Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κοινοβουλευτική ήττα για την Α. Μέρκελ

Την πρώτη της μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα υπέστη χθες η Αγκελα Μέρκελ καθώς δεν κατάφερε να περάσει το κρίσιμο νομοσχέδιο για τα κοινωνικά επιδόματα. Επισημαίνεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την πλειοψηφία που είχε στην Ανω Βουλή τον Μάιο μετά από την ήττα τους στις εκλογές κάποιων κρατιδίων.
Αρκετοί αναλυτές πάντως, εκτιμούν ότι οι εξελίξεις σηματοδοτούν τα εντεινόμενα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει εφεξής η κυβέρνηση Μέρκελ, χωρίς πλειοψηφία στην Ανω Βουλή και με ενωμένη πλέον την αντιπολίτευση που διεκδικεί μεγαλύτερα κοινωνικά επιδόματα και αμφισβητεί την πολιτική της αυστηρής λιτότητας. Το νομοσχέδιο αφορούσε την αύξηση των μηνιαίων επιδομάτων κατά 5 ευρώ στα 363 ευρώ και προσφέρει επιπλέον επιδόματα εκπαίδευσης. Η αντιπολίτευση θεωρούσε τις αυξήσεις αυτές ανεπαρκείς.

ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πράσινο φως για εθνικοποιήσεις
Νομοθεσία, που θα διευκολύνει την εθνικοποίηση των Οικονομικών Ιδρυμάτων, πέρασε χθες το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας.
Με τη νέα νομοθεσία θα διευκολυνθεί για τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβεζ η διαδικασία εθνικοποίησης των Οικονομικών Ιδρυμάτων καθώς και η τήρηση της υποχρέωσής τους να αποδίδουν το 5% των κερδών τους σε συλλογικότητες της κοινότητας.
Ο νόμος αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης νομοθετικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα.

ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΛΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ
Ανεξάρτητη έρευνα από τον ΟΗΕ
Τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, που θα διερευνήσει την αιτία της χολέρας στην Αϊτή, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Η έρευνα διατάχθηκε μετά τις κατηγορίες των ημεδαπών ότι οι Νεπαλέζοι κυανόκρανοι μετέφεραν τη χολέρα στη χώρα.
Μάλιστα, έρευνα Γάλλου επιδημιολόγου υποστήριζε ότι οι κυανόκρανοι αποτέλεσαν εστία μετάδοσης.
Μέχρι πρότινος ο ΟΗΕ είχε αρνηθεί κάθε σύνδεση με την επιδημία.
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι πέθαναν από τον Οκτώβριο λόγω της επιδημίας χολέρας στη χώρα.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
Πολύνεκρες επιθέσεις
στο Πακιστάν
Περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή Κιμπέρ του Πακιστάν. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, όλοι οι νεκροί ήταν αντάρτες. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις είναι συχνές στην περιοχή του Ουαζιριστάν, ωστόσο, σπανίως πραγματοποιούνταν στο Κιμπέρ.
Εν τω μεταξύ, η CIA απέσυρε κορυφαίο κατάσκοπό της από το Πακιστάν, μετά τη σύνδεση του ονόματός του σε μήνυση που σχετίζεται με τις πυραυλικές επιθέσεις.
Οι επιθέσεις των ΗΠΑ έχουν εξοργίσει τους Πακιστανούς καθώς δεκάδες είναι οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους.

41 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Οι Βρετανοί
αποσύρουν τα ´Harrier´
Αποσύρονται μετά από 41 χρόνια «υπηρεσίας» στις βρετανικές δυνάμεις τα αεροσκάφη Harrier. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της βρετανικής αεροπορίας, δημιουργήθηκαν το 1969 και ήταν τα πρώτα που μπορούσαν να απογειωθούν κάθετα. Αυτά τα αεροσκάφη έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μάχη με την Αργεντινή όπου κατέρριψαν 25 αεροπλάνου του εχθρού χωρίς να έχουν ούτε μία απόρριψη. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Κόλπου, στο Αφγανιστάν, σε επιχειρήσεις στο Κόσοβο στη Σιέρα Λεόνε και στη Βοσνία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα