Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για το Ε.Σ.Υ.

Κύριε διευθυντά,
επειδή η κυβέρνηση, με την παρακίνηση των δανειστών μας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ), φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγές στον τομέα της υγείας, θα ?θελα να ξαναδιατυπώσω μια πρόταση την οποία πολλές φορές έχω δημοσιεύσει από το 1990 στον τοπικό και Αθηναϊκό Τύπο.
Για να βελτιωθεί η κατάσταση και να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των ανεπαρκών υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας και της υπερχρέωσης, πρέπει, εκτός από τoν Ενιαίο Φορέα Υγείας (ΕΦΥ) που φαίνεται να οργανώνεται, το ονομαζόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), για να γίνει πραγματικό σύστημα υγείας, να συμπληρωθεί με δυο απαραίτητα κατά την γνώμη μου βήματα.
1. Nα οργανωθεί ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), που βασικά να στηρίζεται στην ελεύθερη επιλογή οικογενειακού και ειδικών γιατρών. Ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να είναι παθολόγος, συνεπικουρούμενος από ένα παιδίατρο και σε ορισμένες περιοχές γενικός γιατρός.
Η ελεύθερη επιλογή, πρέπει να εφαρμοστεί για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, με τρόπο ανάλογο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά με αυστηρότερο έλεγχο και ορισμένους περιορισμούς.
Η ελεύθερη επιλογή γιατρού, θα βοηθήσει και στην αποκέντρωση, με την εγκατάσταση καλά εκπαιδευμένων γιατρών σε κωμοπόλεις και μεγάλα χωριά, όπως συμβαίνει με την εγκατάσταση φαρμακοποιών και την ίδρυση φαρμακείων.
Τα κέντρα υγείας που υπάρχουν, και αυτά που θα δημιουργηθούν (αστικά και περιφερειακά), συμπληρώνοντας το σύστημα ΠΦΕ, πρέπει να προσφέρουν:
Α) Προληπτική Ιατρική, Β) Πρώτες βοήθειες, Γ) Βοήθεια στο σπίτι, Δ) Μονοήμερη νοσηλεία και Ε) να μελετούν τα υγειονομικά προβλήματα της περιοχής τους.
2. Στην Δευτεροβάθμια Περίθαλψη (ΔΠ), τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να σταματήσουν να προσφέρουν ΠΦΥ και να καθιερωθεί η συνεργασία τους με τα τοπικά πανεπιστημιακά και με τις σωστά οργανωμένες νοσηλευτικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα.
Άμεσα, κατά την γνώμη μου, πρέπει να αλλάξει ο νόμος της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, σε πλήρους και αποκλειστικής, ή μόνο πλήρους, τουλάχιστον για τις θέσεις Διευθυντού και Αν. Διευθυντού.
Αυτό θα σταματήσει τη διαρροή ικανών γιατρών προς τον ιδιωτικό τομέα, θα προσελκύσει νέους γιατρούς, καλά εκπαιδευμένους στα δημόσια νοσοκομεία, και θα διευκολύνει την ελεύθερη επιλογή και στη ΔΠ.
Χωρίς τη σωστή οργάνωση της ΠΦΥ, σύμφωνα με τις παραδόσεις, αλλά και τα απαράβατα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας, δεν θα ελαττωθεί το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων σημαντικά, και δεν θα πραγματοποιηθεί η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών σε αυτά.
Σημειωτέον ότι η ελεύθερη επιλογή γιατρού προωθείται από τον νέο πρωθυπουργό της Αγγλίας, David Cameron, (We would give people the right to choose their GP, their hospital and even the consultant responsible for their care. At present, this simply isn?t happening.).  

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
δρ Ε.Μ. Παπαδάκης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα