Μουσείο Τυπογραφείας

Αποφάσεις – ?ανάσα?

Δύο σημαντικά έγγραφα τα οποία καθιστούν πιο εύκολη τη δράση των ζωοφιλικών Σωματείων και των πολιτών που ασχολούνται με την προστασία των ζώων, είδαν το φως της δημοσιότητας στο τέλος του 2010.
Το πρώτο έγγραφο αφορά απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία κρίνει το θέμα του αριθμού των ζώων συντροφιάς που κάποιος μπορεί να διατηρεί στον περιφραγμένο χώρο της μονοκατοικίας του. Η απόφαση αυτή δέχεται, ότι δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός των ζώων συντροφιάς, που μπορεί να διατηρεί κάποιος στον ανοικτό χώρο της μονοκατοικίας του.
Χαρακτηριστικά δε αναφέρει: «Με τη δεύτερη, όμως, διάταξη και συγκεκριμένα με το εδάφιο δ) αυτής επιτρέπεται, όπως προαναφέρθηκε, ´η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1197/1981 και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας, χωρίς να τίθεται αριθμητικός περιορισμός´».
Αναφερόμενη δε η απόφαση αυτή και στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1197/81 περί ευημερίας των ζώων και στις αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας βάζει φραγμό στο υπαρκτό πρόβλημα των συλλεκτών ζώων.
Ελεγχοι για κακοποίηση
Το δεύτερο έγγραφο είναι η επιστολή που απέστειλε η Εισαγγελία Σάμου στα Αστυνομικά Τμήματα της Ικαρίας σχετικά με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ποιμενικών σκύλων των κτηνοτρόφων, μετά από παρέμβαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής προς την εν λόγω Εισαγγελία, στην οποία ρητά αναφέρεται ο τρόπος που πρέπει οι αστυνομικές Αρχές και οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες να λειτουργούν, δηλαδή αναφέρεται στην υποχρέωση της αυτεπάγγελτης δίωξης των αδικημάτων κατά των ζώων εκ μέρους της Αστυνομίας, στην τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εκεί όπου υπάρχουν οι χρονικές προϋποθέσεις, στην παθητική και ενεργητική έννοια της κακοποίησης διευκρινίζοντας ότι κακοποίηση δεν είναι μόνο η άσκηση βίας πάνω στα ζώα αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης τις οποίες τους παρέχουμε.
Αναφέρεται, επίσης, στις υποχρεώσεις των κατά τόπων κτηνιατρικών δημόσιων Υπηρεσιών να εκτελούν έλεγχο για την ευημερία των ζώων και να εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία.
Οπως τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, ´αξίζει να τονιστεί ότι μετά την επιστολή αυτή και τη δραστηριοποίηση τόσο της Αστυνομίας όσο και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας σημειώθηκε μια σημαντική βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης των συγκεκριμένων ποιμενικών σκύλων στην Ικαρία, αφού καταργήθηκαν τα βαρέλια και αντικαταστάθηκαν από ξύλινα σπιτάκια, έγινε κτηνιατρικός έλεγχος, εμβολιασμός και αποπαρασίτωση, βελτιώθηκαν οι συνθήκες υγιεινής, η διατροφή και η καθαρότητα του νερού και απομένει να λυθεί το ζήτημα της μόνιμης αλυσόδεσης αυτών´.
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων με επιστολή της στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά με επιστολή της να αποστείλουν σχετικές οδηγίες προς τις υφιστάμενες ή ανήκουσες σε αυτά αστυνομικές, εισαγγελικές και κτηνιατρικές Αρχές, ώστε σε όλη την Επικράτεια να έχουμε αντίστοιχα με της Ικαρίας αποτελέσματα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.