Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΔΡΟΥΤΣΑ
Νέος ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή

Αθήνα
Νέο ειδικό απεσταλμένο της Ελλάδας για τη Μέση Ανατολή διόρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Πρόκειται για τον πρέσβη εκ προσωπικοτήτων, κ. Αντώνη Νικολαΐδη, με πολύχρονη προηγούμενη θητεία στο Διπλωματικό Σώμα. Παρουσιάζοντας τον νέο ειδικό απεσταλμένο της Ελλάδα για τη Μέση Ανατολή ο Δημήτρης Δρούτσας τόνισε ότι η χώρα μας έχει ιδιαίτερα συμφέροντα στη γειτονιά μας με πολύ καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και την αναβάθμιση των σχέσεων που έχει ξεκινήσει με το Ισραήλ. Γι? αυτούς τους λόγους, ανέφερε ο υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Νικολαΐδη, πήρα την απόφαση να σας τοποθετήσω ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή επιπλέον και για το ότι μιλάτε την αραβική.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ερώτηση για τις συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν

Αθήνα
Για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του πρωθυπουργού στην Τουρκία ρωτά τον πρωθυπουργό η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, στην περίπτωση προσφυγής στη Χάγη αλλά και στο θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Στην ερώτησή της η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρεται στις Συμφωνίες της Μαδρίτης 1997 και του Ελσίνκι 1999, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και συνοριακές διαφορές πέραν της υφαλοκρηπίδας.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
Ο Θ. Πάγκαλος κάνει εξαιρετική δουλειά
Αθήνα
´Ο κ. Πάγκαλος έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ μεγάλη βαρύτητα και αυτό εξακολουθεί να κάνει´, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απορρίπτοντας τα περί αναδίπλωσης στην υπόθεση.
Σημείωσε επίσης ότι ο ρόλος του κ. Πάγκαλου είναι «θεσμικός» ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης και «ασχολείται με σημαντικότατο έργο το οποίο και δημοσιοποιεί».
Επανέλαβε μάλιστα ότι οι πολίτες περιμένουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας και στην καθημερινότητά τους.
«Η κυβέρνηση ασχολείται με θέματα ουσίας, γιατί αυτή είναι η απαίτηση των πολιτών και το μεγάλο στοίχημα που έχουμε βάλει, εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα. Ολα τα άλλα είναι εκ του περισσού και δεν ασχολούμαστε με ψιθύρους».
Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα περί επίσκεψης του κ. Πάγκαλου στο Κατάρ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα υπάρξει ενημέρωση επί του θέματος.

ΥΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συνεδριάζει σήμερα
το Υπουργικό Συμβούλιο   
Αθήνα
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν τα υπό κατάθεση στη Βουλή σχέδια νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής καθώς και για την επικύρωση κοινοτικής οδηγίας αναφορικά με τη θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση των θαλάσσιων υδάτων.
Επίσης τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα ενημερωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνη, σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την έγκαιρη απονομή των συντάξεων.
Κατά πληροφορίες στο περιθώριο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί και σύγκληση του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιου Εσωτερικών και Αμυνας) με αντικείμενο τον ορισμό νέου αρχηγού στο Λιμενικό Σώμα αλλά και τη διάλυση της Αγροφυλακής.
?

ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ
Ενδεχόμενες ευθύνες για
τις προσλήψεις στο Μετρό
Αθήνα
Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τριών πρώην υπουργών της Ν.Δ. καλείται να διερευνήσει η Βουλή στην οποία διαβίβασε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, που διαπιστώνει υπεράριθμες προσλήψεις στην «Αττικό Μετρό» την περίοδο 2005 – 2009.
Σύμφωνα με το πόρισμα, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της συγκεκριμένης τετραετίας προβλεπόταν η πρόσληψη 75, κατά μέγιστο αριθμό, πωλητών εισιτηρίων και τελικά προσελήφθησαν 130 άτομα, ενώ για τα έτη 2009 – 2010 απαιτούνταν η πρόσληψη 32 πωλητών και προσελήφθησαν 97 πωλητές εισιτηρίων. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στην ΑΜΕΛ προέκυψε ότι έγιναν αθρόες προσλήψεις κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2009, με αποτέλεσμα η εταιρεία να εμφανίσει για πρώτη φορά έλλειμμα πάνω από 22 εκατ. ευρώ. Οι προσληφθέντες εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως καταγωγή από συγκεκριμένες περιοχές (νομούς Ροδόπης, Λάρισας), εργασιακή εμπειρία στο Δημόσιο ως συμβασιούχοι, ενώ για 17 από αυτούς η πρόσληψη έγινε παρά την αρνητική αξιολόγηση στελεχών της ΑΜΕΛ. Η έρευνα των εισαγγελικών Αρχών διαπίστωσε τη βασιμότητα του περιεχομένου του πορίσματος Ρακιντζή, ενώ φέρεται ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Μεταφορών της περιόδου 2005 – 2009 (Μιχ. Λιάπης, Κ. Χατζηδάκης και Ευρ. Στυλιανίδης) δεν διενήργησαν, αν και όφειλαν, έλεγχο νομιμότητας των προσλήψεων στο Μετρό.
?
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Νομοσχέδιο για διατήρηση δεδομένων
Αθήνα
Νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα καταγραφής και διατήρησης δεδομένων από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές υπηρεσίες, κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο, ορίζεται η υποχρέωση των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, να διατηρούν τα δεδομένα τους (με εξαίρεση το περιεχόμενο των επικοινωνιών αυτών), ώστε να είναι προσβάσιμα στις αρχές για τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρών εγκλημάτων. Η διατήρηση των δεδομένων αυτών, θα πρέπει να είναι σε τέτοια μορφή, που να είναι δυνατή η επεξεργασία τους.
Παράλληλα, θεσπίζονται αυστηρές ποινές για τους υπευθύνους απορρήτου επικοινωνιών των εν λόγω εταιρειών, σε περίπτωση διαρροής των εν λόγω δεδομένων καθώς και για όσους τα χρησιμοποιούν -και σε περίπτωση διακρίβωσης σκόπιμης παραβίασης του νόμου, ορίζεται φυλάκιση από δύο έως δέκα ετών.

ΑΡΓΑ ΧΘΕΣ
Παραιτήθηκε ο γ.γ. Εργασίας, Δημοσθένης Δασκαλάκης
Αθήνα
Την παραίτησή του υπέβαλε αργά χθες στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Λούκα Κατσέλη, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, κ. Δημοσθένης Δασκαλάκης. Οι λόγοι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, ενώ μέχρι στιγμής η κα Λούκα Κατσέλη δεν έχει κάνει αποδεκτή την παραίτηση του γενικού γραμματέα. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δασκαλάκης επιμένει στην απόφασή του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα