Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παραίτηση Τζουκάνοβιτς

Ποντγκόριτσα
Την παραίτησή του ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα παραμείνει αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος.
“Θέλω να σας ενημερώσω ότι αποφάσισα να παραιτηθώ”, δήλωσε. “Τώρα που το Μαυροβούνιο είναι μια χώρα που έχει σταθερότητα, που εξήλθε από την ύφεση, που βρίσκεται στις πύλες της ΕΕ και στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ (…) υπάρχουν οι συνθήκες για να αποσυρθώ από την εκτελεστική εξουσία”, διευκρίνισε ο Τζουκάνοβιτς.
“Εκρινα ότι η χειρονομία μου αυτή θα ανοίξει τον δρόμο σε μια αλλαγή στους κόλπους της κυβέρνησης χωρίς να υπάρξει αναστάτωση ή συνέπειες στην επιτυχία της εσωτερικής ανάπτυξης”, συνέχισε.
Ο Τζουκάνοβιτς διευκρίνισε, εξάλλου, ότι η απόφασή του αυτή δεν είναι αποτέλεσμα “καμίας πίεσης”.
Η παραίτηση του Τζουκάνοβιτς γίνεται μόνο μερικές ημέρες μετά την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών να χορηγήσουν στο Μαυροβούνιο το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, το οποίο προσδοκούσε η Ποντγκόριτσα από το 2008.
“Θα παραμείνω στην αρχηγία του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών, το οποίο σημαίνει ότι θα συμβάλλω στην ευημερία του Μαυροβουνίου”, σημείωσε  διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του θα προτείνει τον Ιγκόρ Λούκσιτς, σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για να τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία.
Ο 48χρονος Τζουκάνοβιτς είναι η μόνη προσωπικότητα στα δυτικά Βαλκάνια που παρέμεινε στην εξουσία σχεδόν χωρίς διακοπή από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991. Διετέλεσε πρωθυπουργός πέντε φορές αλλά ήταν και πρόεδρος του Μαυροβουνίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα