Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Καύσιμα με το σταγονόμετρο…

Καύσιμα με το… σταγονόμετρο εφοδιάζονται οι καταναλωτές και στα Χανιά, αφού η άνοδος των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει οδηγήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα επιδεινώνοντας την κατάσταση των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων του κλάδου.
Στα Χανιά εδώ και μια εβδομάδα η τιμή της βενζίνης (από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου) αυξήθηκε κατά 0,8 λεπτά του ευρώ. Ετσι η απλή αμόλυβδη πωλείται από 1,65 έως 1,75 λεπτά το λίτρο ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης από 0,78 έως 0,82 λεπτά το λίτρο.
Δειλά – δειλά οι καταναλωτές εφοδιάζονται με πετρέλαιο θέρμανσης, όμως λίγοι είναι εκείνοι που γεμίζουν πια το ντεπόζιτό τους παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουν μπει για τα καλά τα κρύα και η ανάγκη για ζέστη μεγαλώνει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χανίων, κ. Βαγγέλη Κώτσο, η μείωση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από πέρυσι κυμαίνεται στο 40 – 50%.
Οπως επισημαίνει ο κ. Κώτσος η εικόνα που παρατηρείται αυτή την περίοδο στην αγορά των Χανίων, η οποία βιώνει ήδη τα αποτελέσματα της ύφεσης είναι η εξής: Μόνο το 10 – 15% των καταναλωτών γεμίζει το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου, το 35% βάζει καύσιμα από 20 έως 30 ευρώ, το 30% από 10 έως 15 ευρώ και το 20% βάζει καύσιμα από 3 μέχρι 8 ευρώ στο αυτοκίνητό του!
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσος λόγω της αύξησης της τιμής στα καύσιμα ´οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα. Από τις 8/12 έχει αρχίσει αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Παρόλα αυτά δεν έχουμε δει καμία μείωση των τιμών και αυτό οφείλεται στα διυλιστήρια από όπου ξεκινά η διαμόρφωση των τιμών αλλά και στην ασυδοσία που υπάρχει στους δύο μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους στην Ελλάδα σήμερα´.
ΠΕΣΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χανίων μέχρι στιγμής στον Νομό η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. ´Η κίνηση είναι πολύ πεσμένη. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, για να φουλάρει και κάθε φορά βάζει όσο πρέπει. Δεν κάνει πια σπατάλες. Υπήρξε μια μικρή κινητικότητα τις τελευταίες 3 – 4 μέρες της κακοκαιρίας όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ο κόσμος εφοδιαζόταν με μικροποσότητες. Η μείωση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από πέρυσι κυμαίνεται από 40 – 50%´, υπογράμμισε ο κ. Κώτσος.
Οσον αφορά τις πληρωμές και αυτές γίνονται με το… σταγονόμετρο. ´Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με όλους τους καταναλωτές. Οι πληρωμές γίνονται με το ζόρι, ειδικά στις πολυκατοικίες αλλά πλέον και σε μονοκατοικίες. Οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να κρατήσουν επί πιστώσει τους πελάτες τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, διότι και οι ίδιοι δεν έχουν την ευχέρεια καθώς και σε αυτούς έχει αλλάξει ο τρόπος πληρωμής προς τις εταιρείες. Ετσι υπάρχουν κάποιοι που δεν βάζουν επί πιστώσει, αφού ορισμένοι πελάτες δεν πληρώνουν ποτέ´, λέει ο κ. Κώτσος.
Σχεδόν τα διπλά χρήματα απ? ότι τώρα, θα πληρώνουν οι καταναλωτές από τον Οκτώβρη του 2011 για να ζεσταθούν καθώς η Κυβέρνηση, υπό την πίεση της Τρόικας, σχεδιάζει να εξισώσει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Ετσι, ενώ σήμερα για να βάλει κανείς πετρέλαιο στα Χανιά πληρώνει περίπου από 0,78 έως 0,82 λεπτά το λίτρο, από την εξίσωση των φόρων και μετά θα πληρώνει το λίτρο περίπου 45 λεπτά παραπάνω φτάνοντας το 1,20 – 1,30 ευρώ το λίτρο.
´Σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση -και ελπίζουμε να μην φανεί ανακόλουθη- δεν θα αλλάξει κάτι από 1/1/2011 όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Οι αλλαγές που θα γίνουν αφορούν κυρίως το σύστημα Ηφαιστος και την επιστροφή φόρου προς τους πρατηριούχους, που δεν θα εξακολουθεί να συμβαίνει διότι οι πρατηριούχοι θα αγοράζουν με τον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης και σύμφωνα με αυτόν θα πουλάνε.
Η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα γίνει από 15/10/2011. Αυτή είναι η επίσημη θέση των συναρμόδιων Υπουργείων με τα οποία συνομιλούμε. Ενας εκ των συνομιλητών μας είναι και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς´, τόνισε ο κ. Κώτσος.
Και πρόσθεσε ότι: ´Σίγουρα, αν επέλθει η εξίσωση νωρίτερα, το πετρέλαιο θα γίνει πιο ακριβό, κάτι που θα επιβαρύνει πολύ τους καταναλωτές. Θα είναι καταστροφικό διότι θα έχουμε τιμές από 1,20 – 1,30 ευρώ στο πετρέλαιο θέρμανσης´.

Το επίδομα

Τέλος, από τον Οκτώβρη του 2011 η Κυβέρνηση σκέφτεται την καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε νοικοκυριά με χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, σε ανέργους, αναπήρους, τριτέκνους και πολυτέκνους με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα. Δεν αποκλείεται να υιοθετηθούν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Το ύψος του επιδόματος, όμως, θα διαφοροποιείται με βάση γεωγραφικά κριτήρια. ´Στόχος του επιδόματος αυτού είναι να καλύψει αυτό που θα πάρει από την εξομοίωση του φόρου´, ανέφερε ο κ. Κώτσος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα