Μουσείο Τυπογραφείας

Ανωριμότητα γενικώς…

Τα όρια του εμπαιγμού «αγγίζει» η καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημοπράτηση του έργου επέκτασης του αεροσταθμού των Χανίων, το οποίο αποτελεί ζωτικής σημασίας για την κάλυψη
των ολοένα αυξανόμενων αναγκών, σε τουριστικό και όχι μόνο επίπεδο, της δυτικής Κρήτης.
Το έργο, που σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται σε αρχική, έστω, φάση εκτέλεσης, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα καθώς υπάρχουν ακόμη «ανοιχτά» θέματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως έγινε γνωστό χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα μεγάλα έργα της Κρήτης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας, ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάσης Καρούντζος και βουλευτές Κρήτης του ΠΑΣΟΚ. Από τα Χανιά το ´παρών´ έδωσαν ο κ. Ευτύχης Δαμιανάκης και η κα Λίτσα Κουρουπάκη.
Την επέκταση του αεροσταθμού των Χανίων είχε ανακοινώσει ο κ. Ρέππας από τα Χανιά, στις 23 Μαρτίου 2010 τονίζοντας είναι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο «που διπλασιάζει τον όγκο και τις δυνατότητές του με την αναβάθμιση του κτηριακού εξοπλισμού του και όχι μόνο, με ένα πρόγραμμα ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, το οποίο σύντομα θα δημοπρατηθεί».
Κληθείς, τότε, από τα «Χ.Ν.» να διευκρινίσει πότε, συγκεκριμένα, θα δημοπρατηθεί το έργο, ο κ. Ρέππας είχε απαντήσει ότι «είμαστε στο στάδιο της κατάρτισης των τευχών δημοπράτησης. Εμείς έχουμε στείλει το μήνυμα στις αρμόδιες Υπηρεσίες να επισπεύσουν, όταν έχουμε τα τεύχη δημοπράτησης είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση. Είναι κάτι που δεν θα αργήσει».
Ωστόσο, έντεκα μήνες μετά, το έργο παραμένει ακόμη «στα χαρτιά» και γι? αυτό χθες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στην Αθήνα, κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος οι εκκρεμότητες και θα αναζητηθούν λύσεις. Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Οικονομίδης, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.
«Μέσα στον χρόνο πρέπει να γίνει η δημοπράτηση του έργου, γιατί δεν υπήρχαν κάποιες μελέτες απ? ό,τι ειπώθηκε. Έβαλε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κάποια θέματα, τα οποία θα τα τρέξουμε μαζί με τους βουλευτές των Χανίων», σχολίασε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί και για τη νέα καθυστέρηση που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τη δημοπράτηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου, στο Καστέλλι Πεδιάδος Ηρακλείου καθώς, όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, τα τεύχη δημοπράτησης θα έχουν ολοκληρωθεί την ερχόμενη άνοιξη, πιθανότατα τον μήνα Μάιο, με αποτέλεσμα να υπάρξει ανάλογη καθυστέρηση και σε ό,τι αφορά την επόμενη διαδικασία, αυτή της κατάθεσης των οικονομικών προσφορών.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΛΕΤΩΝ
Στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε, επίσης, ότι αρκετά μεγάλα έργα δεν είναι «ώριμα» και κατά συνέπεια δεν μπορούν να προχωρήσουν άμεσα.
«Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνουν τα μεγάλα έργα της Κρήτης. Αλλά για να γίνουν τα μεγάλα έργα πρέπει να βοηθήσουμε να “ωριμάσουν” οι μελέτες. Αν δεν υπάρχουν δεν μπορούν να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα», επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι «υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα της Κρήτης, δεσμεύτηκε ο υπουργός ότι θα προχωρήσουν και αυτό που θέλουμε είναι, για να προχωρήσουν, να έχουμε “ώριμα” έργα».
´ΥΠΟΔΟΜΕΣ
ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.´
Στη χθεσινή σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε ότι το προσεχές διάστημα θα λειτουργήσει η εταιρεία «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.». Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το αργότερο μέσα στον Φεβρουάριο από τον ίδιο τον κ. Ρέππα. Χθες, πάντως, έγινε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν έργα για την αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Τα έργα αυτά θα αφορούν 26,5 χιλιόμετρα του ΒΟΑΚ και στον Νομό Χανίων θα προχωρήσει, σε πρώτη φάση, το τμήμα Γαλατάς – Κολυμπάρι – Καστέλλι. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι για τον κόμβο Μουρνιών, έργο συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ περίπου μαζί με τις απαλλοτριώσεις, απαιτούνται ακόμη δύο μελέτες, η εκπόνηση των οποίων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το επόμενο τρίμηνο.
ΟΑΔΥΚ – ΟΑΝΑΚ
Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόταση για συνένωση του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης (ΟΑΝΑΚ) επισημάνθηκε ότι το θέμα αφορά το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
«Είναι θέμα του κ. Χρυσοχοΐδη αλλά η πρόταση η δική μου είναι να γίνει ένας Οργανισμός», σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Αντιδράσεις για την ´κλειστή´ σύσκεψη

«”Κλειστή” συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος και όχι βουλευτών και φορέων του νησιού», χαρακτηρίζει τη χθεσινή σύσκεψη ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης επισημαίνοντας ότι πληροφορήθηκε την πραγματοποίησή της από τα Μέσα Ενημέρωσης.
«Όταν λείπει ο δημοκρατικός προγραμματισμός, όταν λείπει η διαφάνεια, όταν λείπει η ενημέρωση τότε μπορούν να γίνονται κομματικές συσκέψεις και το κόμμα να υποκαθιστά τους κοινωνικούς θεσμούς, την Αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες», σημειώνει, σε ανακοίνωσή του ο κ. Κριτσωτάκης και προσθέτει: «Αποτελεί, βέβαια, δικαίωμά τους να κάνουν κομματικές συσκέψεις και να χρησιμοποιούν τους υπουργούς για την ενημέρωση και τον συντονισμό τους αλλά δεν έχουν δικαίωμα να ενημερώνουν τον Τύπο για “σύσκεψη των βουλευτών” σαν να μην υπάρχουν άλλοι βουλευτές πλην του ΠΑΣΟΚ στο νησί και εν πάσει περιπτώσει ας σταματήσουν επιτέλους να συμπεριφέρονται με αλαζονεία υποτιμώντας κάθε έννοια δημοκρατίας.
Αλήθεια, για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της Κρήτης και που θα συζητηθούν, υπάρχει κάτι που πρέπει να μείνει κρυφό και μπορεί να συζητηθεί μόνο σε μια κλειστή κομματική σύσκεψη;», καταλήγει ο κ. Κριτσωτάκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.