Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανάγκη για νέο Ε.Σ.Υ.

Αναγκαίο, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, είναι στη χώρα μας ένα νέο δημόσιο Σύστημα Υγείας, «το οποίο θα προάγει την υγεία και δεν θα παράγει αρρώστια», όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε στη διάρκεια του 20ού επιμορφωτικού – μετεκπαιδευτικού σεμιναρίου εθελοντών του Τμήματος Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η βούληση της σημερινής κυβέρνησης, διά στόματος του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχη Δαμιανάκη, να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα «Καλλικράτης» και στην υγεία, που θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων και στην περιφέρεια και ταυτόχρονα τη δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας σε περιοχές με μεγάλο αριθμό πληθυσμού για την αποσυμφόρηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Μάλιστα, ο κ. Δαμιανάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης και με τις ιδιότητες του προέδρου της Επιτροπής Αμυντικών Συστημάτων και του αντιπροέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, προανήγγειλε τόσο την ένταξη του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης στο «σύστημα Καλλικράτης στην υγεία», όπως χαρακτηριστικά το αποκάλεσε, όσο και τις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων στον Νομό Λασιθίου, όπου λειτουργούν τρία.
«Θα εντάξουμε και νοσοκομεία της περιφέρειας στο σύστημα ´Καλλικράτης στην υγεία´, ούτως ώστε, ταυτόχρονα, τα στρατιωτικά νοσοκομεία που πολλές φορές είναι άδεια να λειτουργήσουν προς όφελος των ασθενών. Ήδη αυτό έγινε σε περιφερειακά νοσοκομεία στην Ανατολική Μακεδονία», ανέφερε ο κ. Δαμιανάκης και πρόσθεσε: «Ξεκίνησε μια συνεργασία με το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με ένα δερματολόγο, ο οποίος ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες του και το δεύτερο στάδιο, το οποίο θα συζητήσουμε τις προσεχείς ημέρες στην Επιτροπή μας, θα είναι πώς θα μπορέσουμε να εντάξουμε σε αυτό το σύστημα και το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, που έχει όλες τις ειδικότητες και μπορεί να προσφέρει κάλλιστα τις υπηρεσίες του. Όταν λέμε, λοιπόν, ´Καλλικράτης στην υγεία´ εννοούμε ότι πρέπει μέσα από σοβαρές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα νοσοκομεία. Δεν μπορεί σε έναν Νομό» (σ.σ. εννοεί τον Νομό Λασιθίου) «να υπάρχουν τρία Νοσοκομεία, τα οποία δημιουργούν ένα απίστευτο κόστος, ενώ όλα αυτά θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν ως υπηρεσίες και μέσα από αυτή τη διαδικασία, την ενοποίηση ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, να έχουν καλύτερες υπηρεσίες παροχής υγείας προς τους πολίτες».
Ο κ. Δαμιανάκης έθεσε ως αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχή κατάληξη των επερχόμενων αλλαγών στην υγεία τον περιορισμό της πολυφαρμακίας και των συνταγογραφήσεων, που, όπως τόνισε, γίνονται «κατά τρόπο απαράδεκτο», υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «ο ´Καλλικράτης´ στην υγεία δεν αφορά, σε καμία περίπτωση, υποβάθμιση παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Αφορά, όμως, εξοικονόμηση πόρων και η εξοικονόμηση πόρων θα προέλθει μέσα από τη συγχώνευση ιατρικών μονάδων, ούτως ώστε το παραγόμενο αποτέλεσμα να είναι θετικότερο. Μην ξεχνάτε, και αυτό έχει στατιστικά καταδειχθεί και αποδειχθεί, ότι οι δαπάνες για την υγεία, δυστυχώς, δεν έχουν καμία σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας», είπε ο Χανιώτης βουλευτής.
Ερωτηθείς από τα «Χ.Ν.», γιατί η κυβέρνηση εδώ και 14 μήνες δεν φρόντισε να κλείσει ή έστω να μικρύνει τη «μαύρη τρύπα» της Υγείας, ο κ. Δαμιανάκης απάντησε: «Το ότι καθυστερήσαμε ήταν μία ανάγκη για τη χώρα, διότι πρώτα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τη μη χρεοκοπία και στη συνέχεια ένα – ένα βήμα να οργανώσουμε τις επόμενες κυβερνητικές μας αποφάσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η χώρα των διεσπαρμένων υπηρεσιών, δεν μπορεί να είναι η χώρα των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίοι παίρνουν 4.000 ευρώ. Εκεί βάλαμε φρένο».
´ΝΟΣΕΙ ΤΟ Ε.Σ.Υ.´
Για έλλειμμα εθνικού προγραμματισμού στον κρίσιμο τομέα της Υγείας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Χανίων και περιφερειάρχη Κρήτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γιατρός Γιάννης Σκαράκης.
«Αν υπήρχε ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος της υγείας, βλέπαμε το πρόβλημα με ανοιχτά μάτια και χωρίς παρωπίδες, με χιλιάδες σελίδες, με ατελείωτα προεδρικά διατάγματα και εγκυκλίους, δε θα χρειάζονταν περιουσίες ολόκληρες για να αντιμετωπιστούν τα υγειονομικά προβλήματα των ανθρώπων, και μάλιστα κάτω από το τραπέζι.
Η υγεία, το ύψιστο αγαθό, θα υπηρετείτο σωστά και δεν θα καθιστούσε ενίοτε κάποιους ιατρούς επίορκους. Δεν θα υπήρχε ιατρική ανεργία, δεν θα υπήρχε οικονομικό πρόβλημα για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων του Ε.Σ.Υ. και οι γιατροί θα ανταποκρίνονταν στον όρκο του Ιπποκράτη», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκαράκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «η προσπάθεια βελτίωσης των νοσοκομειακών υπηρεσιών μέσα από ένα πλαίσιο εξοικονόμησης υλικών πόρων και περιορισμένου ανθρώπινου δυναμικού είναι αναμφισβήτητα δύσκολη. Για να είναι επιτυχής, είναι αναγκαία η επιστράτευση του συνόλου των δημιουργικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, αλλά και η υιοθέτηση των σύγχρονων ιδεών, τις οποίες σταδιακά ενσωματώνουν στα συστήματα υγείας τους όλες οι αναπτυγμένες κοινωνίες».

Ο ρόλος
των Δήμων

«Διεκδικούμε ένα νέο σύστημα υγείας, το οποίο θα προάγει την υγεία και δεν θα παράγει αρρώστια», επεσήμανε στην ομιλία του ο διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Χανίων, Γιώργος Γεωργακάκης, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που θα πρέπει να έχουν οι Δήμοι στην αναδιοργάνωση του Ε.Σ.Υ.
Ο κ. Γεωργακάκης εκπροσώπησε τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος ήταν εκ των ομιλητών, ωστόσο, εξαιτίας της κακοκαιρίας, δεν μπόρεσε να μεταβεί στα Χανιά για να δώσει το ´παρών´ στην εκδήλωση.
«Σήμερα, συζητάμε για τα σχεδόν ανυπέρβλητα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που παρά τη σκληρή και φιλότιμη δουλειά που γίνεται από το επιστημονικό προσωπικό της υγείας, εμφανίζεται να βρίσκεται κοντά στο σημείο μηδέν, λόγω του υπερσυγκεντρωτισμού και της κακοδιαχείρισης των τελευταίων ετών», υπογράμμισε ο κ. Γεωργακάκης, επισημαίνοντας ότι «στον αντίποδα αυτού, εμείς προτάσσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία είναι κοντά στον πολίτη, γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματά του και μπορεί να προσαρμόσει τις κοινωνικές δράσεις της ανάλογα με τις διαπιστωμένες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».
Ο κ. Γεωργακάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «σήμερα, παρά ποτέ, είναι εμφανές ότι η αναδιοργάνωση και το ξαναζωντάνεμα του δημόσιου συστήματος υγείας επιβάλλει όχι μόνο την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά, πολύ περισσότερο, την ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας με σαφείς αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ώστε η οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε επίπεδο Δήμο, να πραγματοποιηθεί με την άμεσα συμμετοχή των ΟΤΑ, μέσα από την ανάθεση της ίδρυσης και λειτουργίας πρωτοβάθμιων Μονάδων Φροντίδας Υγείας, με σύνδεση με το Ε.Σ.Υ. και τα ασφαλιστικά ταμεία και με διαδικασία πιστοποίησης και αξιολόγησης».

Τα Ασκληπιεία
στην αρχαία Ελλάδα

Για τα Ασκληπιεία στην Αρχαία Ελλάδα και ειδικά γι? αυτά «που έχουν βρεθεί και εξερευνηθεί στην Κρήτη» μίλησε ο επίτιμος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, γιατρός Ευτύχης Λαμπουσάκης.
Όπως τόνισε, «τα Ασκληπιεία στην Κρήτη μέχρι σήμερα είναι δύο. Το ένα είναι στον Νομό Ηρακλείου, στο σημείο που σήμερα είναι το χωριό Λέντα και το άλλο είναι στον Νομό Χανίων και είναι το Ασκληπιείο της αρχαίας Λισσού, που είχε αναπτυχθεί δυτικά της Σούγιας και απέχει από αυτήν πέντε χιλιόμετρα».
Ο κ. Λαμπουσάκης αναφέρθηκε και στη λειτουργία των Ασκληπιείων, τονίζοντας ότι «ο ρόλος τους ήταν καθαρά θεραπευτικός. Θεωρούνται οι πρώιμες μορφές των σημερινών νοσοκομείων. Σε αυτά υπήρχε ο ναός με το λατρευτικό άγαλμα του θεού Ασκληπιού, υπήρχε ο βωμός όπου γίνονταν οι θυσίες των ζώων, πριν ή μετά τη θεραπεία, υπήρχαν οι ξενώνες, τα καταγώγια όπως λέγονταν, όπου έμεναν οι άρρωστοι, αλλά και οι συνοδοί τους και υπήρχαν και κτίσματα, όπου έμενε το μόνιμο προσωπικό του Ασκληπιείου».

Τα γιατροσόφια
στη λαϊκή παράδοση

Οι αρρώστιες και τα γιατροσόφια στη λαϊκή παράδοση ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο εκπαιδευτικός – λογοτέχνης Βασίλης Χαρωνίτης.
«Σύμφωνα με μια σκέψη των ανθρώπων του τόπου μας, τις αρρώστιες τις στέλνει ο Θεός. Αλλά στέλνει και τα φάρμακα για τη θεραπεία τους. Τα φάρμακα είναι τα βότανα της γης, δηλαδή όλα όσα είναι γύρω μας. Αυτά χρησιμοποιούσε ο λαός μας, στη διάρκεια πολλών αιώνων για να βρίσκει την υγειά του. Παρά το ότι έχουμε φύγει από αυτόν τον παραδοσιακό πληθυσμό και έχουμε έρθει στον σύγχρονο, με τους κανονικούς γιατρούς και την κανονική ιατρική, πολλά από αυτά παραμένουν και τα χρησιμοποιούμε και σαν τροφή και σαν φάρμακα: το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα βραστάρια που πίνουμε. Υπήρχε και μια άλλη αρχή παλιότερα. Να τρως απ? όλα όσα στέλνει ο Θεός. Έτσι ο κόσμος, οι απλοί άνθρωποι, με τη σοφία που είχαν αποκτήσει στη διάρκεια των χρόνων, έτρωγαν λίγο απ? όλα κι έτσι είχαν καλή υγεία. Πράγμα που το ξεχνάμε εμείς πολλές φορές», σημείωσε ο κ. Χαρωνίτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα