Μουσείο Τυπογραφείας

Υποσχέσεις για τη Μονάδα Νεογνών

Υποσχέσεις για αναβάθμιση της Μονάδας Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων   -καθώς αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός- σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, έδωσε ο διοικητής της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μάνος Φραγκιαδουλάκης, στη συνάντηση που είχε με τη διευθύντρια της Μονάδας Νεογνών, κα Ελένη Αμπατζίδου, την Παρασκευή στο Ηράκλειο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν: το ενδεχόμενο η Μονάδα να λειτουργήσει αναβαθμισμένα ως Μονάδα Εντατικής Νεογνών και οι πιθανότητες για έγκαιρη στελέχωση και ενίσχυση με τεχνικό εξοπλισμό μέσω του ΕΣΠΑ.
Οπως επεσήμανε η κα Αμπατζίδου, απαιτείται εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις μιας Εντατικής Μονάδας Νοσηλείας αλλά και κατάλληλες υποδομές.
Ο κ. Φραγκιαδουλάκης αναγνώρισε τα προβλήματα, ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθεί Εντατική Νεογνών στα Χανιά, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημα στον υπουργό Υγείας για να προχωρήσουν οι διαδικασίες -κατ? εξαίρεση- δηλαδή άμεσα.
Μέχρι τότε… τα νεογνά, που γεννιούνται στα Χανιά και χρήζουν άμεσης νοσηλείας, θα πρέπει να μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Αθήνα) όπως έγινε πρόσφατα, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους.
Και αυτό διότι το προσωπικό της Μονάδας στα Χανιά δεν επαρκεί για τις αυξημένες απαιτήσεις που προκύπτουν, ενώ οι αντίστοιχες Μονάδες του Ηρακλείου, όπως στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, φέρονται υπερκορεσμένες και δεν μπορούν να δεχτούν πλέον νεογνά από τη Δυτική Κρήτη.
ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΑΝΑΓΚΗ Η Μ.Ε.Ν.Ν.
Η διευθύντρια της Μονάδας επεσήμανε στον διοικητή της ΔΥΠΕ ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε στα Χανιά η Μονάδα να μπορεί να λειτουργεί ως ενδιάμεσο στάδιο νοσηλείας, με στόχο να μετατραπεί σε Εντατικής Νοσηλείας.
Αλλωστε η δημιουργία Εντατικής Μονάδας Νεογνών στα Χανιά όχι μόνο θεωρείται επιβεβλημένη ανάγκη αλλά και υποδομή που ο Νομός δικαιούται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό κατανομής των Μονάδων, ο οποίος γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των γεννήσεων σε κάθε περιοχή.
Συγκεκριμένα όπως ορίζει ο σχεδιασμός ανά 1.000 γεννήσεις αντιστοιχεί μια Εντατική Μονάδα και τέσσερις θέσεις Ενδιάμεσης Νοσηλείας Νεογνών.
Στη Δυτική Κρήτη, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι γεννήσεις, κατά την προηγούμενη χρονιά, υπολογίζονται -περίπου- στις τρεις χιλιάδες.
Το 2009 στο νησί κατεγράφησαν συνολικά 8.000 γεννήσεις. Από αυτές οι 5.000 χιλιάδες αφορούν στο Ηράκλειο, οι 2.000 στα Χανιά και οι 1.000 στο Ρέθυμνο. Συνεπώς με βάση τα γεωγραφικά δεδομένα στη Δυτική Κρήτη αναλογούν τρεις θέσεις Εντατικής και δώδεκα θέσεις Ενδιάμεσης Νοσηλείας.
Στα Χανιά αντιστοιχούν δύο θέσεις Εντατικής και οκτώ θέσεις Ενδιάμεσης Νοσηλείας.
Με αυτά τα δεδομένα το Ηράκλειο παρ? ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλης της Κρήτης, διότι υπάρχουν σαράντα θέσεις (κρεβάτια νεογνών) και στις δύο Μονάδες, που αντιστοιχούν στις 8.000 γεννήσεις ετησίως στο νησί, δεν έχει θέσεις για να νοσηλευθούν παιδιά από τη Δυτική Κρήτη.
Με αποτέλεσμα τα νεογνά, που χρήζουν άμεσης νοσηλείας, να διακομίζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως έγινε πρόσφατα με πρόωρο νεογνό, το οποίο μεταφέρθηκε με Super Puma από τη Μονάδα Νεογνών των Χανίων στη Θεσσαλονίκη.
ΓΙΑΤΡΟΙ – ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ
Η διευθύντρια της Μονάδας Νεογνών στα Χανιά υπογράμμισε ότι είναι άμεση ανάγκη να προσληφθούν γιατροί νεογνολόγοι και συγκεκριμένα ένας νεογνολόγος με εμπειρία στις Μονάδες Νεογνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει βρεθεί υποψήφια νεογνολόγος με αυτά τα χαρακτηριστικά, η οποία θα μπορεί από 1/1/2011 να υποβάλλει αίτηση.
Παράλληλα χρειάζονται παιδίατροι, έτσι ώστε να υπάρχει ικανός αριθμός γιατρών.  
Η κα Αμπατζίδου επεσήμανε ακόμη ότι χρειάζεται ένας δεύτερος θάλαμος, που να φιλοξενεί μωρά στη Μονάδα Νεογνών καθώς στον θάλαμο, που υπάρχει τώρα, δεν χωράνε όλα τα νεογνά. Μετά βίας χωράνε έξι κρεβάτια και χρειάζεται να διαμορφωθεί επιπλέον κατάλληλος χώρος.
Ο κ. Φραγκιαδουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε θετικός ως προς αυτό το ενδεχόμενο και ανέφερε ότι μπορεί να γίνει μια μελέτη χώρου και ο θάλαμος να διαμορφωθεί με τις κατάλληλες παροχές που απαιτούνται.
Όσον αφορά τους γιατρούς δεσμεύθηκε ότι όσο υπάρχουν θέσεις θα τις κινητοποιήσει άμεσα.
Παράλληλα, ζήτησε από τη διευθύντρια της Μονάδας να προχωρήσει σε μια σειρά προτάσεων έτσι ώστε η Μονάδα να γίνει Εντατικής Νοσηλείας.
Αφού οι προτάσεις είναι ολοκληρωμένες και εγκριθούν από τον διοικητή του Ιδρύματος, ο κ. Φραγκιαδουλάκης δεσμεύθηκε ότι θα τις μεταφέρει στον υπουργό Υγείας για να προχωρήσουν οι διαδικασίες     -κατ? εξαίρεση-, δηλαδή άμεσα.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΝΕΟΓΝΩΝ
Σύμφωνα με την κα Αμπατζίδου, ως θετική εξέλιξη κρίνεται το γεγονός ότι έχει υπογραφεί ο διορισμός μιας παιδιάτρου για τη Μονάδα Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων.
Ομως αυτό για να γίνει πράξη θα πρέπει ο διορισμός να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μέχρι τότε απαιτείται επιπλέον χρόνος. Επίσης, οι παιδίατροι έχουν μεν γνώσεις ανάνηψης, όμως, δεν έχουν γνώσεις νοσηλείας και έτσι χρειάζονται αλλά δύο χρόνια εξειδίκευσης.
Επίσης σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Μονάδας Νεογνών με προσωπικό, εκτός από την παιδίατρο, για τον διορισμό της οποίας αναμένεται το ΦΕΚ, υπάρχουν άλλες δύο θέσεις, οι οποίες απέβησαν άγονες και θα επαναπροκηρυχθούν για τη Μονάδα Νεογνών.
Ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος διότι, όταν έγιναν οι προκηρύξεις δεν αναφερόταν πουθενά ότι οι θέσεις Παιδιατρικής αφορούσαν τη Μονάδα Νεογνών.
Επίσης, γίνεται προσπάθεια να αναπληρωθούν τέσσερις μαίες, που έχουν φύγει με αναρρωτικές άδειες από τη Μονάδα Νεογνών. Ετσι με ενέργειες της Διοίκησης του Ιδρύματος έχουν έρθει δύο μαίες, ενώ αναμένεται μία ακόμη νεοδιοριζόμενη για να καλύψει τις ανάγκες της Μονάδας.
Ταυτόχρονα ως θετικό βήμα κρίνεται η πρωτοβουλία του διοικητή του Ιδρύματος, κ. Χαράλαμπου Δουλγεράκη, προκειμένου να ενισχύσει τη Μονάδα για πρόσληψη δύο επικουρικών γιατρών. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ενδιαφέρον από υποψηφίους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει βρεθεί μία επικουρική γιατρός, η οποία, όμως, θα είναι σε θέση να αναλάβει από τον Φλεβάρη.

Μέχρι πότε;

Υπενθυμίζεται ότι την 1 Ιουλίου του 2010 έγιναν οι προκηρύξεις θέσεων για τη Μονάδα Νεογνών, την 15 Αυγούστου ορίστηκαν οι εισηγητές, τον Σεπτέμβριο οι υποψήφιοι υπέβαλαν τα χαρτιά τους… Ωστόσο, μέχρι σήμερα το προσωπικό της Μονάδας Νεογνών παραμένει το ίδιο.
Συνεπώς οριστική λύση για αναβάθμιση της Μονάδας σε Μονάδα Εντατικής μπορεί να δοθεί εφόσον υπάρξει η ανάλογη οργάνωση, ενδιαφέρον για κάλυψη θέσεων από το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό και σχεδιασμός για τις αναγκαίες υποδομές.
Πάντως προς την κατεύθυνση αυτή θετικές χαρακτηρίζονται οι ενέργειες του διοικητή του Ιδρύματος, κ. Δουλγεράκη, ο οποίος έδωσε προτεραιότητα προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ο εξοπλισμός νέας τεχνολογίας για τη Μονάδα, που έχει εγκριθεί και μένει να βγουν οι προκηρύξεις…
Έτσι μέσα στο πρώτο εξάμηνο η Μονάδα αναμένεται να έχει πέντε ακόμη νέες θερμοκοιτίδες (τώρα υπάρχουν μόλις πέντε) φωτοθεραπείες, αναπνευστήρες κ.ά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.