Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

?Κόκκινος συναγερμός? στην κορεατική χερσόνησο

Σεούλ
Από μια κλωστή φαίνεται πως κρέμεται η ειρήνη για ακόμα μια φορά στην κορεατική χερσόνησο καθώς η μεγάλη στρατιωτική άσκηση των νοτίων, στη διαφιλονικούμενη νήσο Γεονπιόνγκ, εξαγριώνει τους βόρειους.
Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε χθες ότι θα επιτεθεί εναντίον της Νοτίου εάν πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη διαφιλονικούμενη νήσο, στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της κορεατικής χερσονήσου. «Στην περίπτωση που η Σεούλ προχωρήσει στα σχέδιά της αυτά, παρά τις προειδοποιήσεις μας, ο στρατός μας θα θα πραγματοποιήσει επίθεση για την αυτοάμυνά του, όπως έχουμε δηλώσει στο παρελθόν», μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Ο βορειοκορεατικός στρατός έχει τεθεί κατά πληροφορίες σε ύψιστη ετοιμότητα στις δυτικές ακτές.
Η επίμαχη άσκηση στα ανοιχτά της νήσου Γεονπιόνγκ αναμένεται να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή πριν από το βράδυ της Τρίτης. Αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε την Κυριακή ότι η άσκηση θα λάβει χώρα όταν εξασθενήσει η κακοκαιρία. Η Πιονγιάνγκ δηλώνει ότι αποτελεί πρόκληση η άσκηση στο νησί που βομβάρδισε τον περασμένο μήνα αφαιρώντας τέσσερις ζωές και απειλεί ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Ο ΟΗΕ
Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε χθες, με τους Ρώσους να εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης.
Το ζήτημα απειλεί να διχάσει τα μόνιμα κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την Κίνα και τη Ρωσία να καλούν τη Σεούλ να ακυρώσει την άσκηση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίζουν ότι η σύμμαχός τους δικαιούται να προετοιμαστεί κατάλληλα μπροστά σε διαρκείς προκλήσεις.
Στην Πιονγιάνγκ βρίσκεται, εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον, προτείνοντας τη δημιουργία μίας «κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής» ανάμεσα στις δύο Κορέες για να χρησιμοποιείται στην περίπτωση επεισοδίων στα κοινά τους σύνορα.
Ο Ρίτσαρντσον πρότεινε, επίσης, τη σύσταση στρατιωτικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας θα είναι Νοτιοκορεάτες, Βορειοκορεάτες αλλά και Αμερικανοί, οι οποίοι θα επιβλέπουν διαφιλονικούμενες ζώνες στην Κίτρινη Θάλασσα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα