Μουσείο Τυπογραφείας

Συνεχίζεται η δίκη

Συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης, στα Χανιά, η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της απαγωγής και δολοφονίας του 50χρονου Hρακλειώτη επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη, τον Μάιο του 2009. Κατηγορούμενοι είναι ο 34χρονος Ηρακλειώτης Γιάννης Σταυρουλάκης, ο 28χρονος Σύριος Αμέρ Νουθ και ο 26χρονος εξάδελφός του Ουσάμα Νουθ, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή παραδέχθηκαν, ενώπιον της έδρας, ότι προχώρησαν στην απαγωγή, αρνήθηκαν, ωστόσο, καθένας από την πλευρά του, ότι συμμετείχε στη δολοφονία του 50χρονου.
Κατά την πρώτη ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης εξετάστηκαν επτά μάρτυρες: η σύζυγος του 50χρονου, τα τρία παιδιά του, ο γαμπρός του και ένας αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των τριών κατηγορουμένων έχουν διοριστεί αυτεπάγγελτα από το Δικαστήριο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τα μέτρα ασφαλείας εντός της αίθουσας του Δικαστηρίου είναι δρακόντεια καθώς κατά την πρώτη ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης δεκάδες ένοπλοι αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει κλοιό γύρω από τους τρεις κατηγορούμενους. Όλοι όσοι παρακολούθησαν τη δίκη πέρασαν από σωματικό έλεγχο, ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.
ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οι τρεις συλληφθέντες, στους οποίους η Ελληνική Αστυνομία «έφτασε» μέσω των κινητών τηλεφώνων (συσκευών), που χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια της απαγωγής οι δύο εξ αυτών (Γιάννης Σταυρουλάκης, Αμέρ Νουθ), κατηγορούνται για:
– Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προς διάπραξη των κακουργημάτων της αρπαγής με σκοπό την είσπραξη λύτρων και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
– Αρπαγή με σκοπό την είσπραξη λύτρων.
– Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία.
– Διακεκριμένη περίπτωση φθοράς πράγματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από δύο.  
– Περιύβριση νεκρού κατά συναυτουργία.
ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ
Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου είναι αποκαλυπτικό του τρόπου που έδρασαν οι τρεις κατηγορούμενοι, ο Ηρακλειώτης και τα δύο εξαδέλφια από τη Συρία, οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι. Το εγκληματικό προφίλ των τριών προκαλεί ανατριχίλα, αφού, όπως αναφέρεται, είχαν προσυμφωνήσει να σκοτώσουν το θύμα τους είτε αποσπούσαν τα λύτρα είτε όχι. Εν ολίγοις από τη στιγμή που πέτυχαν να απομονώσουν και να απαγάγουν τον 50χρονο, η υπόθεση παρέπεμπε στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.
Ο 34χρονος, που είναι πατέρας ενός μικρού παιδιού, στην απολογία του αρνήθηκε ότι συμμετείχε στη δολοφονία του άτυχου επιχειρηματία και μάλιστα είχε ισχυριστεί ότι οι δύο συγκατηγορούμενοί του απείλησαν τη ζωή του αλλά και της οικογένειάς του προκειμένου να τον εκφοβίσουν.
Ωστόσο, με βάση το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου ο 34χρονος Ηρακλειώτης φέρεται να είχε τον πρώτο λόγο στη δραματική υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον ρόλο του Σταυρουλάκη: «Για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της ομάδας αποφασίστηκε η αρχηγία να αναληφθεί από τον 34χρονο, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία, γνώριζε την ελληνική γλώσσα, ήταν Κρητικός και είχε υπόψη του επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον Νομό Ηρακλείου και ήταν πλούσιοι. Επιπλέον, διέθετε δικό του αυτοκίνητο».
Οπως αποκαλύπτεται, ο Σταυρουλάκης, ο 28χρονος Αμέρ -ο οποίος με βάση το βούλευμα ήταν δεύτερος στην ιεραρχία- και ο 26χρονος Ουσάμα, είχαν καταρτίσει λίστα με τα υποψήφια θύματά τους, τα οποία είχαν προσυμφωνήσει   -όπως επισημαίνεται- να σκοτώσουν σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.
Τα χρέη στις Τράπεζες αλλά και ο τζόγος ήταν οι λόγοι που ώθησαν τον 34χρονο να αποκαλύψει το σχέδιό του στους δύο αλλοδαπούς και από κοινού να συμφωνήσουν για την εκτέλεσή του. Ειδικότερα στο βούλευμα αναφέρεται ότι «όλοι μαζί συμφώνησαν να συγκροτήσουν μία ομάδα με σκοπό τη διάπραξη στο μέλλον απαγωγών εύπορων ανθρώπων, ώστε να εξαναγκάζουν τους οικείους τους για την απελευθέρωσή τους. Τα λύτρα θα μοιράζονταν εξίσου και σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν άρνηση καταβολής των λύτρων ή κινδύνευαν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους από τον απαχθέντα, θα προέβαιναν άμεσα στη θανάτωσή του».
Οι συναντήσεις των τριών άρχισαν να «πυκνώνουν», ενώ οι λεπτομέρειες για τη «λίστα των θυμάτων» συζητούνταν στο υπόγειο διαμέρισμα του 28χρονου Αμέρ. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι τρεις κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στις 24 Σεπτεμβρίου 2009.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.