Μουσείο Τυπογραφείας

?Κρητικό Δίκαιο και σύγχρονα προβλήματα?

´Κρητικό δίκαιο και σύγχρονα προβλήματα´ είναι ο γενικός τίτλος του σεμιναρίου που ξεκίνησε χθες στο Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου. Στο πλαίσιο, των εργασιών του σεμιναρίου θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως ´Η ελληνική πτώχευση του 1897 και το οθωμανικό χρέος´, ´Το καθεστώς των δημόσιων γαιών στην Κρήτη´ καθώς και το ´Εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης´.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Στρατής Παπαμανουσάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες τόνισε ότι το φετινό σεμινάριο θα είναι ελεύθερο και ως εκ τούτου θα μπορεί να συμμετέχει σε αυτό οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος. «Το σεμινάριο θα διαρκέσει 3 μήνες, οι εισηγήσεις θα γίνονται κάθε Πέμπτη στις 8 το βράδυ και καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα γίνεται η μελέτη των θεμάτων», είπε ο κ. Παπαμανουσάκης και πρόσθεσε ότι πέρα από γενικές εισηγήσεις για την ιστορία, την εξέλιξη, τις πηγές, τις αρχές και τις ρήτρες του Κρητικού Δικαίου θα υπάρξουν εργασίες που θα επικεντρωθούν σε ειδικότερα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. «Θα δούμε, ας πούμε, πώς εξελίσσεται η πορεία του ανατολικού ζητήματος και ποια θέση έχει η Κρήτη και το Κρητικό Ζήτημα μέσα σε αυτό. Ενα άλλο θέμα θα είναι τα ιδιοκτησιακά θέματα του κρητικού δημοσίου, οι δασικές εκτάσεις, θέματα περιβάλλοντος, οροφοκτησίας κ.λπ. Θα εξετάσουμε, επίσης, θέματα δημοσίου χρέους κάνοντας ένα παραλληλισμό μεταξύ του οθωμανικού χρέους, στο οποίο άνηκε η Κρήτη την εποχή εκείνη και της σημερινής κατάστασης, όπως και διάφορα άλλα θέματα που θα προκύψουν από τα ενδιαφέροντα των συμμετοχόντων στο σεμινάριο. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούμε τον σκοπό της ιδρύσεως του Ινστιτούτου Κρητικού Δικαίου και με αυτή την έννοια είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε κατά το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Παπαμανουσάκης.  
Δημ. Μαρ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.