Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
Απόψε η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου
Το φετινό χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου, η μικρότερης διάρκειας μέρα του έτους, η οποία σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του χειμώνα, συμπίπτει με μια ολική έκλειψη της Σελήνης.
Η έκλειψη θα αρχίσει στις 6.33 π.μ. (ώρα Γκρίνουιτς) έτσι στην Ελλάδα το φαινόμενο θα συμβεί ουσιαστικά στη ´δύση´ του φεγγαριού, συνεπώς δεν θα είναι ορατό.
Το γεγονός ότι η έκλειψη συμπίπτει με το ηλιοστάσιο (χειμερινό για όσους ζουν στο βόρειο ημισφαίριο και θερινό για όσους ζουν στο νότιο), σημαίνει ότι -για όσους μπορούν να δουν το φαινόμενο- το φεγγάρι θα εμφανιστεί πολύ ψηλά στον νυχτερινό ουρανό.
Μια σεληνιακή έκλειψη λαμβάνει χώρα όταν η Γη παρεμβάλλεται (ευθυγραμμίζεται απολύτως) ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ηλιο. Καθώς η Σελήνη μετακινείται σταδιακά στη ζώνη της σκιάς, την οποία ρίχνει πάνω της η Γη, ο δορυφόρος αλλάζει βαθμιαία χρώματα, από το γκρι προς το πορτοκαλί ή το βαθύ κόκκινο.
Η αλλαγή χρώματος συμβαίνει, επειδή, έμμεσα, το ηλιακό φως μπορεί ακόμα να φτάσει στο φεγγάρι περνώντας μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργώντας έτσι χρωματικές ανταύγειες πάνω στη Σελήνη.
Το φαινόμενο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, θα είναι πλήρως ορατό μόνο στη βόρεια και νότια Αμερική, τη βορειοδυτική Ευρώπη (Σκανδιναβικές χώρες και Ισλανδία) και στη νοτιοανατολική Ασία.

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Κόντρα Ισραήλ – Τουρκίας

Τελ Αβίβ
Απέρριψε τις επικρίσεις της Τουρκίας για την εμπορική συμφωνία με την Κύπρο το Ισραήλ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Κύπριοι.
Αφορμή για τη νέα κόντρα Ισραήλ – Τουρκίας, είναι η συμφωνία ορισμού των ορίων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ στη Μεσόγειο Θάλασσα. «Η συμφωνία αποτελεί διμερή υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο μία τρίτη χώρα. Δεν βλέπουμε ως προς ποιο θέμα έχει λόγο μία τρίτη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Παλμόρ προσθέτοντας: «Ενημερώσαμε την Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, οι οποίες διεξήχθησαν με πλήρη διαφάνεια».
Αλλος ισραηλινός αξιωματούχος, που δεν κατονομάσθηκε, χρησιμοποίησε από την πλευρά του λιγότερο διπλωματική γλώσσα: «Οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναν θλιβερό κυνισμό καταγγέλλοντας τη συμφωνία με επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Πέμπτη, την προηγουμένη της υπογραφής της συμφωνίας, τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αγκυρα, Γκάμπι Λεβί, για να διαμαρτυρηθεί για την πρωτοβουλία αυτή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού και ο ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών Ούζι Λαντάου υπέγραψαν την Παρασκευή στη Λευκωσία διμερή συμφωνία οριοθέτησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των δύο χωρών.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου – Ισραήλ στη Μεσόγειο Θάλασσα αφορά αποκλειστικά τις δύο χώρες και όχι την Τουρκία, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η κυπριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός της, εργάζεται με μεθοδευμένο και στοχευμένο τρόπο με στόχο τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θα συνεχίσει, πρόσθεσε, να εργάζεται με αυτό τον τρόπο και να συνάπτει συμφωνίες ώστε να εξασφαλίζει το όποιο όφελος προκύπτει. Τα πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί πράξη άσκησης κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, απορρίπτονται ως αστήρικτοι και απαράδεκτοι οι προβαλλόμενοι από την Τουρκία ισχυρισμοί και αιτιάσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα