Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στοιχεία για τα θαλάσσια ρεύματα

Σημαντικά στοιχεία για τα θαλάσσια ρεύματα, την έντασή τους αλλά και την κατεύθυνση των κυμάτων στη θαλάσσια περιοχή βόρεια των Χανίων, τα οποία θα μπορούν στη συνέχεια να αξιοποιούνται για την ορθότερη κατασκευή λιμενικών έργων, συλλέγει από προχθές ειδικό μηχάνημα του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο ποντίστηκε σε βάθος είκοσι περίπου μέτρων, με τη συνδρομή μελών του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού».
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.» για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τη χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική, τονίζοντας ότι «το μηχάνημα αυτό δεν θα μετρά μόνο τον κυματισμό και την ένταση, αλλά και την κατεύθυνση των κυμάτων και τις κατευθύνσεις των ρευμάτων. Θα ξέρουμε, δηλαδή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τι γίνεται στον βυθό, τι γίνεται στην επιφάνεια, τι γίνεται ενδιάμεσα».
Ο κ. Συνολάκης επεσήμανε ότι «ο βασικός στόχος, η πληροφορία την οποία θέλουμε είναι το μηχάνημα αυτό να μας δώσει στοιχεία -αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στον Νομό Χανίων ή στη βόρεια Κρήτη γενικότερα- για τη στερεομεταφορά, δηλαδή τη μεταφορά των στερεών (άμμου κ.λπ.) καθώς και στοιχεία για να μπορεί να γίνεται σωστός σχεδιασμός των λιμενικών κατασκευών».
Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Συνολάκης, «μέχρι τώρα τα λιμενικά έργα σχεδιάζονταν με το μάτι. Χωρίς στοιχεία για τα ρεύματα, χωρίς στοιχεία για την κατεύθυνση των κυμάτων, χωρίς τίποτα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό».
Καταλήγοντας, ο κ. Συνολάκης διευκρίνισε ότι «το μηχάνημα αυτό το πήραμε πολύ πρόσφατα στο Πολυτεχνείο και κάναμε μεγάλη προσπάθεια να το ποντίσουμε πριν αρχίσουν οι μεγάλες καταιγίδες του χειμώνα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» Χάρης Καραβαράκης υπογράμμισε ότι «μετά από πρόσκληση του κ. Συνολάκη βρεθήκαμε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στην Αγία Κυριακή για να βοηθήσουμε την επιστημονική ομάδα του καθηγητή στην πόντιση της συσκευής, σ? ένα βάθος είκοσι περίπου μέτρων. Το στηρίξαμε με κάποια ειδικά βαρίδια που τοποθετήσαμε στις άκρες του για να μην το πάρουν τα ρεύματα. Μετά από τρεις μήνες θα πάμε και πάλι στη θαλάσσια περιοχή, θα το ανασύρουμε για να πάρουμε τα δεδομένα, να αντικαταστήσουμε τις μπαταρίες και να το ξαναβυθίσουμε για να συνεχίζεται η συλλογή των στοιχείων».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» σημείωσε, ακόμη, ότι σε περίπτωση που το συγκεκριμένο μηχάνημα τύχει να παρασυρθεί -πράγμα εξαιρετικά δύσκολο- και βρεθεί από ψαράδες, λουόμενους ή άλλους πολίτες, καλό θα ήταν να υπάρξει επικοινωνία με το Πολυτεχνείο Κρήτης προκειμένου να επιστραφεί καθώς η χρησιμότητά του αφορά τη συλλογή και μόνο στοιχείων για τα ρεύματα και τον κυματισμό της θάλασσας και ουδεμία άλλη αξία έχει για οποιονδήποτε. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, πάνω στο μηχάνημα έχουν γραφτεί -με ανεξίτηλο μαρκαδόρο- τα στοιχεία (αριθμός τηλεφώνου κ.λπ.) του Πολυτεχνείου.
Ο κ. Καραβαράκης υπενθύμισε, τέλος, ότι «ο Σύλλογός μας είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει οποιονδήποτε φορέα, οποιαδήποτε επιστημονική ομάδα χρειάζεται τη στήριξή μας. Πάντα στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα