Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

?Φρένο? στις απελάσεις του Μπερλουσκόνι

Ρώμη
´Φρένο´ στις απελάσεις μεταναστών στην Ιταλία βάζει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο απεφάνθη ότι οι παράνομοι μετανάστες που ζουν σε κατάσταση ένδειας δεν μπορούν να τιμωρούνται, ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπακούουν σε εντολές απέλασης.
Κατ? αυτόν τον τρόπο οι Ιταλοί δικαστές κρίνουν αντισυνταγματικό σκέλος της αμφιλεγόμενης «δέσμης μέτρων για την ασφάλεια», με την οποία η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ποινικοποίησε την παράνομη μετανάστευση ξεσηκώνοντας κατακραυγή.
Η ιταλική Δικαιοσύνη κρίνει ότι όταν υπάρχουν «βάσιμες αιτίες», οι μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής μπορούν να μην είναι σε θέση να υπακούσουν σε απόφαση απέλασης. Μία από αυτές είναι η αντικειμενική κατάσταση ένδειας.
Τα μέλη του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου εξέτασαν την περίπτωση μιας 40χρονης αλλοδαπής χωρίς άδεια παραμονής, η οποία δεν εγκατέλειψε τη χώρα παρά τα αλλεπάλληλα διατάγματα απέλασης.
Η γυναίκα ζει σε αποθήκη κάτω από κοινόχρηστες σκάλες, χωρίς καλοριφέρ, παρά το ότι η θερμοκρασία είναι συνήθως υπό το μηδέν.
«Οι συνθήκες ένδειας στις οποίες ζει η γυναίκα αυτή αποτελούν σαφή αιτία που δεν της επιτρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα», τονίζουν οι δικαστές.
Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «παρά την ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη σημασία της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Οι σχολιαστές εκτιμούν ότι με την τοποθέτησή του το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσφέρει μια «δικλείδα ασφαλείας» για μια πιο «μαλακή» εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης του Καβαλιέρε.
Ενας νόμος που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, διεθνών οργανώσεων και της Καθολικής Εκκλησίας και προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια για παράνομο μετανάστη που παραμείνει στην Ιταλία παρά τα επανειλημμένα διατάγματα απέλασης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα