Μουσείο Τυπογραφείας

ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σημαντική παράμετρος τα γονίδια

Λονδίνο
Η ικανότητα ενός ανθρώπου να συνεργάζεται με άλλους μπορεί να οφείλεται σε έναν βαθμό στα γονίδιά του, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τίμοθι Μπέιτς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.000 διδύμων, αναφορικά με την ικανότητά τους να δημιουργούν ομάδες και να συνεργάζονται αρμονικά με άτομα διαφορετικής φυλής και θρησκείας.
Διαπίστωσαν γενετικές επιρροές σε αυτή την ικανότητα αλλά επεσήμαναν ότι άλλοι παράγοντες (κυρίως πολιτισμικοί και κοινωνικοί) είναι πιο πιθανό να υπερισχύουν.
Οι μελέτες διδύμων είναι ένας κλασικός τρόπος να βρεθεί αν υπάρχει γενετικός παράγοντας που επηρεάζει μια ασθένεια ή μια συμπεριφορά. Οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι, που έχουν κοινά όλα τα γονίδιά τους, συγκρίνονται με διζυγωτικούς διδύμους, που έχουν κοινά λιγότερα γονίδια.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έρευνα έδειξε ότι οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους διζυγωτικούς, να δώσουν παρόμοια απάντηση στο ερώτημα πώς αισθάνονται σχετικά με τη συνεργασία με διαφορετικούς ανθρώπους.
Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι υπάρχει κάτι στα πρόσθετα γονίδια που μοιράζονται, το οποίο επηρεάζει την αντίληψή τους για την ομαδική συνεργασία.
Οι διζυγωτικοί δίδυμοι, που έχουν λιγότερα κοινά γονίδια, έδωσαν λιγότερες κοινές απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα και φάνηκαν να έχουν μικρότερη διάθεση και ετοιμότητα να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους.
«Η επιτυχία μιας ομάδας αντανακλά τη γενετική κληρονομιά των μελών της καθώς και πολιτισμικούς παράγοντες, όπως η κοινότητα στόχων, πεποιθήσεων και παραδόσεων», δήλωσε ο δρ Μπέιτς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.