Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανασφάλιστη εργασία…

Ενα τραγικό περιστατικό -εργατικό ατύχημα στο Υπουργείο Εργασίας- έρχεται να αναδείξει την κατάντια του ελληνικού κράτους. Αυτού για το οποίο καλούμαστε να φτωχύνουμε?
Οπως, λοιπόν, έγινε γνωστό, ανασφάλιστος από το 2008 ήταν ο Αιγύπτιος μετανάστης που σκοτώθηκε την περασμένη Τρίτη, ενώ καθάριζε τζάμια σε κτήριο του Υπουργείου Εργασίας! Ο μετανάστης τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΙΚΑ ή του ΟΑΕΕ. Δηλαδή εργαζόταν στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο εξαγγέλει μέτρα ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία, χωρίς να έχει ασφάλιση! Τι ειρωνεία!
Σύμφωνα με το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ο Αιγύπτιος εργάτης φέρεται ασφαλισμένος ως οικοδόμος, από το έτος 1998 έως τον Δεκέμβριο του 2004. Από τον Δεκέμβριο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2008, φέρεται ασφαλισμένος σε κατ? οίκον εργοδότη, ενώ από τον Απρίλιο του 2008 έως την ημέρα του τραγικού ατυχήματος, δεν φέρεται ασφαλισμένος στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά τον θάνατο του νεαρού το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους κλάδους των συνεργείων καθαρισμού και της ασφάλειας – φύλαξης και ιδιαιτέρως σε συνεργεία που δραστηριοποιούνται σε δημόσιες υπηρεσίες.
Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι, ´με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, για το πρώτο δεκάμηνο του 2010, στους συγκεκριμένους δύο κλάδους, οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα, έχουν γίνει 772 έλεγχοι, έχουν υποβληθεί 168 μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές, έχουν επιβληθεί 300 πρόστιμα της τάξεως των 584.900 ευρώ και έχουν γίνει 86 αναγγελίες στο ΙΚΑ για περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας´.
Καλά όλα αυτά, αλλά η ουσία παραμένει: Πόσο σοβαροί είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όταν ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο συνάπτει συμφωνίες με εταιρείες που απασχολούν άτομα χωρίς ασφάλιση;
Γ. ΛΥΒ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα