Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα και στα Χανιά, όπου οργανώνονται δύο συλλαλητήρια. Το ένα στις 11 το πρωί, στην πλατεία Αγοράς, από Εργατικό Κέντρο και ΑΔΕΔΥ και το άλλο από το ΠΑΜΕ, μια ώρα πριν (10 π.μ.), στα Νέα Καταστήματα.
Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Χανίων στο κάλεσμά τους τονίζουν:
´Με το νέο μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση, ετοιμάζει μείωση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων, την προς τα κάτω εξίσωση των μισθών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αφού στον νέο προϋπολογισμό προβλέπεται η δραματική μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου και ο διαχωρισμός των υπαλλήλων σε παλιούς και νέους. Προβλέπονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις Οργανισμών του Δημοσίου με αποτέλεσμα την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, απολύονται χιλιάδες  συμβασιούχοι, ενώ για το 2011 οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα είναι μόλις 8.000, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που θα μεταταχθούν´.
Ο ΣΥΝ
Σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Χανίων του Συνασπισμού αναφέρει:
´Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή με την κοινοβουλευτικά απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα και τις ΔΕΚΟ που κατεδαφίζει κατακτήσεις χρόνων.
Με το πολυνομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οδηγεί σε ελεύθερη πτώση τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετατρέπει σε λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις, διαλύει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και φορτώνει τα βάρη στον λαό.
Την ίδια στιγμή τα δίνει όλα στο κεφάλαιο. Ελεύθερες και πιο εύκολες απολύσεις, μειωμένη φορολογία κερδών, διατιμημένη εργασία των νέων, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.
Ολα τα παραπάνω φέρνουν την υπογραφή της τρόικας και του ΣΕΒ και υλοποιούνται από μια κυβέρνηση που λειτούργησε ως Δούρειος Ιππος για να έρθει το ΔΝΤ στην ΕΕ και ως πειραματόζωο για την αναδιάρθρωση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου του καπιταλισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε βάρος των λαών της.
Μόνη λύση ο συντονισμός της δράσης μας.
Μόνη λύση ο αγώνας στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη για να ανατραπεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική της τρόικας, του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Η Ν.Ε. Χανίων του Συνασπισμού καλεί κάθε εργαζόμενο, επαγγελματία, νέο και νέα σε κοινό αγώνα´.
Η ΑΚΟΑ
Τη συμμετοχή της στη σημερινή απεργία ´που αποτελεί στις σημερινές συνθήκες μια ακόμα απάντηση στα μέτρα που μας έχουν επιβληθεί από το ΠΑΣΟΚ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα´, ανακοίνωσε η ΑΚΟΑ και συνεχίζει:
´Με τα μέτρα αυτά αποθεώνεται η πολιτική που μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, πολιτική που την υπηρέτησαν διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί κανείς λογικά σκεπτόμενος να θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν διέξοδο στην κρίση, που είναι εκτός από κρίση του συστήματος και κρίση ενός κράτους -παράγκας, ενός κράτους διάτρητου από τη ρεμούλα και τη διαπλοκή, ενός κράτους – λάφυρου τα χέρια της εγχώριας και ξένης κερδοσκοπικής αλητείας, ενός κράτους – χωροφύλακα των Τραπεζών και των καπιταλιστών που επιτίθεται στη νεολαία, στους εργαζομένους και στους απόμαχους της δουλειάς. Αυτό το κράτος που είναι εχθρός της κοινωνίας δεν μας ενδιαφέρει.
Αντίθετα μας ενδιαφέρει το όραμα μιας άλλης κοινωνίας ισότητας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας, που το κράτος για όσο χρειαστεί, θα είναι ο εγγυητής αυτών των αρχών. Στην ιδεολογική τρομοκρατία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού αντιτάσσουμε την ιδέα της επικαιρότητας του σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία. Καλούμε τους εργαζομένους, τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της πόλης μας να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην επίθεση ενάντια στους εργαζομένους και στην κοινωνία. Κάνοντας ενωμένοι βήματα αντίστασης, διεκδικώντας την αξιοπρέπεια των από κάτω, που περιμένουν από εμάς παράδειγμα ενότητας και αγώνα´.
ΤΟ ΤΕΕ
Το  Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Κ. καλεί τους διπλωματούχους μηχανικούς να αντισταθούν στα σχέδια αποδόμησης του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας, τα οποία, με πρόφαση την «τρόικα», προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας πως τα μέτρα αυτά δεν δίνουν καμιά προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση, αφού μόνο στερούνται κάθε αναπτυξιακής διάστασης, αλλά και βαθαίνουν την ύφεση και προσθέτει:
´Συγκεκριμένα καλούμε τους μηχανικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 11 π.μ., για να αναδειχθεί η πολυμέτωπη επίθεση εναντίων των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου:
Ενάντια στην πολιτική της ανεργίας.
Ενάντια στη μονοδιάστατη πολιτική της είσπραξης, χωρίς ίχνος αναπτυξιακού χαρακτήρα ή πρόβλεψη συνεπειών.
Ενάντια στην κατάργηση της ασφάλειας του πολίτη και των έργων, με την κατάργηση του κώδικα αμοιβών.
Ενάντια στην τελμάτωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Ενάντια στην προκλητική αδιαφορία για τη χρηματοδότηση των δημοσίων έργων.
Ενάντια στην ισοπέδωση των μηχανικών του δημοσίου τομέα.
Ενάντια στην πολιτική της ξενιτιάς των νέων Ελλήνων επιστημόνων.
Ενάντια στην σπίλωση του Έλληνα μηχανικού και των Ελλήνων επιστημόνων´.
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου, στην οποία συμμετέχει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, ´την αντίθεσή του στα προβλεπόμενα μέτρα του προσχεδίου νόμου για την Υγεία που ως στόχο έχει:
1. Την εξαθλίωση του ελληνικού φαρμακείου.
2. Την εξαφάνιση των συνεταιρισμών και φαρμακαποθηκών.
3. Την υπαλληλοποίηση του επιστημονικού δυναμικού.
4. Την ίδρυση αλυσίδων φαρμακείων από πολυεθνικές εταιρείες και εξαφάνιση του φαρμακείου της γειτονιάς.
Όμως το μεγαλύτερο θύμα αυτών των μέτρων θα είναι για άλλη μία φορά ο Έλληνας ασθενής που με τα μέτρα αυτά όλο και πιο δύσκολα θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται «φάρμακο».
Οι φαρμακοποιοί των Χανίων απεργούν για να υπερασπιστούν:
1. Τον κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού.
2. Την επιστημονική τους αξιοπρέπεια.
3. Το Συνεταιριστικό τους κίνημα.
4. Την πρόσβαση του Έλληνα ασθενή στο φάρμακο´.
ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Τη συμμετοχή του στην απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς ανακοίνωσε ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας. Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του τονίζουν:
´Εμείς, οι γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, είμαστε και εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες ή και απολυμένοι, άνεργοι. Νιώθουμε κατά συνέπεια την ανάγκη η απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Δεκέμβρη να είναι μαζική και μαχητική´. Και μεταξύ άλλων προσθέτουν:
´Τρέμουμε την πιθανότητα να χρειαστούν τα παιδιά μας ιατρική φροντίδα καθώς η δημόσια δωρεάν Υγεία διαλύεται. Πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως τα πρόωρα νεογνά μεταφέρονται με άσχημες συνθήκες από τα Χανιά στην Αθήνα καθώς η τοπική Μονάδα Νεογνών υπολειτουργεί λόγων έλλειψης προσωπικού. Ανησυχούμε για τη στιγμή που τα παιδιά μας θα μπουν στο σχολείο που κι αυτό διαλύεται και παραδίνεται στους επιχειρηματίες για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Στο δημόσιο σχολείο με τα μεγάλα κενά δασκάλων και καθηγητών και τις συνωστισμένες αίθουσες που σε λίγο θα είναι και παγωμένες καθώς το Υπουργείο καλεί τις σχολικές επιτροπές να κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο.
Τρομάζουμε αλλά και εξοργιζόμαστε, όταν ανήλικοι δικάζονται στη Λάρισα και 13χρονοι συλλαμβάνονται στα Χανιά, γιατί τόλμησαν να διεκδικήσουν´.
´ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ´
Κάλεσμα απευθύνει και η Δημοτική Κίνηση ´Δίκτυο Κοινοτήτων Χανίων´ και τονίζει: ´Να απεργήσουμε και να διαδηλώσουμε όλοι. Να αντισταθούμε τώρα στην προγραμματισμένη απαξίωση της ζωής μας, στα νομοσχέδια της κατάργησης των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στις πολιτικές της κυβέρνησης που οξύνουν την κρίση και δημιουργούν μια Ελλάδα που οι πολίτες της θα έχουν περιορισμένα δικαιώματα, ενώ το χρέος της θα αυξάνεται´.

Το ΠΑΜΕ
Κάλεσμα στην απεργία σήμερα και σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί, στην πλατεία Νέων Καταστημάτων, απευθύνει το ΠΑΜΕ.
Σε σχετική ανακοίνωσή του καλεί:
´Να νεκρώσουν όλοι οι τόποι δουλειάς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Όλοι στη μάχη. Με το ΠΑΜΕ μπροστά να ανακόψουμε τη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, εργοδοσίας, ΕΕ. Να περάσουμε στην αντεπίθεση. Μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες να οικοδομήσουμε τη δική μας συμμαχία´.

´ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ´

Σε ανακοίνωσή της η ´Πρωτοβουλία Αντίστασης´ καλεί στις κινητοποιήσεις και στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς και μεταξύ άλλων ζητεί:
´Για τον κόσμο της δουλειάς και του μόχθου ένας μόνο δρόμος υπάρχει:
Αντίσταση και αγώνας. Χρόνος αναμονής δεν υπάρχει. Η υπόθεση του αγώνα πρέπει  να γίνει υπόθεση  του καθένα μας. Να δράσουμε  συλλογικά  και να συμβάλουμε να δυναμώσει η αντίσταση  του λαού για την ανατροπή της επίθεσης. Oι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ο λαός να αναλάβουν την οργάνωση αυτή. Για να υπερασπίσουν το μέλλον τους και τη ζωή τους. Κόντρα στη λογική του συμβιβασμού, της συνυπευθυνότητας της διάσπασης και της ηττοπάθειας. Να βρούμε ξανά την ελπίδα μέσα από την ενότητα και τον αγώνα´.

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ:
´Προσυγκέντρωση
στο Δημαρχείο´

Σε προσυγκέντρωση σήμερα, στις 10.30 π.μ., έξω από το Δημαρχείο Χανίων, καλεί η Ταξική Πορεία και συνεχίζει: ´Οι εργαζόμενοι οφείλουμε να πιστέψουμε στη δύναμή μας, στη δύναμη των αγώνων μας. Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική! Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε! Η απεργία στις 15 του Δεκέμβρη είναι μια ευκαιρία για να το βροντοφωνάξουμε. Ας θέλουν οι εργατοπατέρες να τη μετατρέψουν σε μια άσφαιρη ντουφεκιά. Γι? αυτό και από σήμερα πρέπει να ριχτούμε στη μάχη για την επιτυχία της. Για να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές των εργαζομένων στην Ευρώπη που αγωνίζονται ενάντια στη νέα καπιταλιστική επιδρομή.
Για να ξαναπιάσουμε το νήμα των μεγάλων κινητοποιήσεων της περασμένης άνοιξης. Για ένα νέο ξεκίνημα αποφασιστικών αγώνων, με επιμονή και συνέχεια. Ενάντια στις λογικές της μιας ριξιάς και της αρπαχτής. Ενάντια στις λογικές της εκτόνωσης και της εκλογικής εξαργύρωσης. Αλλά και ενάντια στις συντεχνιακές λογικές, που έχουν οδηγήσει τον κάθε κλάδο να δίνει μόνος του κάθε φορά τη μάχη. Για την οικοδόμηση ενός ισχυρού μετώπου αντίστασης των εργαζομένων. Για την ανατροπή του αντιδραστικού μνημονίου και της αντιλαϊκής επιδρομής´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα