Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μια απάντηση της ΕΜΑΑΚ

Κύριε διευθυντά,
απορία γέμισε όλους τους δημοκρατικούς και λογικούς ανθρώπους η δημοσιοποίηση όλων όσων σκέπτεται ο Γρηγόρης Μαρκάκης, ο οποίος σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από 1η Ιανουαρίου 2011 θα είναι ο δήμαρχος του νέου Δήμου Αποκόρωνα.
Γροθιά στο στομάχι η αναφορά του, περί δικαστικού πραξικοπήματος, εάν γίνει δεκτή η ένστασή της ΕΜΑΑΚ από το Εκλογοδικείο. Γροθιά στο στομάχι και οι ειρωνικές του αναφορές, για τον Χαράλαμπο Κουκιανάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις απόψεις του, για το εάν ή όχι έχει το δικαίωμα κάποιος αυτοδιοικητικός να προασπίσει τα συμφέροντα του τόπου του και των συμπολιτών του, από τη θέση της αντιπολίτευσης.
Γροθιά στο στομάχι και η αναφορά του στο ποίημα του Καβάφη με τίτλο «όσο μπορείς?». Αναφέρει ο κ. Μαρκάκης πως ο αντίπαλός του στις εκλογές του Νοεμβρίου, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τους στίχους του ποιητή σύμφωνα με τους οποίους: «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες. Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την, γυρίζοντας συχνά κ? εκθέτοντάς την στων σχέσεων και των συναναστροφών την καθημερινήν ανοησία, ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική».
Πρωτίστως, συμφωνούμε πως πρόκειται για ένα ποίημα το οποίο θα έπρεπε όλοι οι άνθρωποι να γνωρίζουν, να έχουν μελετήσει. Όμως θεωρούμε πως η Αυτοδιοίκηση και οι πολιτικές ερμηνείες αποφάσεων, σκέψεων και κινήσεων όλων όσων εμπλέκονται με τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση, είναι ωφέλιμο να περνούν, αντί μέσα από την ποίηση (και τούτο σημαντικό και αξιοπρεπές είναι) να περνάνε, μέσα από τη γνώση των κοινωνιών, των προβλημάτων που τις ταλανίζουν, των ορθών αποφάσεων, του προγραμματισμού, της ηθικής διαχείρισης, κυρίως όμως του αυτοέλεγχου και της αλήθειας. Ως εκ τούτου και επειδή ο κ. Μαρκάκης (συμπαθής κατά τα άλλα) αλλά ανεπαρκής στην κατανόηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων κάθε πολίτη και προσβλητικού έναντι του ανεξάρτητου θεσμού της Δικαιοσύνης, ίσως πρέπει να μελετήσει το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη με τίτλο: «Είναι χρυσός η σιωπή και άργυρος ο λόγος»

Αναφέρει, λοιπόν, ο ποιητής:

Τίς βέβηλος προέφερε τοιαύτην βλασφημίαν;
τίς χαυνωθείς Aσιανός παραιτηθείς εις μοίραν
τυφλήν, βωβήν, τυφλός, βωβός; Ποίος οικτρός παράφρων
ξένος τη ανθρωπότητι, την αρετήν υβρίζων,
χίμαιραν είπε την ψυχήν, και άργυρον τον λόγον;
Το μόνον μας θεοπρεπές δώρημα, περιέχον
τα πάντα ? ενθουσιασμόν, λύπην, χαράν, αγάπην·
εν τη ζωώδει φύσει μας ανθρώπινον το μόνον!
Συ όστις τον αποκαλείς άργυρον, δεν πιστεύεις
το μέλλον, λύον την σιγήν, μυστηριώδες ρήμα.
Συ εν σοφία δεν τρυφείς, πρόοδος δεν σε θέλγει·
με την αμάθειαν ? χρυσήν σιγήν ? ευχαριστείσαι.
Νοσείς. Είν? η αναίσθητος σιγή βαρεία νόσος,
ενώ ο Λόγος ο θερμός, ο συμπαθής, υγεία.
Σκιά και νυξ είν? η Σιγή· ο Λόγος, η ημέρα.
Ο Λόγος είν? αλήθεια, ζωή, αθανασία.
Λαλήσωμεν, λαλήσωμεν ? σιγή δεν μας αρμόζει
αφού εις το ομοίωμα επλάσθημεν του Λόγου.
Λαλήσωμεν, λαλήσωμεν ? αφού λαλεί εντός μας
η θεία σκέψις, της ψυχής άυλος ομιλία.

Έχουμε ιερό δικαίωμα και εμείς και η δικαιοσύνη να ομιλούμε. Ουδείς μπορεί να μας αποτρέψει. Μιλάμε λοιπόν για όλα όσα μας προβληματίζουν, μας ανησυχούν, μας πονάνε. Ζητάμε από τη δικαιοσύνη να μιλήσει, να αποφασίσει περί του δίκαιου. Δίκαιο κατά την άποψη μας, όχι μόνο του συνδυασμού αλλά ολόκληρου του Αποκόρωνα. Πιστεύουμε λοιπόν τούτο που αναφέρει ο Καβάφης: «Σκιά και νυξ είν? η Σιγή, ο Λόγος η ημέρα».
Σε ό,τι αφορά μέρος της ένστασης του συνδυασμού της ΕΜΑΑΚ κατά της εκλογής Μαρκάκη ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του συνδυασμού Μπάμπης Πιτσιγαυδάκης επισημαίνει: «Η προσφυγή στο Εκλογοδικείο Χανίων είναι νόμιμο και αναφαίρετο συνταγματικό μας δικαίωμα, γίνεται δέ προς προστασία της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της μυστικότητας της ψηφοφορίας και την αποτροπή αλλοίωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και της λαϊκής βούλησης εν γένει. Ως εκ τούτου, οι αναφορές του κ. Μαρκάκη συνιστούν βάναυση προσβολή των αρχών αυτών και περιφρόνηση νομίμων δικαιωμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα εν λόγω διάφορα των υπολοίπων κανονικών σε πάχος- βάρος, μορφή και χρώμα ψηφοδέλτια ενεφανίσθησαν σε συγκεκριμένα τμήματα και όχι φυσικά στο πακέτο των κατά το Νόμο απαιτούμενων ψηφοδελτίων που έκαστος συνδυασμός παρέδωσε στους αρμοδίους υπαλλήλους του Δήμου, ήτοι αριθμό ίσο με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανά εκλογικό τμήμα προσαυξημένο κατά 20%. Τα ψηφοδέλτια αυτά εδόθησαν έξω από τα εκλογικά τμήματα σε συγκεκριμένους ψηφοφόρους και με συγκεκριμένη σταυροδοσία. Προς τούτο και η χρήσή των δεν έγινε εμφανής από τους δικαστικούς ή εκλογικούς αντιπροσώπους, προκειμένου αυτός ο τρόπος «σημαδέματος» της ψηφοφορίας να παύσει. Τα ψηφοδέλτια αυτά εδόθησαν «χέρι με χέρι» προκειμένου και η μεθόδευση αλλοίωσης της ψηφοφορίας να επιτύχει και συγκεκριμένοι ψηφοφόροι να ελεγχθούν ως προς την ψήφο των και συγκεκριμένοι υποψήφιοι να πριμοδοτηθούν με σταυρούς προτίμησης. Ήτο δέ τόσο οργανωμένη αυτή η μεθόδευση που ο στόχος (ήτοι το διαφορετικό πάχος και χρώμα σε ψηφοδέλτια για να καταστούν οι ψηφοφόροι που τα χρησιμοποίησαν εμφανείς) παρέμεινε ο ίδιος και την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή, αλλά η μεθοδολογία απλά άλλαζε για να μην γίνει εμφανής (ήτοι το πάχος την πρώτη Κυριακή ήτο λεπτότερο του κανονικού και το χρώμα πιο σκούρο, ενώ την δεύτερη Κυριακή το πάχος των ψηφοδελτίων ήτο πιο χοντρό του κανονικού και το χρώμα πιο λευκό).
Τέλος, η αναφορά του κ. Μαρκάκη περί δικαστικού πραξικοπήματος εάν γίνει δεκτή η ένστασή μας από το Εκλογοδικείο συνιστά βάναυση προσβολή του ανεξάρτητου θεσμού της Δικαιοσύνης, προσπάθεια επηρεασμού ή ακόμη και απειλής της που παραπέμπει σε άλλες εποχές».

Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, η οποία με την απόφαση της θα λύσει απορίες, ενστάσεις και φήμες. Αυτό όμως που επιβάλλουν οι εποχές, δεν είναι άλλο πέρα από την αλήθεια, της οποίας αρμόζει το πέπλο του σεβασμού και της αξιοπρέπειας.

Καλές εορτές, με υγεία σωματική και πνευματική, σε όλους τους συνανθρώπους μας. Το χαμόγελο ας μην κουράζει κανέναν μας.

Χαράλαμπος Κουκιανάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα