Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ορκωμοσία του Δημ. Συμβ. Ρεθύμνης

Κύριε διευθυντά,
στο χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας σχετικά με την ορκωμοσία του νέου Δημοτ. Συμβουλίου Ρεθύμνης, αναφέρετε ότι ο υποφαινόμενος εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) δεν πήρα μέρος σε αυτήν, ότι έστειλα επιστολή στον δήμαρχο κ.λπ.
Η ανακριβής αυτή πληροφόρηση έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες ανακρίβειες άλλων μέσων που συγχέουν ΣΚΟΠΙΜΑ τη στάση μας με τη στάση της παράταξης του ΣΥΝ, που, με ανακοινώσεις στις εφημερίδες, επιστολές στον δήμαρχο, συνεντεύξεις στα ραδιόφωνα, μετέτρεψε σε «Ανατολικό ζήτημα» τον τύπο του όρκου (θρησκευτικός ή πολιτικός),  δήλωνε ότι δεν θα πάρει μέρος στην ορκωμοσία κ.λπ.
Σε ό,τι λοιπόν μας αφορά αποσαφηνίζουμε ότι:
1ο  Καμία επιστολή δεν αποστείλαμε στον δήμαρχο. Ούτε αρνηθήκαμε τον όρκο ή τη συμμετοχή στην ορκωμοσία. Τον επισκεφτήκαμε όμως την περασμένη βδομάδα για να επισημάνουμε πως η ορκωμοσία είναι, κατά την άποψή, μας μια πολιτική διαδικασία τυπικού κυρίως χαρακτήρα και να ζητήσουμε να αποφευχθούν οι θρησκευτικές τελετουργίες που, στο κάτω, ούτε ο νόμος προβλέπει.
Ωστόσο, επειδή δεν έχουμε υπαρξιακά προβλήματα, δεν προσπαθούμε να υπογραμμίσουμε την ύπαρξή μας διυλίζοντας τα κουνούπια των τύπων και καταπίνοντας τις καμήλες της ουσίας.
Παρευρεθήκαμε στην ορκωμοσία, χωρίς να συμμετέχουμε στο θρησκευτικό τελετουργικό, σεβόμενοι όμως την πραγματοποίησή του και στέκοντας σε στάση προσοχής σε όλη τη διάρκειά του.
2ο  Η στάση μας αυτή καθορίζεται από την εκτίμηση ότι: Αυτοί που παίρνουν το ψωμί απ το τραπέζι του λαού, που οικοδομούν τον εργασιακό μεσαίωνα, έχουν κάθε συμφέρον να τον χωρίζουν με βάση δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα. Αυτό το εικονικό σκηνικό χρειάζεται δυό για να στηθεί. Oχι έναν.
Εμείς θέλουμε να οργανώσουμε και να ενώσουμε το λαό στο κυρίαρχο, στη γραμμή πάλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, στην ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Αυτό καθορίζει τη στάση μας.
3ο  Και ουσιαστικότερο. Είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός ο όρκος προσπαθεί, με την επίκληση των νόμων, να επιβάλει στους εκλεγμένους δεσμεύσεις που μπορεί να στρέφονται ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα όπως το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο ενάντια στο οποίο απεργούσαν και διαδήλωναν εκατοντάδες χιλιάδες λαού. Τέτοιοι νόμοι υπάρχουν πάρα πολλοί και δεν ξεχνούμε ότι είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα και απόρροια των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών.
Γι? αυτό ακριβώς σε ότι αφορά τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ζητήσαμε να συμπληρωθεΙ στο πρακτικό της ορκωμοσίας η δήλωσή μας ότι: «Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του λαού».
Η δήλωση αυτή αποτελεί για μας κορωνίδα των όποιων δεσμεύσεων της ορκωμοσίας.
Άραγε αυτοί που ανέδειξαν σε κυρίαρχο τον τύπο της ορκωμοσίας μήπως τόκαναν για να καταπιούν αμάσητο αυτό το ζήτημα ουσίας;

Ευχαριστώ
για τη φιλοξενία
Μανουσογιάννης
Μανούσος
Δημοτικός Σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Υ.Γ. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω σας στέλνω και το επίσημο πρακτικό της ορκωμοσίας, όπως έχει υπογραφεί από όλους ανεξαίρετα τους Δημοτικούς και τοπικούς Συμβούλους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα