Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! Καλές γιορτές! Οι ευχές δίνουν και παίρνουν. Στους δρόμους και στις εναπομείνασες βιτρίνες τα κάθε λογής λαμπιόνια τις λένε και τις ξαναλένε με τον δικό τους τρόπο. Σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Σαν να πηγαίνουν όλα μια χαρά.
ΜΙΑ ΧΑΡΑ και δύο τρομάρες! Ο,τι πρέπει είναι για την ελληνική οικονομία η έκφραση αυτή, κατά τον φίλο μου τον γερω – δάσκαλο. Πού ξέρεις! Μπορεί να φύγουν οι τρομάρες και να μείνει μόνο η χαρά!
Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ του να είσαι Ελληνας. Γάντι πάει αυτός ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε ο Νίκος Δήμου τη δεκαετία του 1970 και γνώρισε από τότε αλλεπάλληλες εκδόσεις, στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Αν μάλιστα χρησιμοποιηθεί η λέξη ´Ελληνας´ σαν επίθετο και μπει δίπλα της η λέξη ´άνεργος´ μπορούμε να μιλάμε για την απόλυτη δυστυχία.
Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ του να είσαι βουλευτής, τη σήμερον ημέρα! Το ξέρω ότι μπορεί και να μη συμφωνήσετε με την πρώτη και σπεύδω να διευκρινίσω, ότι το σκέφτηκα σε αντιδιαστολή με τον τίτλο: Η ευτυχία του να είσαι δήμαρχος!
ΚΡΑΜΕΡ εναντίον Κράμερ. Ο υιός Κράμερ εναντίον του πατρός Κράμερ! Ωραίο έργο! Περίπου, όπως αυτό που παίζεται τώρα: ´ΠΑΣΟΚ, εναντίον ΠΑΣΟΚ´.
ΕΦΤΑΣΕ ο καιρός, καλέ μου, που πέφτουν οι ελιές… Κι εμένα τι με νοιάζει; σκέφτηκε. Ούτε για να πληρώσει τα εργατικά δεν φτάνει το λάδι. Αν πουληθεί…
ΤΟΥ ΕΙΠΑΜΕ του καιρού να βρέξει. Δεκτόν! Του είπαμε και να χιονίσει. Δεκτόν. Δεν του είπαμε, όμως, να ξεχάσει να σταματήσει. Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά λίγα τα ξύλα που έχουμε οφέτος για την παρασιά! Λίγα και από συκιά…
ΗΡΘΑΝ στην άγρια νύχτα, μέσα στη δαρτή βροχή και μετέφεραν τη μητέρα του στο Νοσοκομείο. Το ´ευχαριστώ´ του, ωστόσο, ένα ´ευχαριστώ´ που βγήκε από τα βάθη της καρδιάς του, έμεινε μετέωρο. Κάναμε απλώς τη δουλειά μας, του είπαν κι οι δύο μ? ένα στόμα. Δόξα τω Θεώ! Υπάρχουν κι άλλοι που κάνουν τη δουλειά τους, όπως η γιατρός του Κέντρου Υγείας Βάμου Ειρήνη Αντωνακάκη και ο οδηγός του ασθενοφόρου – μεταφορέας Μανόλης Αναστασάκης.
ΜΑΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ, συγγραφέα, Ηράκλειο: Και διά της στήλης κατάπολλα ευχαριστώ για το βιβλίο σου ´Το μυστικό της Ασπασίας´, που μου έστειλες! Το καταχάρηκα. Είναι για μένα πολύ σπουδαίο που μια νέα κοπελιά, μόλις 28 χρονών, γράφει τέτοιας ποιότητας βιβλία, όπως αυτό που κυκλοφορήθηκε πριν από δύο χρόνια και όπως το επίσης μυθιστόρημά σου για παιδιά (βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς) ´Μυστική Αποστολή: Το μυστήριο του καμένου δάσους´ (εκδόσεις ´Μίνωας´) που θα κυκλοφορηθεί τον προσεχή Ιανουάριο.
Ο ΡΩΜΑΙΟΣ πολιτικός Κάτων ο Πρεσβύτερος δεν έχανε ευκαιρία να στηλιτεύει στις ομιλίες του τους κατοίκους της Ρώμης για υπερβολική χλιδή και μεγάλες σπατάλες. Οταν είδε ότι οι ομιλίες του δεν έφερναν κανένα αποτέλεσμα είπε: ´Είναι πολύ δύσκολο να σε ακούσει το στομάχι που δεν έχει αυτιά´.
´Μέρες χαράς/ και τα ξάρτια των καραβιών στολίστηκαν/ με πολύχρωμα γιορταστικά φωτάκια/ Κι είναι σαν να μη γνώρισαν ποτέ κακούς καιρούς/ σαν να μην ανταμώθηκαν με την οργή τ? ανέμου´.
Το ποίημα της Μαρινέλλας Βλαχάκη ´Χριστούγεννα´
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα