Μουσείο Τυπογραφείας

Αλληλεγγύη στην Ουγκάντα

Ενα δεύτερο Κέντρο Υγείας στην Ουγκάντα, μετά από αυτό του Μόντε, πρόκειται να δημιουργήσουν οι ´Γιατροί του Κόσμου´ (ΓτΚ) από τα Χανιά στην επόμενη προγραμματισμένη αποστολή τους τον Ιανουάριο. Καθοριστική είναι η συμβολή στην προσπάθεια αυτή της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, η οποία θα στηρίξει οικονομικά τη λειτουργία του νέου Κέντρου Υγείας.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουγκάντα, που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και το Γραφείο Κρήτης των ΓτΚ, έγινε με σκοπό να ενημερωθούν οι Χανιώτες για το ιατρικό και ανθρωπιστικό έργο που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην Ουγκάντα με την υποστήριξη της χανιώτικης κοινωνίας.    
«Είμαστε στον δεύτερο χρόνο της αποστολής στην Ουγκάντα που έχει διοργανωθεί από το Γραφείο Κρήτης των ΓτΚ και θεωρήσαμε χρήσιμο και απαραίτητο να κάνουμε αυτή την εκδήλωση για να ενημερωθεί η χανιώτικη κοινωνία για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα και το τι μέλλει να γίνει», σημείωσε, μιλώντας στα «Χ.Ν.» το μέλος της οργάνωσης Μηνάς Βουλγαρίδης και πρόσθεσε: «Αυτό το θεωρούμε απαραίτητο γιατί ό,τι έχουμε κάνει οφείλεται στη συνδρομή, την αρωγή και τη βοήθεια που είχαμε από τους απλούς Χανιώτες, τους επιστημονικούς φορείς και τα συνδικαλιστικά σωματεία από τα Χανιά».  
Ο κ. Βουλγαρίδης υπογράμμισε ότι η ανταπόκριση των Χανιωτών αυτό τον ενάμισι χρόνο που έχει ξεκινήσει η αποστολή των ΓτΚ στην Ουγκάντα «ήταν συγκινητική και πάνω από τις προβλέψεις μας» και συμπλήρωσε σχετικά: «Παρ? όλη τη ζοφερή πραγματικότητα που έχουμε σήμερα η χανιώτικη κοινωνία έχει αγκαλιάσει αυτή την αποστολή και μας έδωσε τη δύναμη όχι μόνο να ανταποκριθούμε στους στόχους μας αλλά να βάλουμε και υψηλότερους στόχους, όπως το να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο Κέντρο Υγείας στο Γκούλου, δίπλα σε αυτό που λειτουργεί ήδη στο Μόντε. Αυτό θα αρχίσει να λειτουργεί από την επόμενη αποστολή που θα πραγματοποιηθεί τον Γενάρη. Οφείλω να πω ότι το Κέντρο Υγείας αυτό γίνεται και με τη σημαντική βοήθεια της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, η οποία ανέλαβε τη συγχρηματοδότησή του μαζί με τους ΓτΚ και αυτή τη στιγμή έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για τη λειτουργία του το 2011. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η συμπαράσταση που είχαμε μέχρι τώρα θα συνεχιστεί γιατί οι στόχοι συνεχίζονται όσο οι ανάγκες παραμένουν εκεί ιδιαίτερα οξυμμένες».
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Γραφείου Κρήτης των ΓτΚ, Δημήτρης Ωραιόπουλος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, για τη χθεσινή εκδήλωση ότι αφενός έχει έναν ενημερωτικό χαρακτήρα για τη συνεχιζόμενη δράση της οργάνωσης στην Ουγκάντα και αφετέρου στόχευε στο να καταδείξει τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου στο έργο που επιτελούν οι ΓτΚ στην αφρικανική χώρα.
Ο κ. Ωραιόπουλος υπογράμμισε ακόμα ότι η επόμενη αποστολή των ΓτΚ είναι προγραμματισμένη να φύγει στις 15 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει 2 εβδομάδες, ενώ για το νέο Κέντρο Υγείας σημείωσε ότι πρόκειται να επανδρωθεί με έναν μόνιμο γιατρό και δύο νοσηλεύτριες, οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους παράλληλα με τις προγραμματισμένες επισκέψεις των ΓτΚ από τα Χανιά.
Ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Δαμασκηνός, αναφερόμενος στη συνεργασία της εκκλησίας με τους ΓτΚ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προσπαθούμε να συνεργαστούμε μαζί τους και ήδη έχουμε συνεργαστεί στην Αϊτή πριν από μερικούς μήνες και στην Ουγκάντα… Από τον Ιανουάριο θα βοηθήσουμε και πάλι εκεί γιατί θέλουν να κάνουν ένα ιατρείο, το οποίο το συζητήσαμε στο Συμβούλιο του Τμήματος Εξωτερικής Ιεραποστολής και θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκείνους που δεν έχουν ούτε καν έναν γιατρό ή ένα χάπι για να ξεπεράσουν μια λοίμωξη».
Ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Βουλγαρίδη λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά για εμάς καθώς ο κ. Βουλγαρίδης ήρθε, μας επισκέφθηκε, μιλήσαμε και είδαμε όντως ότι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη και αυτό αξίζει διότι τα χρήματα τα οποία δίνουν οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν που πάνε».  
Να υπογραμμίσουμε τέλος ότι στο πλαίσιο της χθεσινή εκδήλωσης προβλήθηκε ένα οδοιπορικό της δράσης και της παρουσίας των Ελλήνων ΓτΚ στην Ουγκάντα, το οποίο γύρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και ιστορικό στέλεχος της οργάνωσης Ανδρέας Θωμόπουλος, ενώ το ντοκιμαντέρ πλαισιωνόταν από φωτογραφίες του Μανώλη Κυριακάκη, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη αποστολή των ΓτΚ στην Ουγκάντα τον Οκτώβριο του 2009. Η εκδήλωση περιλάμβανε ακόμα την απόδοση χριστουγεννιάτικων μελωδιών από τη μικτή χορωδία του Δ. Χανίων υπό τη διεύθυνση της Δέσποινας Δρακάκη.   

Δημ. Μαρ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.