Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στη Σύγκλητο το θέμα των συμβασιούχων

ΡΕΘΥΜΝΟ
Το θέμα των συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι παρά το γεγονός πως έχουν ήδη ολοκληρώσει τις διδακτικές τους υποχρεώσεις για το χειμερινό εξάμηνο και η απόφαση του Υπουργείου να περικόψει τις πιστώσεις πληρωμών θα συζητηθούν στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Ιδρύματος, η οποία θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του τετραετούς σχεδιασμού σύμφωνα με τον οποίο το τμήμα είχε προχωρήσει στις προσλήψεις το Υπουργείο ανέφερε τη δυνατότητα πρόσληψης 87 ατόμων  ενώ με την τωρινή του απόφαση εμφανίζεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε πιστώσεις για μόνο 73 άτομα που ανήκουν στο έκτακτο διδακτικό προσωπικό.
Υπενθυμίζουμε πως σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών Ηρακλείου είχε καταδικάσει τη στάση του Υπουργείου κατηγορώντας το πώς «αθετεί εκ των υστέρων τα συμφωνημένα».
Η απόφαση του Υπουργείου μεταξύ άλλων αναφέρει πως η κατανομή των διατιθέμενων πιστώσεων θα γίνει με απόφαση της συγκλήτου και πως είναι δυνατή η χρήση των πιστώσεων αυτών για την πληρωμή μεγαλύτερου αριθμού διδασκόντων, εφόσον αυτοί έχουν χαμηλότερη μισθολογική αντιστοιχία από αυτήν του αναπληρωτή καθηγητή ή απασχολούνται με εβδομαδιαία απασχόληση μικρότερη των 6 ωρών ή απασχολούνται για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών ανά εξάμηνο. Μόνος περιορισμός που θέτει το Υπουργείο είναι το σύνολο των αποδοχών των ανωτέρω διδασκόντων να μην ξεπερνά το σύνολο των διατιθέμενων πιστώσεων.
Αυτό φαίνεται δένει τα χέρια της Συγκλήτου, η οποία καλείται να πάρει μια δύσκολη έως αδύνατη απόφαση αφού όπως τονίζει και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων «το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται τώρα στο σοβαρότατο δίλημμα, είτε να μειώσει δραστικά τις αποδοχές των επιλεχθέντων συναδέλφων παρά τα αναγραφόμενα στη σύμβαση που έχουν αυτοί υπογράψει, είτε να αρνηθεί την πληρωμή ορισμένων από αυτούς» ξεκαθαρίζοντας πως καμία από τις δύο λύσεις δεν είναι δεοντολογικά και ηθικά αποδεκτή.  
Λ.Σ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα