Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αποκλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο

Σεούλ
Πρόθυμη να επιτρέψει και πάλι την πρόσβαση επιθεωρητών του ΟΗΕ στο πυρηνικό της πρόγραμμα εμφανίζεται η Βόρεια Κορέα, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα απαντήσει στα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξήγαγε πολύ κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη η Νότια Κορέα.
Οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι αποκλιμακώνουν, έστω και προσωρινά, την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
Οπως επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, που επισκέφτηκε ανεπίσημα τη χώρα το Σαββατοκύριακο, η Πιονγκγιάνγκ δέχτηκε την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον έλεγχο των εγκαταστάσεών της.
Τον περασμένο μήνα, πάντως, σε μία αναπάντεχη κίνηση επέτρεψε σε Αμερικανό πυρηνικό επιστήμονα να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις της. Αυτός με τη σειρά του ανέφερε ότι η ικανότητα για την κατασκευή πυρηνικών είναι σημαντικά αναβαθμισμένη.
Επιπλέον, ο κ. Ρίτσαρντσον ανακοίνωσε ότι οι Αρχές της Βόρειας Κορέας δέχτηκαν να διαπραγματευτούν την πώληση ράβδων πυρηνικού καύσιμου σε τρίτη χώρα, «όπως η Νότια Κορέα» και να συζητήσουν για τη δημιουργία μιας Στρατιωτικής Επιτροπής και για την εγκατάσταση μιας ανοικτής γραμμής επικοινωνίας (κόκκινο τηλέφωνο).
Το 2009 η Βόρειος Κορέα είχε εκδιώξει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ δηλώνοντας ότι συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα, ενώ έχει αποχωρήσει και από τις εξαμερείς συνομιλίες. Για την επανέναρξη των συνομιλιών οι ΗΠΑ ζητούν ουσιαστικά βήματα από την Β. Κορέα, ενώ αντίθετα η Κίνα, η μοναδική σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, είναι υπέρ της άμεσης έναρξης των συνομιλιών. Οι προθέσεις της Βορείου Κορέας δεν είναι σαφείς, ενδεχομένως να επιθυμεί διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ πριν να επανέλθει στις εξαμερείς, αναφέρουν ξένα πρακτορεία.
Χθες ξεκίνησε η μεγάλη άσκηση των νοτιοκορεατικών δυνάμεων κατά την οποία και με το φόβο των αντιποίνων, εκκενώθηκαν κατοικημένες περιοχές κοντά στα σύνορα και ζητήθηκε από κατοίκους άλλων να μεταβούν στα πολεμικά καταφύγια. Πρόκειται για «απερίσκεπτη πρόκληση», δήλωσε η Πιονγκγιάνγκ αλλά απέφυγε κάθε ενέργεια. Πριν ένα μήνα, το βορειοκορεατικό πυροβολικό βομβάρδισε το νησί Γιονπιόνγκ, που βρίσκεται 11 χιλιόμετρα από τις ακτές της με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες και δύο πολίτες. Ηταν η πρώτη επίθεση με στόχο πολίτες από την κατάπαυση του πυρός το 1953. Ανάμεσα στις δύο χώρες δεν έχει υπογραφεί ποτέ συνθήκη ειρήνης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα