Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απεργία γιατρών

Απεργούν σήμερα οι γιατροί και στα Χανιά, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συμμετέχουν στην πανελλαδική ´πανιατρική´ απεργία, που κήρυξε η πανελλήνια Ενωση του κλάδου τους.
Στην απεργία συμμετέχει ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων και η Ενωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. του Νοσοκομείου Χανίων.
Επίσης σήμερα, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.
Οπως τόνισε χθες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης ´με το νέο νομοσχέδιο, χωρίς να προηγηθεί κανείς διάλογος, η κυβέρνηση προχωρά στον κατηφορικό δρόμο της υποβάθμισης της υγείας του κόσμου και της εξαθλίωσης του Ελληνα γιατρού. Είναι βέβαιο ότι η ενοποίηση των Κλάδων Υγείας των Ταμείων, χωρίς προηγούμενες ρυθμίσεις και σχεδιασμό, θα οδηγήσει στην ισοπέδωση προς τα κάτω των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες, ενώ εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς´.
´Η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που συνήλθε στην Αθήνα σε κλίμα αγωνιστικής ενότητας και με συντριπτική πλειοψηφία, αποφάσισε να ζητήσει την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, που προτίθεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους γιατρούς αλλά και τους άλλους κοινωνικούς φορείς για τις προμήθειες και την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν όλοι στην πανελλαδική πανιατρική απεργία της Πέμπτης. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε αυτές τις δύσκολες ώρες´.
Ο κ. Αλιφιεράκης υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις που περιγράφονται στο νομοσχέδιο έχουν ως σκοπό ´να μειώσουν τη δημόσια δαπάνη για την Υγεία, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι απλοί άνθρωποι από το κόστος των εξετάσεων και της θεραπείας τους. Παράλληλα ´εξοντώνει´ τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ θέτει στο περιθώριο τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί, να γίνει διαβούλευση καθώς οι γιατροί δεν ερωτήθηκαν καθόλου γι? αυτό´.
´…Με το πνεύμα αυτό (του Υπουργείου Υγείας) ότι δηλαδή «δεν μας ενδιαφέρει η Υγεία ή τα Νοσοκομεία αλλά μόνο να εξοικονομήσουμε χρήματα» δεν είναι δυνατόν να πάμε μπροστά και να έχουμε καλύτερη Υγεία. Ας το λάβουν υπόψη τους όλοι και οι συνάδελφοι και ο απλός κόσμος, να είναι κοντά μας. Λυπούμαστε που τους δημιουργούμε πρόβλημα με την απεργία αλλά θα πρέπει να μας συμπαρασταθούν και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για το καλύτερο της Υγείας και του τόπου μας´, τόνισε ο κ. Αλιφιεράκης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.
Αναφορικά με την πρόταση που διατυπώθηκε να προσέρχονται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και σε ιδιώτες γιατρούς ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων ανέφερε: ´Ο ιατρικός κόσμος ήταν ανέκαθεν υπέρ της ελεύθερης επιλογής γιατρού. Πάντοτε αυτό ζητούσαμε. Αρα κάτι τέτοιο θα μας ικανοποιούσε. Βέβαια είναι πολύ ασαφώς διατυπωμένο το αίτημα και στην περιγραφή δεν μας διευκρινίζεται πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η εισαγωγή των ιδιωτών γιατρών και με ποιους εργασιακούς, οικονομικούς και λειτουργικούς όρους. Αν θα είναι π.χ. όπως το πρώην ΤΕΒΕ δεν το συζητάμε καθόλου. Είναι συμβάσεις αποικιοκρατικού τύπου, οι οποίες όχι μόνο δεν προβλέπουν καλύτερη Υγεία και περίθαλψη αλλά μας προσβάλλουν και ως γιατρούς´.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Αντώνης Κρασουδάκης, τόνισε ότι: ´Παρατηρούμε ότι συνήθως κάποια νομοσχέδια ονομάζονται «νομοσχέδια – σκούπα»  ή «πολυνομοσχέδια». Αυτό το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα (σ.σ. χθες) στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εμείς το ονομάζουμε, νομοσχέδιο «γρι-γρι» με την έννοια ότι σαν τη μηχανότρατα σαρώνει τα πάντα στο διάβα του, χωρίς στην ουσία να παράγει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ετσι με την πρώτη ανάγνωση που έχουμε κάνει, στην αρχή βγήκε ένα προσχέδιο, το οποίο δεν έλεγε απολύτως τίποτα, μέσα σε δέκα ημέρες βγήκε ένα σχέδιο με 82 άρθρα, τα οποία στην ουσία δεν αποτελούν νομοσχέδιο αλλά μια συρραφή πρωτοβουλιών. Το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι έρχεται να λύσει δύο πολύ σοβαρά ζητήματα της δημόσιας περίθαλψης, όπως το θέμα των προμηθειών και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των αρρώστων. Στην ουσία δεν μιλάει για ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά για ένα δίκτυο υπηρεσιών, οι οποίες κανείς δεν ξέρει από ποιους θα δίδονται, με τι εργασιακές σχέσεις και συνθήκες. Το μόνο που προοιωνίζεται είναι οριζόντιες περικοπές με την «μπακαλίστικη» λογική ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία κλίμακας´.
Ελ.Φ.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Πέντε Κλινικές
χωρίς εφημερεύοντες
Χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς μένουν από το Σάββατο πέντε κλινικές του Νοσοκομείου Χανίων μαζί με το Αναισθησιολογικό Τμήμα.
Πρόκειται για τη Νευρολογική Κλινική, την Ορθοπεδική, τη Β? Χειρουργική, τη Νευρολογική και την Παθολογική.
Μάλιστα η Ενωση Γιατρών του Νοσοκομείου με έγγραφό της έχει ζητήσει από τη Διοίκηση του Ιδρύματος την εκκένωση των συγκεκριμένων Κλινικών και τη μεταφορά των ασθενών στα Νοσοκομεία της Α? ζώνης, δηλαδή στο Ηράκλειο προκειμένου να μην κινδυνεύσουν.
Όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Κρασουδάκης: ´Για μας είναι επείγουσα η κατάσταση όσον αφορά τις εφημερίες. Η Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων δεν θα έχει εφημερεύοντες γιατρούς από το Σάββατο και μετά. Επίσης η Ορθοπεδική, η Β? Χειρουργική, η μία από τις Παθολογικές Κλινικές και η μία από τις Νευρολογικές Κλινικές, ενώ από την άλλη εβδομάδα δεν θα έχουν και οι δύο.
Μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από κανέναν είτε από την Υ.ΠΕ. είτε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για το αν έχουν πρόθεση ή τρόπο να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα´.
Σύμφωνα με τον κ. Κρασουδάκη ´η Ενωση Γιατρών του Νοσοκομείου έχει ζητήσει εγγράφως από τον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων να εκκενώσει το Νοσοκομείο μέχρι την Παρασκευή, ώστε να μην κινδυνεύσουν ασθενείς στα Τμήματα, στα οποία δεν θα υπάρχουν εφημερεύοντες. Ομως έχουμε μείνει σ? αυτό το σημείο. Δεν έχουμε άλλη νεότερη πληροφορία´.
Σε περίπτωση που υπάρξουν επείγοντα περιστατικά σύμφωνα με τον κ. Κρασουδάκη οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφερθούν με το ΕΚΑΒ στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα