Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
´ΕΑΝ ΕΠΕΙΤΑ από 112 έτη (από τον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο του 1898) επιστρέφουμε στον 19ο αιώνα, στον οποίο δεν υπήρχε Ευρωζώνη, αλλά μόνον ιμπεριαλισμός, τότε κάποιο πρόβλημα σοβεί στο Ευρωσύστημα´. Κώστας Βεργόπουλος, ´Μνημόνιο η υποθήκευση της Ελλάδας´.
´ΚΑΤΙ ΣΑΠΙΟ υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας´, για να θυμηθούμε τη γνωστή φράση απ? τον ´Αμλετ´ του Σαίξπηρ. ´Κάποιο πρόβλημα σοβεί στο Ευρωσύστημα´. Κατά τα άλλα ´όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας´, για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο ενός βιβλίου του Γιώργου Σκαρμπαδώνη.
´ΝΑ ΕΙΝΑΙ η χρονιά που θα ?ρθει το ίδιο κακή όπως κι αυτήν που φεύγει! Εγώ μόνο ρεαλιστικές ευχές κάνω´, το υστερόγραφό του. Απ? τ? ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα.
ΤΟ ΔΥΟ χιλιάδες έντεκα καλώς να μας ορίσει/ το Δου Νου Του τα δανεικά εύχομαι να χαρίσει. Πάω πάσο αν γίνει αυτό που λέει στη μια απ? τις δύο μαντινάδες που μου έστειλε προχθές, μέσω κινητού, όπως πάντα, ο μαντιναδολόγος μας ο Ηλίας ο Σταματάκης.
ΤΟ ΔΥΟ χιλιάδες έντεκα να ?ναι καλλιά του δέκα/ και κάθε άντρας μοναχός να βρει κι αυτός γυναίκα! Η άλλη μαντινάδα που έστειλε με την ίδια… αποστολή ο Ηλίας. Ουδέν σχόλιο σ? αυτήν.
Ο ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ οργανισμός έχει μέχρι τώρα μιλήσει πληθωρικά, δυσανάλογα προς τα όσα έχει πράξει, αφού πάντοτε τα λόγια είναι πιο εύκολα και πιο ανώδυνα. Κάτι που ένα αναρχικό σύνθημα απέδιδε με τη σχετική ωμότητα: ´Ή πράξτε ή σκάστε´. π. Βασίλειος Θερμός: ´Μην πιάνουμε τις λέξεις με γυμνά χέρια´ (εφ. ´Χριστιανική´ 9.12.10).
ΑΘΩΟΣ ΤΕΛΙΚΑ για όλες τις υποθέσεις, τις οποίες εκατηγορείτο, ο Απόστολος Βαβύλης. Κάποιες απ? τις εφημερίδες το έγραψαν, κάποιες όχι. Απ? τα κανάλια πάντως δεν άκουσα κάτι σχετικό. Σιγή ιχθύος!
ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ λάδι για ένα λίτρο αμόλυβδη βενζίνη. Δεν σφάξανε! Η απάντηση του βενζινοπώλη, του όποιου βενζινοπώλη, στον οποίο κάνει αυτήν την πρόταση!
ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ; Σιγά που θα έμενε έξω απ? τον χορό των αυξήσεων. Σιγά μην κρατούσε χαρακτήρα..!
ΣΙΓΑ – ΣΙΓΑ ολοκληρώνονται, αν δεν ολοκληρώθηκαν κιόλας οι ορκωμοσίες των νέων Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών. Από την 1η Ιανουαρίου αρχίζει η δουλειά! Βγαίνει το κουστούμι και μπαίνει η φόρμα εργασίας. Ετσι πρέπει, τουλάχιστον, να γίνει.
ΚΑΙ ΝΑ ?ΧΕΙΣ εκτός απ? το γράψιμο της στήλης και την έγνοια για τις ελιές. Οχι πως συμφέρει το μάζωμά τους αλλά όσο να ?ναι σε πειράζει να μείνουν αμάζωχτες!
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ένας Αθηναίος γεωργός, ο Λεύκωνας, με τ? όνομα, για να ξεγελάσει τους ´τελώνες´, ώστε να πληρώνει λιγότερο φόρο, επεχείρησε να βάλει στην Αθήνα έναν γάιδαρο φορτωμένο με κοφίνια μέσα στα οποία είχε κρύψει ασκιά γεμάτα μέλι, που είχαν πάνω – πάνω κριθάρι. Ο τελώνης που ανακάλυψε την απάτη, όταν σε κάποια στιγμή έπεσε ο γάιδαρος είπε: ´Αλλα μεν Λεύκωνος όνος φέρει άλλα δε Λεύκων´.
´Ω ρόδια εσείς σκληρά, μισανοιγμένα/ (:στην περίσσεια υποκύψατε των σπόρων), / μέτωπα υπέρτατα θαρρώ ότι βλέπω/απ? τις ανακαλύψεις των σκασμένα./ Αν οι ήλιοι, που τους έχετε υποστεί,/ ω ρόδια από τη νύσταν ανοιγμένα/ τα ρουμπινένια εκάμαν να τριχτούν,/ από έπαρση αργασμένα, φράγματά σας,/ κι αν ο ξερός χρυσός του φλοιού,/ γιατί μια δύναμη το ζήτησε, σε πέτρες/ από χυμό κόκκινες σκάζει,/ το φωτεινό σκάσιμο τούτο να ρεμβάζει/ κάνει κάποια ψυχή που κάποτε είχα/ τη μυστικήν αρχιτεκτονική της´.
Το ποίημα ´Τα ρόδια´ του Πωλ Βαλερύ (Μετάφραση Αρης Δικταίος)
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα