Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι εκλογές στον Δήμο Αποκόρωνα

Κύριε διευθυντά,
ως τακτικός αναγνώστης της εφημερίδας σας και επειδή έχει πλούσια ύλη και ποικίλη να πω την κρητικιά μου λέξη την «ξεκοκαλίζω» πάντα, πολύ δε περισσότερο τον τελευταίο καιρό που τα φλέγοντα θέματα για τη χώρα μας έρχονται καθημερινά σαν «τσουνάμι» και έχουν διαρκές και μεγάλο ενδιαφέρον.
Έτσι παίρνοντας στα χέρια μου το φύλλο της Δευτέρας 20 Δεκέμβρη και ρίχνοντας μια γενική ματιά, δεν χρειάστηκε να «ξεκοκαλίσω» τη σελίδα 9, διότι το τρίστηλο με τίτλο «Εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη» τράβηξε την προσοχή μου αμέσως.
Το διάβασα και είδα ότι επρόκειτο για ανακοίνωση της ΔΕΚΑ του συνδυασμού του «Μεγάλου Νικητή» κ. Μαρκάκη, στις 14/11/10.
Επειδή και εγώ πέρασα, στο παρελθόν, το κανάλι των εκλογών πέντε (5) φορές, μπορώ και έχω τις απόψεις μου πάνω στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης.
Πριν προχωρήσω θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι φίλος ούτε οπαδός του κ. Μπάμπη και δεν θα πω «βρε Μπάμπη» έχεις δίκαιο.
Άλλωστε δεν είμαι Εκλογοδικείο για να δικαιώνω ή να απορρίπτω. Η επιλογή μου έχει άλλη αφετηρία και βάση και είναι γνωστή. Διαβάζοντας, λοιπόν, την ανακοίνωση η «μεγάλη νίκη» μου έκανε εντύπωση.
Βλέπετε είχα συνηθίσει σε άλλες διαφορές και ποσοστά και η διαφορά των 69 ψήφων ή 0,68%, δηλαδή ούτε μια μονάδα σε ποσοστό, θεωρήθηκε μεγάλη νίκη, πράγμα που δείχνει ότι ήταν ανέλπιστη.
Τώρα το πότε και πώς γίνεται η ένσταση, την απόφαση την παίρνει ο επικεφαλής του συνδυασμού – ψηφοδελτίου, σε συνεργασία με τους συνεργάτες του και αφού σταθμίσει όλα τα στοιχεία εκείνα τα οποία τεκμηριώνουν το βάσιμο των λόγων για την ένσταση και αυτός είναι ο μόνος νομιμοποιούμενος για την κατάθεσή της.
Εφόσον υπάρχουν ψηφοδέλτια διαφορετικού μεγέθους, πάχους και απόχρωσης του λευκού, σαφώς και είναι λόγος ακυρότητας, όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος και είναι αρμοδιότητα του Εκλογοδικείου να το διαπιστώσει και αναλόγως να αποφασίσει.
Είναι αξιοπερίεργη η διαφορά των ψήφων μέσα σε μια εβδομάδα (7 – 14/11) χωρίς να υπάρξουν γεγονότα τέτοια για να αλλάξουν άποψη και προτίμηση οι εκλογείς και όταν ο τρίτος συνδυασμός του κ. Ζώη, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» με ανακοινώσεις τόσο από τον κ. Ζώη όσο και από τους υποψηφίους του συνδυασμού του, ότι μένουν σταθεροί στην πρώτη επιλογή τους και δεν θα πριμοδοτήσουν κανέναν από τους δύο αντιπάλους της 14/11.
Άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμα του κόμματος, το οποίο αποφάσιζε για τη στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης, εκτός και αν στον Αποκόρωνα, η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν «χαλαρή συσπείρωση» αλλά πόσο χαλαρή;
Μετά τα παραπάνω και με δεδομένο ότι επί συνόλου εγγεγραμμένων 18.330 την 7/11 ψήφισαν 11.523, αποχή 37,14% και την 14/11 αντίστοιχα ψήφισαν 10.418 η αποχή ήταν 43,16% συνάγεται ότι η αποχή στις 14/11 ωφέλησε τον «Μεγάλο νικητή», αφού η διαφορά της πρώτης Κυριακής ήταν 533 ψήφοι και ποσοστό 4,8%.
Εδώ γεννάται το ερώτημα τι μεσολάβησε για την αύξηση της αποχής μεταξύ των δύο Κυριακών;
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ασκήθηκε πίεση σε ψηφοφόρους.
Το ερώτημα είναι από ποιον και σε ποιους ψηφοφόρους;
Προσωπικά μπορώ να καταθέσω ότι την 10/11 και σε μένα, με τρόπο συμβουλευτικό, υποδείχτηκε ν? αλλάξω επιλογή της ψήφου μου.
Αυτή κι αν ήταν υφαρπαγή ψήφου. Στην ανακοίνωση υπάρχει και αυτή η λέξη (υφαρπαγή).
Τώρα ως προς το αν με την ακύρωση των ψηφοδελτίων, από το Εκλογοδικείο και την επισήμανση ότι θα δημιουργηθεί διεθνές πραξικόπημα, νομίζω ότι υπερεκτιμάται το μέγεθος του Δήμου Αποκορώνου για να ασχοληθούν διεθνώς μ? αυτόν και τα αποτελέσματα να έχουν διεθνή απήχηση.
Η κατάληψη της ανακοίνωσης με τους στίχους του προικισμένου μεγάλου ποιητή Καβάφη με τα πολλά προτερήματα, νομίζω δεν χρειαζόταν, εκτός και αν αποτείνονται σε «ντουβάρια» διότι η λέξη «στίχος» σε ελεύθερη απόδοση στην ελληνική γλώσσα μπορεί να σημαίνει και «ντουβάρι».
Τελειώνοντας θα χρησιμοποιήσω αυτό το γνωμικό: «Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι», εννοώντας ότι αυτή η ανακοίνωση, μπορούσε να μη γίνει.

Σας ευχαριστώ
Γιάννης Χατζηδάκης,
π. δήμαρχος Βάμου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα