόμενα στο σχέδιο νόμου, εφαρμόζονται τέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.